Η Αυγή, η κρίση του Τύπου και το plan b οικονομικής εξυγίανσης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η κρίση του έντυπου Τύπου έχει «χτυπήσει» εδώ και χρόνια εκατοντάδες εφημερίδες σε όλο τον κόσμο. Πολλοί ιστορικοί τίτλοι αναγκάστηκαν σε κλείσιμο και άλλοι αποδεχόμενοι τα κελεύσματα των καιρών προχώρησαν σε αναδιαρθρώσεις ενισχύοντας την διαδικτυακή τους παρουσία και κρατώντας μια εβδομαδιαία έκδοση.
Η εποχή του διαδικτύου, των μέσων μαζική ενημέρωσης, της γρήγορης και άμεσης επικαιρότητας καθιστά την έντυπη έκδοση μιας εφημερίδας ανεπαρκή. Η ραγδαία πτώση των καθημερινών πωλήσεων σε συνάρτηση με τα σταθερά υψηλά κόστη (χαρτί, τυπογραφείο, διανομή κλπ) φτιάχνουν ένα μείγμα που σχεδόν νομοτελειακά οδηγεί σε κλείσιμο εφημερίδες με μεγάλη παράδοση στην δημοσιογραφία, τον πολιτισμό, τη δημοκρατία.
Ενώπιον αυτών των προβλημάτων βρέθηκε αυτή την εβδομάδα και η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς «Αυγή». Για να είμαστε ακριβείς ενώπιον τους έχει βρεθεί αρκετά χρόνια τώρα. Μόνο που πλέον πρέπει να τα αντιμετωπίσει άμεσα γιατί σε διαφορετική περίπτωση σε μερικούς μήνες αυτά θα καταστούν μη αντιμετωπίσιμα.
Το θέμα «αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων και αναδιάρθρωση των ΜΜΕ του κόμματος», άλλωστε, έχει τεθεί πολλές φορές στην ημερήσια ατζέντα των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που, πλέον, «το ποτήρι ξεχείλισε» καθώς παράλληλα με τα προβλήματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω και αντιμετωπίζουν όλες οι εφημερίδες, η Αυγή καλείται να αντεπεξέλθει και δύο άλλων ζητημάτων τα οποία μοιάζουν ανυπέρβλητα.
Πρώτον, έχει σταθερά χαμηλά έσοδα (ενδεικτικό ότι οι καθημερινές πωλήσεις δεν ξεπερνούν τις 700, τα 60 χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν μικρό ενδιαφέρον για τις συνδρομές και εμπορικό τμήμα δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα). Δεύτερον, το μισθολογικό κόστος είναι αναντίστοιχα μεγάλο. Η εφημερίδα επί χρόνια δεν λειτουργούσε με αυτό που λέμε «κανόνες της αγοράς» αλλά με τη λογική ότι είναι «η εφημερίδα του κόμματος». Ενδεικτικό ότι στην εφημερίδα εργάζονται συνολικά 77 άτομα, ορισμένα εκ των οποίων απασχολούνται σε θέσεις που σε άλλες εφημερίδες έχουν καταργηθεί προ πολλού όπως για παράδειγμα δακτυλογράφοι ή διοικητικοί υπάλληλοι για τη δημοσίευση ισολογισμών, υποχρέωση η οποία δεν υφίσταται για τις εφημερίδες από το 2014. Όλα μαζί αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η Αυγή να καταγράφει ετήσιο έλλειμμα της τάξης του 70% της κρατικής επιχορήγησης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο και καλύπτεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την εβδομάδα που μας πέρασε η διεύθυνση της εφημερίδας κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα και να καταστεί η “Αυγή” βιώσιμη για τα επόμενα χρόνια. Η πρόταση προέβλεπε αναστολή της καθημερινής έκδοσης με παράλληλη ενίσχυση του σάιτ και της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας. Είχε προηγηθεί ένα πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης, το οποίο αποδέχθηκαν μόλις 14 εργαζόμενοι. Πρόγραμμα το οποίο, μάλιστα, κύκλοι της διοίκησης της εφημερίδας χαρακτήρισαν ιδιαίτερα γενναίο καθώς προέβλεπε την άμεση καταβολή 28 μισθών και την εξόφληση των οφειλών σε όσους εργαζόμενους έχουν να λαμβάνουν (πρόκειται για περιπτώσεις οφειλών πριν το 2014).
Το τι έγινε στο Πολιτικό Συμβούλιο της Πέμπτης είναι γνωστό. Οι πολιτικές και εσωκομματικές προεκτάσεις της έντονης (σε ορισμένες φορές εκτός πλαισίου) συζήτησης θα φανούν το επόμενο διάστημα, όσο το κόμμα οδεύει και προς το Συνέδριο του Μαρτίου.
Σε ό,τι αφορά την Αυγή, η διοίκηση της εφημερίδας παρουσίασε την κατάσταση στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και εξήγησε ότι αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα η εφημερίδα έχει λιγότερο από 4 μήνες ζωής. Η παρουσίαση της συνολικής κατάστασης ήταν τέτοια που τα περισσότερα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου έμειναν άναυδα. Πρώην επιτελικά στελέχη που αρνούνται να αναλάβουν νέα καθήκοντα και δεν εμφανίζονται καν στα γραφεία, παραμένουν στη μισθοδοσία με υψηλούς μισθούς αρνούμενοι προτάσεις για συναινετική αποχώρηση. Συντάκτες που δεν παραδίδουν κείμενα και άλλοι που απλά αγνοείται η τύχη τους ενώ παραμένουν κανονικά στα μισθολόγια και άλλα ευτράπελα. Οι περιγραφές ήταν τέτοιες που μέχρι και ο Αλέξης Τσίπρας εξεμάνη: «Δεν μπορεί ορισμένοι να νομίζουν ότι έχουν βρει τον μήνα που θρέφει τους έντεκα. Όλοι φέρουμε ευθύνη για αυτή την κατάσταση. Και εγώ που δεν είχα καλή εικόνα της κατάστασης, παρά μόνο τα τελευταία δύο χρόνια. Πρόκειται για μείζον θέμα. Όχι μόνο οικονομικό αλλά και ηθικό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι στο οποίο όλοι συμφώνησαν.
Η διαφωνία είχε να κάνει με το αν η οικονομική εξυγίανση θα γίνει με την καθημερινή έκδοση εν λειτουργία ή όχι. Η συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ψηφίστηκε ομοφώνως. «Το ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ εξουσιωδοτεί το ΔΣ της Αυγής να προχωρήσει όλες τις απαραίτητες κινήσεις, όσο δύσκολες κι αν είναι, προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης εν λειτουργία της εφημερίδας». Παρά το γεγονός ότι η απόφαση για τη διατήρηση του καθημερινού φύλλου προκάλεσε ικανοποίηση στα μέλη του κόμματος που τις προηγούμενες μέρες είχαν ξεκινήσει καμπάνια συλλογής υπογραφών κατά του κλεισίματος, η απόφαση φαίνεται να συνεπάγεται με περισσότερες απολύσεις από ότι το πρώτο σχέδιο. Αυτό, άλλωστε, σημαίνει και η φράση «όσο δύσκολες κι αν είναι» που υπάρχει στην απόφαση. Το αν πράγματι η απόφαση ήταν ομόφωνη, όπως ενημέρωσε η Κουμουνδούρου, θα φανεί όταν θα αρχίσει η εφαρμογή του plan B.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr