Μητσοτάκης για αναγνώριση Ντονμπάς από Ρωσία: Αναθεωρητική πρωτοβουλία που υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με σκληρό τρόπο καταδίκασε την ρωσική αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του κατά την έναρξη της συνάντησης με κυβερνητικό κλιμάκιο από τη Βουλγαρία.
«Η χθεσινή αναγνώριση από τη Ρωσία της μονομερούς ανακήρυξης «ανεξαρτησίας» από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ. Και, όπως κάθε αναθεωρητική πρωτοβουλία, υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και την πρόοδο. Η Ελλάδα ως θεμελιώδη αρχή, σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχιζε:
«Καταδικάζει απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και του ΝΑΤΟ συντονίζεται με τους εταίρους της ώστε η αντίδρασή της να είναι ουσιαστική. Έχω ήδη επικοινωνήσει σε αυτή την κατεύθυνση με την Πρόεδρο της Κομισιόν».
Τι είπε ο πρωθυπουργός για τους Έλληνες της Μαριούπολης
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στην Ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία. «Η χώρα μας έχει έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας και παρακολούθησης των εξελίξεων: την προστασία και τη στήριξη της Ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία αλλά και της πολυπληθούς κοινότητας στη Μαριούπολη, η οποία έχει παρουσία 2.000 και πλέον ετών στην περιοχή και για την οποία εργαζόμαστε», είπε και πρόσθεσε:
«Η παγκόσμια κοινότητα έχει μία ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων, στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών. Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου σε συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών. Σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη κυβερνήσεων και λαών«». ‘
Ασφαλής η τροφοδοσία σε φυσικό αέριο
«Και όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις από την κλιμακούμενη κρίση, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες πολίτες ότι έχουμε ως κυβέρνηση λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα», είπε όσον αφορά το φυσικό αέριο και κατέληξε: «Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνδράμει τη φίλη Βουλγαρία και στον τομέα της ενεργειακής επάρκειας».
Τι συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ
Η δήλωση του πρωθυπουργού έρχεται ενώ συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Όπως ενημέρωσε η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου.
Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί, τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου.
Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας, καταλήγει η ενημέρωση.
Στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Στη χώρα μας το 40% με 45 % περίπου των ετήσιων αναγκών στο ενεργειακό πεδίο καλύπτεται απο τη Ρωσία και το βασικό σενάριο προβλέπει πως δεν θα υπάρξει πλήγμα στην ασφάλεια εφοδιασμού. Άλλωστε η Ελλάδα προμηθεύεται αέριο μέσω του αγωγού Turkstream και δεν γίνεται η διοχέτευση μέσω Ουκρανίας.
Το να κλείσουν τελείως οι στρόφιγγες από τη Ρωσία δεν θεωρείται πιθανόν. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι ήδη έτοιμο ένα εναλλακτικό σχέδιο και υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα για την προμήθεια ποσότητας LNG μέσω της Ρεβυθούσας. Επίσης θα μπορούσαν να καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας (όπως ο TAP). Παράλληλα έχει γίνει επεξεργασία και εναλλακτικών σεναρίων όπως το να γυρίσουν στο πετρέλαιο μονάδες που σήμερα λειτουργούν με φυσικό αέριο (εκτιμάται πως αυτό είναι εφικτό για έξι από τις συνολικά δεκατέσσερις μονάδες φυσικού αερίου της χώρας).
Πάντως σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή της ροής τροφοδοσίας μέσω των αγωγών που διατρέχουν την Ουκρανία θα υπάρξει εκτίναξη των τιμών διεθνώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια σειρά προϊόντων. Ξένοι οίκοι εκτιμούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου να «σπάσουν» ακόμα και τις υψηλές τιμές του Δεκεμβρίου.
Η συνεδρίαση δεξήχθη υπό τη σκιά της ρωσικής αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, γεγονός που έχει προκαλέσει οργή στη Δύση και έχει καταγγελθεί ως παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ήδη, το υπουργείο Εξωτερικών στην πρώτη του αντίδραση, κατήγγειλε την πράξη αυτή ως «παράνομη» και «μονομερή».
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr