Στο στόχαστρο της Ν? η ρηµατική διακοίνωση
Γιατί η Πειραιώς δεν κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Kλιµακούµενες βαίνουν η στρατηγική αλλά και η επιχειρηµατολογία της Νέας ∆ηµοκρατίας, καθώς η διαδικασία κύρωσης της Συµφωνίας των Πρεσπών έχει µπει στην τελική ευθεία της µε τη συζήτηση στην Ολοµέλεια.
Η σηµερινή προγραµµατισµένη οµιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αναµένεται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, θα συγκεφαλαιώνει τη βασική επιχειρηµατολογία του κόµµατος, που κατηγορεί από την πρώτη στιγµή την κυβέρνηση ότι διά της Συµφωνίας εκχωρεί «µακεδονική» εθνότητα και γλώσσα, κάτι που δεν διανοήθηκαν ούτε καν να συζητήσουν όλοι οι προκάτοχοι του κ. Τσίπρα.
Επιπροσθέτως, η τριπλή αναφορά σε «µακεδονικό» λαό, που καταγράφεται στη ρηµατική διακοίνωση, συνιστά για τη Ν∆ ακόµη µία µείζονα εθνική υποχώρηση, αποτελώντας κατ’ ουσίαν το προοίµιο για µελλοντική διεκδίκηση µειονότητας στη χώρα µας. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ο κ. Μητσοτάκης και οι «γαλάζιοι» βουλευτές αναµένεται να ασκήσουν τη µέγιστη δυνατή πίεση προς όλους τους πρόθυµους βουλευτές, υπογραµµίζοντας σε όλους τους τόνους πως συναινούν σε ένα βαρύ και ανεπίστροφο εθνικό λάθος.
«Παρωδία»
Κατά τη Ν∆, η έως και χθες βράδυ συζήτηση στη Βουλή παραπέµπει σε παρωδία. Και αυτό γιατί «γαλάζιοι» επιτελείς επιµένουν πως είναι αδιανόητο αλλά και απαράδεκτο να καλείται η Εθνική Αντιπροσωπεία να τοποθετηθεί επί µιας ανολοκλήρωτης Συµφωνίας, καθώς δεν έχει κατατεθεί το πλήρες, επίσηµο και κωδικοποιηµένο κείµενο του νέου Συντάγµατος και ως εκ τούτου απουσιάζουν επαρκείς διευκρινίσεις από την πλευρά των βόρειων γειτόνων µας για τις απαιτούµενες ενσωµατωµένες αλλαγές.
Από την Πειραιώς αξιώνουν, επίσης, την κατάθεση του προοιµίου του Συντάγµατος, προκειµένου να αποσαφηνισθεί κατά πόσον η αλλαγή της ονοµασίας των Σκοπίων εµπεριέχεται σε αυτό. Οπως έγινε γνωστό χθες το απόγευµα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τελικώς τις εισηγήσεις που δεχόταν τις προηγούµενες ηµέρες να ενεργοποιήσει το όπλο της πρότασης δυσπιστίας.
Σύµφωνα µε στενούς συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης «δεν επιθυµούσε διά της καταψήφισής της να επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να καµουφλάρει το γεγονός ότι ηγείται µιας κυβέρνησης-κουρελούς, χωρίς καµία ιδεολογικοπολιτική συνοχή». Επ’ αυτού, αρµόδιες πηγές προεξοφλούν πως στο αµέσως προσεχές διάστηµα η ευκαιριακή πλειοψηφία που έχει σχηµατιστεί θα βρεθεί προ νέων αδιεξόδων, µε τη Ν∆ να έχει πάντα στη φαρέτρα της το όπλο της πρότασης δυσπιστίας.
Σύµφωνα µε το «γαλάζιο» σκεπτικό, η επιστράτευση σήµερα της πρότασης δυσπιστίας θα προσέφερε άλλοθι αφενός στον Πάνο Καµµένο να... ξεπλύνει τη στήριξη που προσέφερε επί τέσσερα χρόνια στον Αλέξη Τσίπρα και αφετέρου στον Σταύρο Θεοδωράκη να την υπερψηφίσει ανέξοδα, ενώ σε λίγα 24ωρα θα υπερψήφιζε τη Συµφωνία των Πρεσπών.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένεται, εξάλλου, σύµφωνα µε πληροφορίες, η σηµερινή παρέµβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραµανλή µέσω γραπτής του δήλωσης εναντίον της Συµφωνίας των Πρεσπών.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr