Νέο κεφάλαιο μετά τις Πρέσπες - Τι σημαίνει η πλειοψηφία των «153»
Στο Μαξίµου θεωρούν ότι η ρητορική Καµµένου αφορά από εδώ και πέρα τη «γαλάζια πολυκατοικία»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Μια νέα πλειοψηφία 153 βουλευτών πέτυχε η κυβέρνηση µε την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών. Η πλειοψηφία αυτή αναµένεται να επιβεβαιωθεί τις επόµενες ηµέρες και κατά την ψηφοφορία για την έγκριση της εισόδου της ΠΓ∆Μ -ως Βόρειας Μακεδονίας- στο ΝΑΤΟ. Είναι ενδεικτικό ότι υπέρ της Συµφωνίας ψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ακόµη 8 βουλευτές προερχόµενοι από τέσσερα διαφορετικά πολιτικά κόµµατα: Τους ΑΝΕΛ, το Ποτάµι, τη ∆ΗΜΑΡ και το ΝΕΟ.
Ως εκ τούτου, µετά την πλειοψηφία των 151 που έδωσαν την προηγούµενη εβδοµάδα ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση, το Μαξίµου διαπιστώνει πως έχει τη δυνατότητα να σχηµατίζει από εδώ και στο εξής νέες και όχι απαραίτητα σταθερές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, που θα του δώσουν τη δυνατότητα να αναπτύξει το σχέδιό του για τους επόµενους µήνες µε την έγκριση κρίσιµων νοµοθετηµάτων.
Η χθεσινή, λοιπόν, ήταν µια σηµαντική ηµέρα για το Μέγαρο Μαξίµου, καθώς η κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών, που αποτέλεσε και την κύρια αιτία για τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισµού ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κλείνει ένα κεφάλαιο εσωστρέφειας και σηµατοδοτεί την έναρξη ενός νέου, που αποσκοπεί στην επιστροφή της χώρας αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης σε συνθήκες κανονικότητας.
«Εχουµε και να κυβερνήσουµε» λέει τις τελευταίες ηµέρες στους συνεργάτες του ο πρωθυπουργός, ο οποίος δείχνει ότι επιθυµεί να ασχοληθεί αποκλειστικά µε θέµατα που αφορούν την οικονοµική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησής του, χωρίς να βάζει σε δεύτερο ρόλο το ζήτηµα της συνταγµατικής αναθεώρησης, όπως επίσης και το θέµα της προώθησης της Συµφωνίας της Πολιτείας µε την Εκκλησία για τον εξορθολογισµό των σχέσεών τους.
Αυτό σηµαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει τροφή στα όσα υποστηρίζει ή καταγγέλλει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καµµένος, περί συναλλαγής ή υφαρπαγής βουλευτών του από το Μαξίµου, στο πλαίσιο µιας θεωρίας πως ξετυλίχτηκε µια αποστασία εις βάρος του κόµµατός του. Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να πει οτιδήποτε ακούγοντας από το βήµα της Βουλής τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο να καταγγέλλει ότι επί της ουσίας µεθοδεύεται η διάλυση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, εφόσον παραιτηθεί ο Θ. Παπαχριστόπουλος από βουλευτής, τη θέση του θα λάβει ο Τ. Κουίκ, ο οποίος κατά την άποψη Καµµένου θα ανεξαρτητοποιηθεί και εποµένως δεν θα υπάρχει οµάδα των ΑΝΕΛ στη Βουλή. Πάντως ο βουλευτής του κόµµατος Παπαχριστόπουλος διευκρίνισε χθες ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί άµεσα όπως ήταν στις προθέσεις του, προκειµένου να υπάρξει ο απαιτούµενος χρόνος ώστε να διαπιστωθεί πώς θα µπορούσε να εξελιχθεί το συγκεκριµένο θέµα. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν µίλησε ή δεν απάντησε στις αιτιάσεις του κ. Καµµένου δείχνει µια διάθεση αποστασιοποίησης από τον πρώην κυβερνητικό εταίρο, που επιµένει να κλιµακώνει τις επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.
∆εν είναι, δε, καθόλου τυχαίο ότι το Μέγαρο Μαξίµου δεν έκανε καµία διαρροή για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, οµοίως και υπουργοί της κυβέρνησης απέφυγαν τους σχολιασµούς. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται, µε βάση τα όσα είπε στην οµιλία του κατά τη συζήτηση της Συµφωνίας των Πρεσπών, ότι εντάσσει τη ρητορική του κ. Καµµένου σε µια προσπάθεια διεµβολισµού των δεξιότερων διαµερισµάτων της «γαλάζιας πολυκατοικίας». Εποµένως θεωρεί ότι η αντιπαράθεση από εδώ και στο εξής αφορά τη Ν∆ και τους ΑΝΕΛ.
«Φίλη η Βόρεια Μακεδονία που γεννήθηκε σήµερα»
«Η Βόρεια Μακεδονία που σήµερα γεννήθηκε θα είναι µια φίλη χώρα. Σύµµαχος και συµπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στην περιοχή» έγραψε ο πρωθυπουργός στις προσωπικές σελίδες του στο Facebooκ και στο Twitter, ενώ ευχαρίστησε τους 153 βουλευτές που, «παρά τις πιέσεις, τους εκβιασµούς και τις προσωπικές επιθέσεις, άντεξαν και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων».
«Σήµερα είναι µια µέρα ιστορική» προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η Ελλάδα θωρακίζει σηµαντικό κοµµάτι της ιστορίας της, την κληρονοµιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας». Και κατέληξε: «Σήµερα γράφουµε µια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το µίσος των εθνικισµών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία. Οι επόµενες γενιές και στις δύο χώρες θα χρωστούν ευγνωµοσύνη στους βουλευτές που µε θάρρος και τόλµη έβαλαν τα θεµέλια για ένα µέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρµονικής συνύπαρξης ανάµεσα στους δύο λαούς».
Θετικά σχόλια από ΕΕ και ΝΑΤΟ
Καταιγισµό θετικών αναφορών στα διεθνή ΜΜΕ και σχολίων από την ηγεσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ απέσπασε η υπερψήφιση από το ελληνικό Κοινοβούλιο της Συµφωνίας των Πρεσπών. «Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συµφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν, µπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο» έγραψε στα ελληνικά, στα σκοπιανά και στα αγγλικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρώτος που «αντέδρασε» µέσω Τwitter στις εξελίξεις.
Σε κοινή δήλωσή τους, ο πρόεδρος Γιούνκερ, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέµατα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρµόδιος επίτροπος Γιοχάνες Χαν «χαιρετίζουν θερµά το επόµενο κρίσιµο βήµα για την επικύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών, που ελήφθη µε τη σηµερινή ψηφοφορία του Κοινοβουλίου».
Οι τρεις τους τονίζουν ότι η Κοµισιόν παρακολούθησε από την πρώτη στιγµή τις διαπραγµατεύσεις που πραγµατοποιήθηκαν υπό τον ΟΗΕ και προσθέτουν: «Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγετική πυγµή και ευθύνη από όλες τις πλευρές για την επίλυση µιας από τις πιο εδραιωµένες διαµάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες εκµεταλλεύτηκαν αυτήν τη µοναδική ευκαιρία, η οποία αποτελεί παράδειγµα συµφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής». «Εν αναµονή των επόµενων διαδικαστικών βηµάτων που θα οδηγήσουν στην πλήρη εφαρµογή της Συµφωνίας, µπορούµε ήδη να πούµε µε απόλυτη σιγουριά ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν µαζί συντάξει µια νέα σελίδα του κοινού µας µέλλοντος της ΕΕ» κατέληξαν.
Μέσω Twitter τοποθετήθηκε και ο γενικός γραµµατέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενµπεργκ, ο οποίος µίλησε για σταθερότητα και ευηµερία ολόκληρης της περιοχής και δήλωσε ότι προσβλέπει στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr