Νέα μέτρα εν αναμονή για τους ανεμβολίαστους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε δύο μεγάλες ομάδες ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση προκειμένου να επιταχύνει τους εμβολιασμούς και να αποφύγει αυστηρούς περιορισμούς μια «ανάσα» πριν από τα Χριστούγεννα.
Η πρώτη ομάδα είναι οι πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην «αναμνηστική» δόση. Η δεύτερη ομάδα στην οποία εστιάζει η κυβέρνηση είναι οι ανεμβολίαστοι και στόχος να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να κάνουν το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία».
Με δεδομένο πως ένα νέο καθολικό lockdown παραμένει εκτός συζήτησης και δεν προκρίνεται επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος αποτελεί μονόδρομο για να αποφευχθούν τα χειρότερα. H κυβέρνηση έστειλε και χθες μήνυμα πως απορρίπτει οριζόντια μέτρα, που εκτός όλων των άλλων θα οδηγήσουν την οικονομία σε «διασωλήνωση».
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία έμφαση δίνεται στην εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και στην περαιτέρω θωράκιση του συστήματος υγείας που δέχεται όλο και μεγαλύτερη πίεση (χθες έφτασαν τους 612 οι διασωληνωμένοι). Το θετικό είναι πως στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται μια σταθεροποίηση της κατάστασης, ωστόσο η ανοδική πορεία των κρουσμάτων στην Αθήνα (χθες έφτασαν τα 1.826) δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.
Οι άνω των 60
Στην τρίτη δόση εμβολίου για τους άνω των 60 εστιάζει η κυβέρνηση, κοιτώντας για το θέμα αυτό και προς την Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπου προτείνει την «αναμνηστική δόση» του εμβολίου - για τους άνω των 60 ετών- ως προϋπόθεση ισχύος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού για ταξίδια εντός της ΕΕ.
Να σημειωθεί εδώ πως η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως από τις 13 Δεκεμβρίου οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από την δεύτερη δόση θα πρέπει να κάνουν και την τρίτη δόση για να μπορούν να διατηρήσουν το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χρόνους για εμβολιασμένους. Σχετικές ανακοινώσεις έχει ήδη κάνει και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ για το θέμα αυτό υπάρχει μια ευρύτερη ευρωπαϊκή συζήτηση.
Πάντως τα… μηνύματα των τελευταίων εβδομάδων από τα εμβολιαστικά κέντρα είναι θετικά. Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν κάνει την τρίτη δόση και είναι χαρακτηριστικό πως μόνο χθες έγιναν 58.577 αναμνηστικές δόσεις.
Το πρόβλημα είναι εστιασμένο στους περίπου 570.000 ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν έχουν κάνει ακόμα ούτε την πρώτη δόση. Μάλιστα παρά το ό,τι η συμμετοχή των νεότερων ηλικιών στην «επιχείρηση Ελευθερία» αυξάνεται μετά τα μέτρα, στους μεγαλύτερης ηλικίας ανεμβολίαστους παρατηρείται μια στασιμότητα.
Την επόμενη εβδομάδα η πρώτη αποτίμηση
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει μια πρώτη αποτίμηση των μέτρων, που μπήκαν τη Δευτέρα σε εφαρμογή και τα οποία είναι εστιασμένα σε όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Ωστόσο ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να σφίξει περαιτέρω ο κλοιός για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Για παράδειγμα έχουν υπάρξει προτάσεις να κλείσουν οι πόρτες και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης για τους ανεμβολίαστους, ενώ σε ένα ακόμα πιο σκληρό σενάριο - που πάντως δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί - προβλέπεται η επιστροφή του click away στα εμπορικά καταστήματα για όσους δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης. Επίσης στο τραπέζι είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ (μοριακών ή rapid) που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να προσέρχονται στην δουλειά τους.
«Έχουμε πάρει μέτρα, θα δούμε την αποτελεσματικότητά τους και αν χρειαστεί θα παρθούν κι άλλα μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Θάνος
Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα που στο 90% αφορούν μη εμβολιασμένους, όχι τιμωρητικά, αλλά γιατί αυτοί κινδυνεύουν. Όταν το 73% των ενήλικων είναι εμβολιασμένοι δεν θα υπάρξει lockdown».
Η ευρωπαϊκή απειλή του lockdown
Το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά κράτη λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας, καθώς το τέταρτο κύμα οδηγεί σε ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Το δρόμο… άνοιξε η Αυστρία, όπου ήδη έχει μπει σε lockdown το οποίο μπορεί να κρατήσει έως και 20 ημέρες. Χθες ήταν η Σλοβακία που πήρε σειρά και προχώρησε σε ανάλογους περιορισμούς για 15 ημέρες. Με ανάλογα δραστικά μέτρα «φλερτάρει» και η Γερμανία και ήδη στη Βαυαρία αποφασίζονται τοπικά lockdown σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.
Ωστόσο ο κλοιός σφίγγει ακόμα περισσότερο και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Στην Ολλανδία έχει ήδη αυστηροποιηθεί το πλαίσιο, ενώ αναμένονται περαιτέρω ανακοινώσεις την Παρασκευή καθώς το ποσοστό των μολύνσεων είναι υψηλότερο παρά πότε. Αυστηρούς περιορισμούς στο ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων και μπαρ έχει βάλει η Ιρλανδία, ενώ σήμερα νέα μέτρα ανακοινώνει η Γαλλία.
Οι εξελίξεις προκαλούν έντονο προβληματισμό και στην Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση - όπως ήδη αναφέρθηκε - ξορκίζει το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown. Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούν το επόμενο διάστημα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη δίνει μια «πρόγευση» για την επόμενη ημέρα.
Για παράδειγμα το δρόμο μπορεί να δείχνει η Ιταλία με το «σούπερ πράσινο πάσο» για την ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους σε όλους τους εμβολιασμένους. Ταυτόχρονα στη γειτονική χώρα περιορίζεται αυστηρά η αντίστοιχη δυνατότητα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr