Συμφωνία των Πρεσπών: Μετά τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία - Για 153 «ναι» οδεύει η Κυβέρνηση
Στους 153 υπολογίζονται μέχρι στιγμής οι βουλευτές οι οποίοι αναμένεται να ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σφοδρή αναμένεται να είναι η σημερινή «μονομαχία» στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τις ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη να αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Μέχρι αργά το βράδυ θα έχουν τοποθετηθεί από το βήμα όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, ενώ η ψηφοφορία θα ξεκινήσει το αργότερο τα μεσάνυχτα.
Αν όλα εξελιχθούν όπως τα σχεδιάζει η κυβέρνηση, η Συμφωνία θα εγκριθεί το βράδυ της Πέμπτης (24/1) με μια σαφή πλειοψηφία η οποία μέχρι στιγμής υπολογίζεται στους 153 βουλευτές. Πιο συγκεκριμένα, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προστεθούν σίγουρα οι βουλευτές της πρώην Κ.Ο. του ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς αλλά και ο Σπύρος Λυκούδης ο οποίος τόνισε από το βήμα πως «η συμφωνία διασφαλίζει την εθνική γραμμή όσον αφορά τη λύση για το όνομα και γι’ αυτό συνιστά επιτυχία».
Την πρόθεση του να προχωρήσει στην ψήφιση της συμφωνίας προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο ο διαγραφείς από το ΚΙΝΑΛ πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι καιρός να λυθεί ένα πρόβλημα που λιμνάζει εδώ και χρόνια. Αυτή είναι η προοδευτική στάση».
Παράλληλα, και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία θεωρούταν από τους «αβέβαιους» για να ψηφίσει την συμφωνία γνωστοποίησε και αυτή με την σειρά της, κατά την ομιλία της, πως αναμένεται «πιθανότατα» να ψηφίσει «ναι» τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η δική μου ανάγνωση είναι θετική σε συγκεκριμένα σημεία» και προσθέτοντας, πως «το όνομα της Μακεδονίας έχει υφαρπαγεί και τώρα επιστρέφει σε εμάς». Τον αριθμό τον «153» συμπληρώνουν πιθανότητα η υπουργός Πολιτισμού Έλενα Κουντουρά, ο διαγραφής από το ποτάμι Σπύρος Δανέλλης ο οποίος υπερψήφισε στην ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
Διαφωνούντες, σε σχέση μ' όσους έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, είναι ο συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης ενώ ερωτηματικό υπάρχει και για τη στάση της Κατερίνας Παπακώστα, η οποία ενδέχεται να καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Στην καλύτερη περίπτωση για την Κυβέρνηση, με δεδομένη τη σταθερή στάση του Κ. Ζουράρι, η Συμφωνία θα περάσει με 154.
Παρέμβαση Κώστα Καραμανλή για την Συμφωνία
Κατά την γραπτή του παρέμβασή για την Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κώστας Καραμανλής τονίζει ότι η Κυβέρνηση «πρέπει να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών», ενώ υπογραμμίζει ότι από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχει μια «αδικαιολόγητη βιασύνη» καθώς άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για την διευθέτηση του θέματος.
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την τοποθέτηση
Να λάβουν το λόγο όλοι οι βουλευτές μας που έχουν εγγραφεί ως ομιλητές
«Η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να αποσύρει κανέναν βουλευτή της στη συζήτηση που γίνεται για την επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με βάση την δήλωση του πρωθυπουργού ότι υπάρχει άπλετος χρόνος, θεωρούμε πως η δήλωση αυτή ισχύει και για το λόγο αυτό θα μιλήσουν από την πλευρά της ΝΔ όλοι όσοι έχουν ζητήσει το λόγο και έχουν εγγραφεί στον κατάλογο», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη προσερχόμενη νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία βιασύνη αυτή η συζήτηση να ολοκληρωθεί απόψε τη νύχτα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή η συζήτηση να γίνει με βιασύνη. Είναι επιλογή και απόφαση του προέδρου [σ.σ.: του κόμματος] ότι κανένας, εκ των βουλευτών της ΝΔ, που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών, δεν θα αποσυρθεί. Θεωρούμε αυτονόητο ότι το ίδιο θα πράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα επισπεύσει μια διαδικασία για την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δοθεί άπλετος χρόνος», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Προσέθεσε δε ότι το θέμα αυτό θα θέσει και ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Σημειωτέον ότι στον κατάλογο των ομιλητών έχουν εγγραφεί 206 βουλευτές και μέχρι τώρα έχουν μιλήσει περί τους εξήντα βουλευτές.
«Οχι» Μητσοτάκη για πρόταση δυσπιστίας
Η Νέα Δημοκρατία, χθες, επέμεινε στην κατάθεση του ενιαίου και κωδικοποιημένου Συντάγματος των Σκοπίων, μετά τις τροποποιήσεις, στη Βουλή. Επεσήμανε δε, ότι δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα έγγραφα και ότι η Βουλή καλείται να αποφασίσει εν κενώ. Όμως, η ΝΔ δεν θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. O Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τη συγκεκριμένη εισήγηση συνεργατών του, από την οποία προέκυψαν και τα τελευταία δημοσιεύματα που θεωρούσαν μάλιστα ως «κλειδωμένη» μια τέτοια επιλογή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έκρινε πως το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ψηφοφορίας θα ήταν ούτως ή άλλως προεξοφλημένο, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα με τη στήριξη τεσσάρων δανεικών βουλευτών του Πάνου Καμμένου. Δείτε εδώ τι μετέδωσε για το μείζον ζήτημα το Open Tvστο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, το οποίο παρουσιάζει η Ελλη Στάη.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr