Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Πετύχαμε να ενταχθεί στο κείμενο συμπερασμάτων η επιλογή για πλαφόν στο φυσικό αέριο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στην ένταξη στο κείμενο συμπερασμάτων της επιλογής να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στάθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση της επεισοδιακής Συνόδου Κορυφής. «Καταφέραμε και πετύχαμε μετά από επίπονη προσπάθεια να συμπεριληφθεί μία ρητή αναφορά στα πλαφόν των τύπων του φυσικού αερίου ανάμεσα στις άλλες επιλογές. Καλούμε την ευρωπαϊκή επιτροπή να εξετάσει την πρόταση, προκειμένου να συμπιέσουμε τις τιμές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκανε λόγο για δύσκολη συζήτηση.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν αρκετές δυσκολίες και εντάσεις, εντούτοις μίλησε για δραματοποίηση εκ μέρους των ΜΜΕ. «Παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις που υπήρξαν σήμερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης μερικές φορές δραματοποιούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά μπορώ να σας πω ότι είναι αρκετά συνηθισμένα. Το κλίμα είναι πάντα πολιτισμένο και οι διαφωνίες μας μπορεί να εκφράζονται με τρόπο τεκμηριωμένο, αλλά καταλήξαμε σε κοινό συμπέρασμα», σημείωσε επίσης. «Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του τρόπου με τον οποίον η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Και η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το Μάιο θα καταθέσει προτάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, για το πως θα διαμορφωθεί αυτή η στρέβλωση μία παράνομη υπέροχη τιμή του φυσικού αερίου θα καθορίζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ασχέτως αν αυτή παράγεται από πολύ χαμηλότερες τιμές», προσέθεσε.
Αιχμές προς την Τουρκία για τις κυρώσεις
Ακόμα ανακοίνωσε ότι προσφέρθηκε σε συνεννόηση με άλλες χώρες με πρώτη τη Γαλλία να οργανώσουμε μία ανθρωπιστική αποστολή για τη Μαριούπολη, η οποία, όπως είπε, δοκιμάζεται από την πρωτοφανή ρωσική επίθεση. Άφησε, δε, αιχμές προς την Τουρκία προσθέτοντας ότι ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ δεν έχουν συνταχθεί με την κοινή γραμμή σε ό, τι αφορά στις κυρώσεις. «Εκφράσαμε τις δυσφορία μας ότι ορισμένες χώρες, από τις οποίες κάποιες είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, δεν έχουν αυτή τη στιγμή συνταχθεί με την υπόλοιπη δύση ως προς την εφαρμογή των κυρώσεων και έτσι μειώνουν την αποτελεσματικότητα τους», είπε με νόημα.
Ειδική αναφορά έκανε επίσης στο ενδεχόμενο μιας επισιτιστικής κρίσης ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει τέτοιο ζήτημα, αν και ήδη, για το θέμα έχει συγκαλέσει τη Δευτέρα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο. «Έχω συγκαλέσει σύσκεψη τη Δευτέρα με όλους τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια παροχής τροφίμων στην πατρίδα μας. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα που αφορά την Ελλάδα, θα υπάρχει όμως πολύ μεγάλο ζήτημα για χώρες όπως η Αίγυπτος», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει σε παγκόσμιο επίπεδο να δούμε από τώρα πώς θα προετοιμαστούμε για μία επερχόμενη κρίση. «Θα είναι μία τραγωδία αν μετά τον κορονοϊό και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση ακολουθήσει επισιτιστική κρίση», επισήμανε.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr