Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις 5 Οκτωβρίου ενημερώνει τη Βουλή για τις γαλλικές φρεγάτες
Άπαντες έχουν δικαίωμα δευτερολογίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Την διεξαγωγή συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής ζήτησε με επιστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον Κ. Τάσουλα, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για την αγορά των φρεγατών. Συγκεκριμένα, η συνεδρίαση αναμένεται να διεξαχθεί την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 10.00 ενώ με βάση την επιστολή η ημερήσια διάταξη είναι η ενημέρωση σχετικά με την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Γαλλία για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.
Πρώτα μιλά ο πρωθυπουργός
Να σημειωθεί ότι το άρθρο 142Α προβλέπει μια μίνι προ ημερησίας συζήτηση με παρεμβάσεις μόνο πολιτικών αρχηγών, ενώ πρώτος ομιλητής θα είναι ο πρωθυπουργός και θα ακολουθήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί κατά σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης. Επίσης άπαντες έχουν δικαίωμα δευτερολογίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τριτολογίας.
Τι ανακοίνωσαν Μακρόν - Μητσοτάκης
Στρατηγική αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, από τα Ιλίσια Πεδία. Η Ελλάδα πρόκειται να αγοράσει στα πλαίσια της συμφωνία 3+1 υπερσύγχρονες φρεγάτες Belhara.
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν στρατηγική αμυντική συμφωνία, πριν από τις δηλώσεις. Είμαστε σε μια πολύ σημαντική στιγμή για να υπογράψουμε μια συμφωνία άμυνας και ασφαλείας, που αποτελεί τον καρπό μιας σχέσης που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια», είπε αρχικά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος αναφέρθηκε στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τους τελευταίους δύο μήνες εργάστηκε εντατικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και μέσα στο 2020». «Πήρατε την απόφαση να αγοράσετε τις τρεις φρεγάτες και να δούμε πώς θα συνεχιστεί σε βιομηχανικό επίπεδο η συνεργασία αυτή», τόνισε επίσης ο Γάλλος Πρόεδρος. «Έχουμε τη βούληση να εντατικοποιήσουμε την εταιρική μας σχέση σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Θέλουμε να ενισχύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών μας» σημείωσε ακόμα και χαρακτήρισε «στρατηγικά τα διακυβεύματα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής». «Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων στο επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ επεκτείνοντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις για την προστασία της δικής μας περιοχής επ’ ωφελεία της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ. Μακρόν.
Μητσοτάκης: «Ελλάδα και Γαλλία κάνουν ένα πρώτο αλλά τολμηρό βήμα προς μια Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ιστορική ημέρα, και τόνισε πως «η υπογραφή της συμφωνίας για στρατηγική εταιρική σχέση, δεν αποτυπώνει μόνο αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα γνωστή σε όλους. Ότι η Ελλάδα και η Γαλλία ανέπτυξαν μια ισχυρή συμμαχική σχέση. Μάλιστα οι τομείς της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής καλύπτουν σημαντικό μέρος αλλά δεν εξαντλούν τη συμμαχία».
«Ελλάδα και Γαλλία κάνουν ένα πρώτο αλλά τολμηρό βήμα προς μια Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για την ισχυρή και αυτοδύναμη Ευρώπη του μέλλοντος. Μια Ευρώπη που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή. Μια Ευρώπη που θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτικής ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Μετά τα 24 Rafale ανακοινώνω ότι η χώρα μας αποκτά 3 νέες φρεγάτες Belhara για το Πολεμικό Ναυτικό. Η βούλησή μου για θωράκιση του στόλου έχει κίνητρο εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό αφού ενισχύει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».
«Η συζήτηση για την Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία ξεκίνησε και έχει ήδη πραγματικό περιεχόμενο. Με τη γαλλική προεδρία της ΕΕ αυτή η συζήτηση ελπίζουμε να προχωρήσει. (…) Η Ευρώπη θα πρέπει να μπορεί να επιχειρεί χωρίς να προσβλέπει σε συνδρομή του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ. Και επιλογές όπως η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας είναι προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τη συμφωνία Αθήνας – Παρισίων.
Μητσοτάκης: Η συμφωνία δεν ανταγωνίζεται τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ
Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου του OPEN Σοφίας Φασουλάκη, για το κατά πόσο η συμφωνία αυτή μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε: «Η συμφωνία δεν ανταγωνίζεται τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, διότι η ενίσχυση των ελληνικών Ε.Δ. υπηρετεί συνολικά τη στρατηγική μας εντός του ΝΑΤΟ. Θυμίζω ότι εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει 5ετή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Επιλέξαμε τις φρεγάτες, γιατί αυτή ήταν η τελική εισήγηση του Πολεμικού μας Ναυτικού, γιατί κρίναμε πως αυτό το πλοίο καλύπτει με το παραπάνω τις επιχειρησιακές μας ανάγκες. (…) Υπάρχει πάντα η δυνατότητα – παρά το ότι τα πλοία θα χτιστούν σε γαλλικά ναυπηγία- να υπάρξει σημαντική προστιθέμενη αξία και για την ελληνική πολεμική βιομηχανία. Όπως είπε ο κ. Μακρόν, Ελλάδα και Γαλλία έρχονται από μακριά και θα πορεύονται μαζί για τις επόμενες δεκαετίες στο μέλλον».
Τι είπε ο Μακρόν για την AUKUS
Ο κ. Μακρόν τόνισε για την AUKUS πως η επιλογή της Αυστραλίας δεν αλλάζει σε τίποτα την στρατηγική της Γαλλίας στον Ειρηνικό. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις συμμαχίες της Γαλλίας στην περιοχή καθώς επίσης και στη στρατιωτική παρουσία της χώρας. «Αυτή η στρατηγική άλλωστε είχε γίνει αντικείμενο επεξεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε και τόνισε ότι «η συμφωνία με την Αυστραλία ήταν σημαντική σε εμπορικό επίπεδο. Αλλά η παραγωγή των υποβρυχίων επρόκειτο να γίνει στην Αυστραλία, επομένως δεν επηρεάζεται η Γαλλία».
Γεννηματά στο OPEN: Αν δεν είχε δημιουργηθεί το ΚΙΝΑΛ, σήμερα δεν θα υπήρχε ΠΑΣΟΚ
Belhara: Πότε θα παραδοθεί στην Ελλάδα η πρώτη φρεγάτα
Σεισμός στην Κρήτη: Υπάρχει ανησυχία και για τη Θήβα; Διχογνωμία σεισμολόγων
Μητσοτάκης: Η συμφωνία δεν ανταγωνίζεται τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ
Ακρίβεια: Νέα μέτρα στο τραπέζι - Επιδότηση φυσικού αερίου και αυξημένο επίδομα θέρμανσης
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr