Εκλογές ΚΙΝΑΛ - Ανδρουλάκης: Fake news από Παπανδρέου, καμία παρασκηνιακή διαπραγμάτευση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Fake news χαρακτήρισε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης τα όσα είπε τη Δευτέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ότι δηλαδή ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ο συνυποψήφιός του είχε συμμετάσχει σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για διορισμούς με πελατειακά κριτήρια.
Η απάντηση Ανδρουλάκη
Όπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «στο σύστημα 4-2-1 (σ.σ με το οποίο τα στελέχη των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος διορίζονταν στο Δημόσιο), ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήμουν γραμματέας. Δεν ευσταθεί. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έγινε το καλοκαίρι του 2012, ενώ εγώ εξελέγην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2013. Στο συνέδριο που εξελέγην γραμματέας, εξελέγην με έναν όρο. Ότι όσοι μπήκαν στο σύστημα 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείονται από κάθε κομματική θέση. Αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία, επειδή διαφωνούσα με αυτό το σύστημα. Είναι αδιανόητο να κάνουμε τέτοια fake news».
Σχετικά με το ζήτημα του βέτο για τα ενταξιακά στην ΕΕ, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «να σταματήσουμε και αυτά τα fake news». Όπως εξήγησε, όταν εντάσσονται χώρες στην Ε.Ε, χρειάζεται ομοφωνία. «Αυτό δεν έχει σχέση με αυτό που λέω εγώ. Το βέτο για τα ενταξιακά δεν αλλάζει, είναι δομικό στοιχείο της Ένωσης. Αυτό που αλλάζει είναι θέματα κυρώσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η λεγόμενη ειδική πλειοψηφία. Εδώ όμως υπάρχει κάτι σοβαρότερο. Αυτά που λέω εγώ τα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός. Υπήρχε η διαπραγματευτική ομάδα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τότε το Ευρωσύνταγμα, όπου και με άρθρα εκείνης της εποχής στον ξένο τύπο τάσσεται υπέρ της ειδικής πλειοψηφίας. Συμφωνούσαμε τότε. Τώρα υπάρχει άλλη άποψη από την πλευρά του κ. Παπανδρέου».
Σχολιάζοντας την άποψη του Γιώργου Παπανδρέου πως εκπροσωπεί τον παλαιοκομματισμό και δεν φέρνει αέρα ανανέωσης, υπογράμμισε πως η ανανέωση είναι ένα ζήτημα πολιτικής συμπεριφοράς, πολιτικού ήθους, και προτάσεων. Μάλιστα, χαρακτήρισε τον εαυτό του ως έναν περήφανο σοσιαλδημοκράτη.
Πρόσθεσε δε ότι η νίκη του θέλει να ειρηνική με όρους που θα κάνουν την παράταξη ισχυρή την επόμενη μέρα. «Αυτό είναι για μένα η πυξίδα. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ, ισχυρή παράταξη. Οι παλιές πρακτικές που πλήγωσαν τα μέλη και τους φίλους μας κι έφεραν διχόνοια δε με αφορούν και δε θα τις ακολουθήσω», επισήμανε.
Τι είπε για την επικοινωνία με τον Λοβέρδο
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν έχει μιλήσει με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ανέφερε ότι δεν έχει επικοινωνήσει και δε θα μπει σε καμία παρασκηνιακή διαπραγμάτευση. «Τιμώ τους συνυποψηφίους μου και τους τιμώ και με αυτό τον τρόπο. Θα μιλήσουμε δημοσίως» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι η στήριξη όλων των συνυποψηφίων του είναι ευπρόσδεκτη. «Δεν απευθύνομαι σε αυτούς που με ψήφισαν μόνο, αλλά σε όλους και δεσμεύομαι ότι αν μου δώσουν αυτή τη δυνατότητα, αν με τιμήσουν και την επόμενη Κυριακή θα τους προσφέρω ένα ανοιχτό κόμμα, σοδιαλδημοκρατικό κόμμα, ισχυρό κόμμα, ένα κόμμα αξιοκρατίας και διαφάνειας», δήλωσε.
Σχετικά με αν μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να παίξει ρόλο στο ΚΙΝΑΛ την επόμενη μέρα, ανέφερε ότι «όλοι θα έχουν ρόλο», ενώ σε ό,τι αφορά στην εκπροσώπησή του στη Βουλή, επισήμανε ότι θα λυθεί θεσμικά. «Ο πρόεδρος που έχει εκλεγεί θα εισηγηθεί και θα αποφασίσουμε θεσμικά στην κοινοβουλευτική ομάδα», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι θέλει η παράταξή του να γίνει κόμμα εξουσίας. «Θέλω να ξαναεκλέξουμε πρωθυπουργό, θέλω να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό να γυρίσει σελίδα. Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό ούτε ο πολιτισμός του κ. Μητοστάκη που συνεχίζει τις ίδιες πελατειακές συμπεριφορές ούτε ο λαϊκισμός και η διχαστική αντιμετώπιση», επισήμανε. Διευκρίνισε δε ότι ό,τι πλήγωσε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, δε θα το δουν ξανά και δεσμεύτηκε να εγγυητής της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης. «Θα βγάλουμε μια νέα γενιά στο προσκήνιο δείχνοντας σεβασμό και στην ιστορία και τα στελέχη μας», είπε.
Θα αλλάξει το όνομα του κινήματος;
Ερωτηθείς αν θα αλλάξει το όνομα του κόμματος απάντησε ότι «οι ψηφοφόροι μας βάζουν το θέμα του ονόματος και του συμβόλου. Θα το σεβαστούμε και θα κάνουμε όλες τις αλλαγές που πρέπει ώστε να τιμήσουμε και τα σύμβολά μας, αλλά και τους ανθρώπους που ήρθαν και βοήθησαν».
Παπανδρέου: Επίθεση σε Ανδρουλάκη - «Δεν παραιτούμαι»
Το βράδυ της Δευτέρας σφοδρή κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη άσκησε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, διαμηνύοντας πως δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παπανδρέου, είπε ότι βασικός του στόχος είναι να ξαναφέρει την παράταξη στο προσκήνιο της πολιτικής με μεγάλη συμμετοχή.
«Πιστεύω ότι τα καταφέραμε, αν και θα μπορούσαμε ακόμη καλύτερα», είπε. Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ζήτημα είναι να μην είναι περιστασιακή η συμμετοχή και αυτό έχει σχέση με το ποια θα είναι η ηγεσία στην παράταξη, αν θα έχει μεταρρυθμιστικές προτάσεις και θα αγκαλιάσει ευρύτερα στρώματα. «Μπορούμε να τους φέρουμε κοντά μας σε επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις», πρόσθεσε.
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Φουλ επίθεση Παπανδρέου σε Ανδρουλάκη
Ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας στο αίτημα ανανέωσης που καταγράφηκε με το ευρύ προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη, είπε πως «χρειαζόμαστε ανανέωση, αλλά η ηλικία δεν είναι πιστοποίηση ανανέωσης. Ανανέωση είναι ιδέες, να χτυπήσουμε στεγανά» είπε, προσθέτοντας: «Δεν πιστεύω ότι αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχει ο κ. Ανδρουλάκης».
Όπως εξήγησε, ο ίδιος ως πρωθυπουργός θεσμοθέτησε τη Διαύγεια για διαφάνεια στο κράτος και αξιοκρατικές επιλογές για τα ανώτατα στελέχη, όπως γενικούς γραμματείς και διοικητές οργανισμών.
«Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση και ήρθε του κ. Σαμαρά, με γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τον κ. Ανδρουλάκη, πήγαμε σε μια λογική νομής της εξουσίας: 4 η ΝΔ, 2 το ΠΑΣΟΚ, 1 η ΔΗΜΑΡ. Δηλαδή, ξανά το μοίρασμα της εξουσίας, αυτή η παλαιοκομματική αντίληψη. Αυτά παλεύω μια ζωή».
Κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως απέδειξε πως κάνει αλλαγές, καθώς «συγκρούομαι με συμφέροντα, κατεστημένα, συγκρούομαι με τη λογική του κόμματος-μηχανισμού». «Εχουμε το παράδοξο, αν εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, να μην έχουμε στη Βουλή πρόεδρο. Ποιος θα δώσει τη μάχη απέναντι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα; Δεν μας λέει ποιος θα είναι», είπε.
«Εγώ μιλάω για το μεταρρυθμιστικό, ανοικτό κόμμα, και ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για παλαιοκομματική αντίληψη. Την ανανέωση δεν τη φέρνει ο φίλος μου ο Νίκος, δυστυχώς», είπε επίσης ο κ. Παπανδρέου. Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή του για την κατάργηση του βέτο στην ΕΕ, την οποία πρότεινε ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι νέο Ελσίνκι δεν θα γίνει αν δεν έχουμε την απειλή του βέτο.
Τέλος, ισχυρίστηκε ότι δεν ξέρει την ατζέντα Ανδρουλάκη για πάρα πολλά θέματα, καθώς «πολλοί δοξάστηκαν κρυπτόμενοι», ενώ ερωτηθείς για το πού τον τοποθετεί ιδεολογικά απάντησε «ούτε εγώ το γνωρίζω, ρωτήστε τον ίδιο».
Ερωτηθείς εάν την επόμενη Κυριακή χάσει, είπε ότι διεκδικεί την ηγεσία αλλά δεν τίθεται θέμα να αποχωρήσει. «Εγώ παλεύω για τις αρχές μου και θα παλεύω από κάθε μετερίζι».
Για την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα πρέπει να το αποφασίσει δημοκρατικά το συνέδριο. Επανέλαβε ότι μπορεί να ενώσει και να φέρει και επιπλέον δυνάμεις και κάλεσε νέους και ψηφοφόρους που πήγαν σε άλλα κόμματα.
«Δεν παραιτούμαι»
Απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ενόψει β' γύρου. «Μου έχουν ζητήσει πολλές φορές να παραιτηθώ. Το 2004 μόλις εκλέχτηκα, το 2007, το 2000 με την πολιτική μου έναντι της Τουρκίας, την οποία όλοι ακολουθούν τώρα. Μπορεί κάποιοι να το θέλουν να παραιτηθεί ο Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου δεν παραιτείται, παλεύει για τις αρχές. Δεν δίνω μάχη για αξιώματα, αλλά για να μεγαλώσω την παράταξη και θα δώσω τη μάχη και αυτή την εβδομάδα», είπε.
Ερωτηθείς τι θα πράξει με τους άλλους υποψηφίους, ενόψει β' γύρου, είπε ότι θα μιλήσει με όλους, αλλά οι συμμαχίες είναι με τους πολίτες και τις κοινωνικές δυνάμεις. «Ελεύθερα, αυτόνομα, να σκεφθεί ο πολίτης τι θέλει αύριο, ποιος να εκπροσωπήσει την παράταξη. Να πάει στην κάλπη όχι επειδή του έταξε κάποιος κάτι, αλλά να πάει με παραταξιακή συνείδηση και να σκεφτούν ποιος θα μεγαλώσει την παράταξη».
Απαντώντας για τη μεγάλη διαφορά που απέκτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης και αν τον προβληματίζει, είπε ότι πρέπει να εκτιμηθεί ότι πήρε το ρίσκο και πάλεψε και παλεύει για την παράταξη. Απέδωσε αυτή τη διαφορά στο γεγονός ότι οι υποψήφιοι είχαν καμπάνια και προετοιμάζονταν 3-4 χρόνια, «εγώ είχα 34 ημέρες και έπαιξε ρόλο αυτό, άρα δεν το θεωρώ τόσο αξιοπερίεργο. Αλλά η μάχη θα δοθεί».
Υποστήριξε ότι θέλει debate ουσίας, καταθέτοντας εκ νέου την πρότασή του, και αναμένει την απάντηση Ανδρουλάκη. «Θέλω επάρκεια χρόνου για να μην είναι απλώς η επικοινωνιακή ατάκα, αλλά να γίνει ουσιαστική συζήτηση», είπε.
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει νέο πρόεδρο: Ανοιχτές οι κάλπες - Όλες οι εξελίξεις στο ethnos.gr
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr