Οι φυγόκεντρες τάσεις προβληµατίζουν το ΚΙΝΑΛ
Σχέδια για την επόµενη µέρα καταστρώνουν στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ αναβλήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Ψηφοδελτίων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το αντίδοτο στην εσωστρέφεια αναζητούν στη Χαριλάου Τρικούπη, µετά το διαζύγιο µε τη ∆ΗΜΑΡ του διαγραφέντος Θανάση Θεοχαρόπουλου και την ανταλλαγή αιχµηρών µηνυµάτων µε την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Την ίδια ώρα εξακολουθεί να συνυπάρχουν στη Χαριλάου Τρικούπη η αισιοδοξία και ο έντονος προβληµατισµός για τις φυγόκεντρες τάσεις που εκδηλώνονται µε την αποχώρηση κάποιων στελεχών ανά την Ελλάδα, αλλά και για τα δηµοσκοπικά ευρήµατα που... κρατούν αποστάσεις από τον στόχο για διψήφιο ποσοστό στις προσεχείς εκλογές. Στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηµατά είχαν, άλλωστε, αναλάβει -πριν από την ανακοίνωση για Συνέδριο τον Μάρτιο- να συντάξουν τον «οδικό χάρτη» για τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες µέχρι τις εκλογές, ώστε να αποφύγουν ακραίους αιφνιδιασµούς, και δη από το εσωτερικό του Κινήµατος Αλλαγής.
Η πρώτη δοκιµασµένη συνταγή που επιλέγουν αφορά στον νέο κύκλο περιοδειών στην περιφέρεια και το Λεκανοπέδιο, όπου επιδιώκεται να συµµετάσχουν, εκτός από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, κορυφαία στελέχη και οι νυν βουλευτές. Οι υποψήφιοι βουλευτές «τρέχουν» προς το παρόν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Οσοι, δε, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κάθοδό τους αναµένουν το δεύτερο κύµα µε τους υποψηφίους που θα ανακοινώσει η αρµόδια Επιτροπή Ψηφοδελτίων.
Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι η προγραµµατισµένη για την περασµένη Τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ψηφοδελτίων αναβλήθηκε για την άλλη εβδοµάδα – ένας από τους λόγους, σύµφωνα µε στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, ήταν ότι ο γραµµατέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης απουσίαζε σε περιοδεία στην Ηπειρο και τη Θεσσαλία. Εµπειρο στέλεχος επιµένει ότι ο λόγος αναβολής της συνεδρίασης της Επιτροπής Ψηφοδελτίων συνδέεται µε τις πρόσφατες εξελίξεις.
Ο γρίφος της Αχαΐας
Η διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου περιπλέκει, εκ των πραγµάτων, τη διάταξη µάχης στα ψηφοδέλτια των προερχόµενων από τη ∆ΗΜΑΡ, ενώ η ανακοίνωση των συνδυασµών στο σύνολο των εκλογικών περιφερειών δεν µπορεί να γίνει αν δεν λυθεί ο «γρίφος» για τη λίστα της Αχαΐας. Εκεί, ως γνωστόν, θα κατέβει ο Γιώργος Παπανδρέου, όµως ούτε στο τελευταίο ραντεβού µε την κυρία Γεννηµατά φάνηκε ότι έγινε σχετική συζήτηση. Μάλιστα, στελέχη του ΚΙ∆ΗΣΟ τονίζουν ότι µετά την πρόσφατη δηµόσια παρέµβαση του πρώην πρωθυπουργού µε φόντο τις Πρέσπες αποδεικνύεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώτον, έχει σαφείς πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις και, δεύτερον, έχει διαµηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν αφήνει περιθώρια παρερµηνείας της στάσης του επειδή εκκρεµεί επί µήνες η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες, όπως είναι η Αχαΐα.
Η αλήθεια είναι ότι στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγουν τελευταίως να επαναλαµβάνουν, όπως έκαναν τις προηγούµενες µέρες, ότι έχει κλειδώσει το ψηφοδέλτιο στην Αχαΐα, όπου εκλέγεται, βέβαια, ο στενός συνεργάτης της προέδρου του Κινήµατος Αλλαγής Θόδωρος Παπαθεοδώρου. Αλλα «αγκάθια» για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων αφορούν στην απάντηση του «γρίφου» για την κάθοδο ή µη του πρώην προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου στο Επικρατείας – αρκετοί, πάντως, στον χώρο εικάζουν ότι η διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου διευκολύνει την ολοκλήρωση του παζλ του Επικρατείας που έχει στα χέρια της η Φώφη Γεννηµατά.
Ανοιχτά παραµένουν τα σενάρια για την κάθοδο του βασικού αντιπάλου της Φώφης Γεννηµατά στη διαδικασία για την εκλογή ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος αφενός διατηρεί ισχυρές δυνάµεις που θα επανεµφανιστούν στην πορεία προς το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ και αφετέρου επιµένει στο ότι αν προηγηθούν οι ευρωεκλογές θα διεκδικήσει την επανεκλογή του (χωρίς να απορρίπτει τη µάχη για την ελληνική Βουλή και από το ψηφοδέλτιο της Β’ Αθηνών του Βόρειου Τοµέα).
«Ενιαία στάση»
Στα σενάρια, πάντως, περί διάλυσης και του Κινήµατος Αλλαγής µετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Ποτάµι, ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηµατά και πρώην υπουργός Μανώλης Οθωνας απάντησε µέσω της ΕΡΤ ως εξής: «Το Κίνηµα Αλλαγής ξεκίνησε µε 16 βουλευτές, έχει σήµερα 19. Εχει µια οµόφωνη και ενιαία στάση στη Βουλή. Αυτό απηχεί τη συντριπτική πλειοψηφία των χιλιάδων µελών του και, εποµένως, αυτή η εξοµοίωση της εικόνας µε τα Ποτάµια, µε την Ενωση Κεντρώων, µε τους ΑΝΕΛ είναι µια φιλότιµη προσπάθεια ενός ολόκληρου συστήµατος των χορηγών επικοινωνίας, της Νέας ∆ηµοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, µόνο που θα πέσει στο κενό».
Διχασμός στη ΔΗΜΑΡ
Στη ΔΗΜΑΡ συνεχίζονται οι διεργασίες µετά τη διαγραφή του κ. Θεοχαρόπουλου από τη Φώφη Γεννηµατά και τον προσανατολισµό της µειοψηφίας στην Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) να παραµείνουν στο ΚΙΝΑΛ. Ο αρχηγός της ∆ΗΜΑΡ και η πλειοψηφία της ΕΕ επιµένουν ότι έχουν υπογράψει «διαζύγιο» µε τη Χαριλάου Τρικούπη, και ότι αυτό δεν σηµαίνει ότι µετακινούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, στο Ποτάµι ή οπουδήποτε αλλού.
Ο Θόδωρος Μαργαρίτης και άλλα 18 στελέχη της ∆ΗΜΑΡ που έχουν εκλεγεί στην ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ υπογράφουν κείµενο µε το οποίο ζητούν την άµεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, «που θα αποφανθεί για το ζήτηµα και ταυτόχρονα θα αποφασίσει για τον πολιτικό προσανατολισµό και τον οδικό χάρτη της περαιτέρω πορείας της ∆ΗΜΑΡ».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr