Η κυβερνητική «ανάγνωση» των εξελίξεων στην Ουκρανία - Ενεργειακό plan b και συναγερμός για τον πληθωρισμό
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Το ρευστό σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ανατολική Ουκρανία παρακολουθούν στην κυβέρνηση, με εναλλακτικά σενάρια να έχουν καταρτιστεί για την επόμενη ημέρα. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει πολλές και διαφορετικές πτυχές, καθώς είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις των ισχυρών παικτών στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Οι εξελίξεις έχουν και οικονομικές προεκτάσεις, καθώς ένα νέο ενεργειακό ράλι θα συμπαρασύρει και τις τιμές των βασικών αγαθών. Και όλα αυτά σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή για την ελληνική οικονομία, καθώς ήδη ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο σκαρφάλωσε στο 6,2% σημειώνοντας ρεκόρ 25ετιας.
Χθες συνεδρίασε εκτάκτως, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση , καθώς το εξελισσόμενο ενεργειακό ράλι και η νευρικότητα στις διεθνείς αγορές δεν είναι δυνατόν να μην επηρεάσουν την ελληνική οικονομία.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αχαρτογράφητο τοπίο στην οικονομία, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν στη ρωσο-ουκρανική κρίση. Προς το παρόν τηρείται στάση αναμονής, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχει γίνει επεξεργασία εναλλακτικών προτάσεων στο ενεργειακό πεδίο αλλά και αναφορικά με το πακέτο μέτρων στήριξης
Τρομάζουν τα σενάρια για συν 2% στον πληθωρισμό
Η παράταση της κρίσης στη διεθνή σκηνή θα έχει αλυσιδωτές επιδράσεις στην οικονομία και ήδη υπάρχουν σενάρια για νέα αύξηση του πληθωρισμού κατά 2%. Σε περίπτωση που συνεχιστεί το ενεργειακό ράλι είναι δεδομένο πως θα συμπαρασύρει τις τιμές σε βασικά προϊόντα, βάζοντας «φωτιά» στους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και έχει κλειδώσει η επέκταση των μέτρων στήριξης στο ενεργειακό πεδίο. Αυτό είναι και η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Ωστόσο δημιουργείται μια συνθέτη «εξίσωση» , καθώς όσο αυξάνεται το κονδύλι για την απορρόφηση των ενεργειακών κραδασμών τόσο μειώνονται τα περιθώρια για μια σημαντική έκτακτη οικονομική ενίσχυση πριν το Πάσχα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το σχέδιο για μια εφάπαξ παροχή στους ευάλωτους. Ωστόσο αν συνεχιστεί το ενεργειακό ράλι ανατιμήσεων θα περιοριστεί σημαντικά το σχετικό κονδύλι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εύρος των δικαιούχων και το ύψος της ενίσχυσης.
Σχέδιο πολλών ταχυτήτων στο ενεργειακό πεδίο
Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τον ομαλό εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο σημειώνεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς έχουν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια για την τροφοδοσία. Στη χώρα μας το 40% με 45 % περίπου των ετήσιων αναγκών στο ενεργειακό πεδίο καλύπτεται απο τη Ρωσία και η προμήθεια αερίου γίνεται μέσω του αγωγού Turkstream και όχι μέσω της Ουκρανίας. Το να κλείσουν τελείως οι στρόφιγγες από τη Ρωσία δεν θεωρείται πιθανόν, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι ήδη έτοιμο ένα εναλλακτικό σχέδιο.
Πάντως σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή της ροής τροφοδοσίας μέσω των αγωγών που διατρέχουν την Ουκρανία θα υπάρξει εκτίναξη των τιμών διεθνώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια σειρά προϊόντων. Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές του πετρελαίου χθες έφτασαν μια ανάσα από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Μάλιστα υπάρχουν δυσοίωνες προβλέψεις για πετρέλαιο από 120 έως και 150 δολάρια το βαρέλι.
Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό η κυβέρνηση κοιτά και προς τα κράτη της ευρύτερης περιοχής και είναι σε εξέλιξη μια σειρά συζητήσεων. Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το εγχείρημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου, θέμα που συζητήθηκε διεξοδικά στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Αιγύπτου.
Να σημειωθεί πως ενεργειακά θέματα θα συζητηθούν και στη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρουμανία. Επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αυριανή επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτζογκ.
Πώς οι εξελίξεις μπορεί να επηρεάσουν τις τουρκικές κινήσεις
Μια κρίσιμη παράμετρος είναι και πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η Άγκυρα, που το τελευταίο διάστημα κλιμακώνει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα. Με την οικονομία της γειτονικής χώρας να αντιμετωπίζει σοβαρότητα προβλήματα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να εντείνει την εμπρηστική ρητορική για να κερδίσει το εσωτερικό ακροατήριο. Μάλιστα δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το timing- καθώς η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στην Ουκρανία- για να βάλει και νέα θέματα στο τραπέζι.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες παρά το ό,τι η Αθήνα φιλοξενούσε τον 64 γύρο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να δυναμιτίσει εκ νέου το κλίμα. Ο Τούρκος πρόεδρος αυτή τη φορά κατηγόρησε την Ελλάδα για στήριξη της τρομοκρατίας, μία μόλις εβδομάδα μετά τις προκλητικές δηλώσεις περί αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.
Στην Αθήνα η εκτίμηση είναι πως το επόμενο διάστημα η Άγκυρα θα συνεχίσει να προωθεί την νεοθωμανική ατζέντα και δεν προβλέπεται αλλαγή στρατηγικής. Από την πλευρά της κυβέρνησης έμφαση δίνεται στο διπλωματικό πεδίο, με μια σειρά επαφών να είναι σε εξέλιξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τη Σερβία, χθες συναντήθηκε με υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία και σήμερα θα έχει κύκλο συναντήσεων στη Ρουμανία. Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο υπήρξε συνάντηση του πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και στόχος είναι μέσα στην Άνοιξη να γίνει συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr