Κυβέρνηση: Παροχές στο… ζύγι με το βλέμμα στο Σύμφωνο Σταθερότητας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στo μέτωπο της ακρίβειας επικεντρώνεται η κυβέρνηση, που αναζητά πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την παροδικότατα του φαινομένου δεν επιβεβαιώθηκαν και πλέον δεν αναμένεται να φανεί φως στο τούνελ πριν από την Άνοιξη.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει διαρκώς το πακέτο των μέτρων στήριξης, με την κυβέρνηση πάντως να ενδιαφέρεται και για τη δημοσιονομική ισορροπία. Το 2022 είναι μια κρίσιμη χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς εξελίσσεται μια δύσκολη συζήτηση για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Ουσιαστικά αναμένεται ένα ακόμα … επεισόδιο ανάμεσα στον «αυστηρό» Βορρά που θέλει ένα πιο σφιχτό πλαίσιο και ενός Νότου που επιθυμεί μεγαλύτερη ευελιξία. Με αυτή τη δύσκολη συζήτηση μπροστά, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιθυμούν να βρουν τη χρυσή τομή ώστε και μέτρα στήριξης να μπουν σε εφαρμογή και να μην τιναχθεί στον αέρα η εύθραυστη δημοσιονομική ισορροπία.
Ωστόσο δεν απαιτείται μόνο ζεστό χρήμα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά χρειάζονται και μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Οι επιχειρηματίες στην εστίαση και στη διασκέδαση εκφράζουν φόβους για νέα λουκέτα αν δεν διευρυνθεί το πλέγμα στήριξης και ετοιμάζονται ακόμα και για κινητοποιήσεις. Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση αναμένουν τους ειδικούς ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την χαλάρωση των περιορισμών καθώς υπάρχει μια μικρή αποκλιμάκωση στα κρούσματα (αν και οι σκληροί δείκτες παραμένουν στα ύψη). Μέχρι τότε μια σειρά μέτρων (όπως για παράδειγμα οι αναστολές συμβάσεων και το πρόγραμμα Συν- Εργασία) παραμένουν σε ισχύ.
Οι παροχές «συντηρούν» την εκλογολογία
Οι διαδοχικές ανακοινώσεις μέτρων φουντώνουν πάντως την εκλογολογία, καθώς δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση θέλει να πάει με θετική οικονομική ατζέντα στις κάλπες. Βέβαια σε αυτή τη συγκυρία και μεσούσης της δίδυμης κρίσης πανδημίας και ακρίβειας δεν μπορεί να γίνουν προβλέψεις και η όποια ουσιαστική συζήτηση έχει μετατεθεί για την Άνοιξη.
Η μεγάλη μάχη μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στο οικονομικό πεδίο αφορά στον κατώτατο μισθό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε μια αρχική αύξηση τον Ιανουάριο (έφτασε τα 663 ευρώ) και επισπεύδει τη δεύτερη αύξηση το Μάιο. Το βασικό σενάριο προβλέπει πως η δεύτερη αύξηση θα είναι κοντά στο 6%, ενώ μένει να φανεί ποιος θα είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το 2023 (δηλαδή αν θα υπάρξει επιστροφή στα 751 της προ μνημονιακής περιόδου ή θα υιοθετηθεί ένα ακόμα γενναιότερο σενάριο).
Στο μεταξύ πηγές του οικονομικού επιτελείου άνοιξαν εκ νέου τη συζήτηση για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023 για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Υπενθυμίζεται πως η εισφορά είναι από πέρσι «παγωμένη» για ιδιωτικούς υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες, με κερδισμένους όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.
Στο μεταξύ έρχεται και bonus σε επιλεγμένους τομείς του δημοσίου, με το σχέδιο να παρουσιάζεται μέσα στο 2022. Με βάση τον προγραμματισμό το νέο μέτρο θα μπει σε εφαρμογή σε πιλοτική βάση, ωστόσο στη συνέχεια θα διευρυνθεί.
Οι κινήσεις στην ευρωπαϊκή «σκακιέρα»
Σε αναζήτησή ενός ρεαλιστικού δημοσιονομικού πλαισίου- που να τηρείται - είναι οι χώρες της Ε.Ε. , που φαίνεται πως συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι πρέπει να αλλάξουν τη νομοθεσία ώστε να επιτρέψουν μια πιο αργή μείωση του χρέους.Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει πάντως να βρεθούν αξιόπιστοι και ρεαλιστικοί τρόποι για να γίνει αυτή η μείωση, χωρίς να μπαίνουν «εμπόδια » σε φιλόδοξα ευρωπαϊκά εγχειρήματα όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση. Το κλίμα αυτό μεταφέρουν ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης με αφορμή και τη χθεσινή συζήτηση στο Eurogroup.
Πάντως φαίνεται πως θα χρειαστεί ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων για να βγει μέσα στο 2022 λευκός καπνός όσον αφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτό φάνηκε και από το τετ α τετ του Καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Οι απόψεις των δύο πολιτικών συνέπεσαν στο ό,τι οι δημοσιονομικοί κανόνες είναι υπερβολικά περίπλοκοι και δύσκολο να τηρηθούν ιδίως με φόντο την πανδημία. Ωστόσο η γερμανική πλευρά εκτιμά πως είναι νωρίς για να ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με αυτό το θέμα. Υπενθυμίζεται πως ο ευρωπαϊκός Νότος επιθυμεί μια σειρά πιο χαλαρών δημοσιονομικών κανόνων, ώστε να τεθεί σε πιο ρεαλιστική βάση ο στόχος περί μείωσης του χρέους.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr