Πόλεμος Ουκρανία: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ενέργεια και «καμπανάκι» για οικονομία - Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στο Ουκρανικό και χθες το βράδυ στη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε ένα νέο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία. «Παραμένουμε αταλάντευτοι στο δρόμο υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Στην κυβέρνηση επεξεργάζονται ήδη εναλλακτικά σχέδια με πρώτη προτεραιότητα το να μην υπάρξουν προβλήματα με την τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο. Σε εξέλιξη είναι και ο επανασχεδιασμός του πακέτου μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το τσουνάμι των ανατιμήσεων.
Οι προβλέψεις για την πορεία των αγορών σήμερα κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι, καθώς το πετρέλαιο έχει ήδη ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι. Μεγάλο ζητούμενο είναι και πως θα αντιδράσουν τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, που χθες βρέθηκαν στο «κόκκινο».
Στο ενεργειακό μέτωπο η κυβέρνηση κινείται με δύο στόχους: τον ευρωπαϊκό συντονισμό για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ράλι και τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο. Στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η Κομισιόν καλείται να προετοιμάσει μέτρα έκτακτης ανάγκης για το κόστος ενέργειας. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η συγκεκριμένη αναφορά για την λήψη έκτακτων μέτρων στον τομέα της ενέργειας δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο και συμπεριελήφθη κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς με τη σύμφωνη γνώμη και άλλων χωρών.
Η Αθήνα ζητά να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., προκειμένου να συζητηθεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας. Μεταξύ άλλων προτείνει τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, με την αξιοποίηση έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Παράλληλα έχουν γίνει κινήσεις για περαιτέρω προμήθειες της χώρας με LNG και φυσικό αέριο, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από τον αγωγό ΤΑP, πέρα από τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναμένονται τις επόμενες ημέρες στη Ρεβυθούσα.
Επίσης θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να παράξουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο. Υπάρχει μία γκάμα επιλογών, που ακόμα και στη δυσάρεστη προοπτική του εκμηδενισμού των ροών από τη Ρωσία, να μην κινδυνεύσει η εφοδιαστική αλυσίδα σημείωναν κυβερνητικές πηγές.
Έρχεται παράταση των μέτρων στήριξης
Δεδομένο είναι πως θα υπάρξει παράταση των μέτρων στήριξης στο ενεργειακό πεδίο για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο τονίζεται πως ήδη υλοποιείται ένα μεγάλο πακέτο μέτρων, σημειώνοντας πως «αυτό θα συνεχιστεί και αν χρειαστεί θα αναπροσαρμοστεί».
Παράλληλα η κυβέρνηση έχει στο συρτάρι και ένα σχέδιο για την στήριξη των πλέον ευάλωτων από τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά. Ωστόσο το εύρος αυτού του πακέτου δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, καθώς όσο αυξάνονται τα κονδύλια για μέτρα στήριξης στο ενεργειακό πεδίο τόσο περιορίζεται το ποσό που μπορεί να πάει για πρόσθετες ενισχύσεις.
Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα θα αναπροσαρμοστεί ανάλογα και με τα οικονομικά δεδομένα. Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου - πριν δηλαδή από τις εξελίξεις στην Ουκρανία- είχε σημειώσει ρεκόρ 25ετιας (άγγιξε το 6.2% ).
Να σημειωθεί εδώ πως στις 4 Μαρτίου θα ανακοινωθούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία αύξησης του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 8% για το 2021, γεγονός που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Ωστόσο κρίσιμος παράγοντας για τις επόμενες κινήσεις είναι η πορεία των εσόδων του Φεβρουαρίου, για τα οποία θα υπάρξει μια σαφής εικόνα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στην Ουκρανία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η Τουρκία θα χαμηλώσει τους τόνους. Είναι χαρακτηριστικό πως και χθες υπήρξαν νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.
Ουσιαστικά η Άγκυρα διατηρεί την ένταση στην περιοχή με εμπρηστικές δηλώσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών αλλά και με πρωτοφανείς ισχυρισμούς πως η Ελλάδα στηρίζει τρομοκράτες. Το ερώτημα είναι αν θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το momentum - όπου στο επίκεντρο βρίσκεται το Ουκρανικό - για να ανεβάσει ακόμα περισσότερο την ένταση απέναντι στην Ελλάδα.
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση για την στάση της Τουρκίας , είπε ότι η χώρα μας είναι επαρκώς θωρακισμένη σε ό, τι αφορά το δίκαιο των θέσεων της. «Διπλωματικά αποκρούουμε κάθε προκλητική ενέργεια της Τουρκίας σε όλα τα φόρα και όπως είπα τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει μια πολυδιάστατη και διπλωματική πολιτική και έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας. Η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει την παρουσία της, έχει ενισχύσει το κύρος της και το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της αποτύπωμα» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr