Αυτοπαγίδευση της Ν? βλέπουν στο Μαξίµου
Τι εκτιµούν για τα µπρος-πίσω σχετικά µε την πρόταση µοµφής και για την παρέµβαση Νίµιτς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ως πρόδηλη αµηχανία αντιλαµβάνεται το Μαξίµου την αµφιθυµία της Νέας ∆ηµοκρατίας στο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν πως επί της ουσίας η αξιωµατική αντιπολίτευση οπισθοχώρησε, καθώς δεν επιθυµούσε να χρησιµοποιήσει αυτό το κοινοβουλευτικό χαρτί, ωστόσο εξωθήθηκε σε µια τέτοια περιδίνηση για να δικαιολογήσει τις κορώνες των στελεχών της και του ίδιου του προέδρου της ότι θα κάνει τα πάντα για να σταµατήσει τη Συµφωνία των Πρεσπών.
Μάλιστα, στην κυβέρνηση πιστεύουν πως τελικώς η Πειραιώς δεν τόλµησε να αµφισβητήσει την εµπιστοσύνη της Βουλής προς αυτήν, συνειδητοποιώντας πως θα ήταν µία πράξη που θα έκανε µόνο και µόνο για να συµβαδίσει µε τις ποµπώδεις δηλώσεις της τελευταίας περιόδου και γιατί τµήµα των ψηφοφόρων της ενδέχεται να την κατηγορήσει ότι δεν εξάντλησε όλα τα περιθώρια.
«Καµία τύχη»
«Επί της ουσίας η Ν∆ αυτοπαγιδεύτηκε» αναφέρουν από το Μαξίµου, εκφράζοντας την άποψη πως µια πρόταση µοµφής δεν θα είχε καµία τύχη µε βάση τον αριθµό των βουλευτών που έχουν δώσει την εµπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση µόλις πριν από λίγες ηµέρες. «Αν η Ν∆ κατέθετε πρόταση µοµφής, απλώς θα µας καθυστερούσε λίγο, αλλά δεν έχουµε πρόβληµα» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Η χθεσινή ήταν µία σχετικά ήρεµη µέρα για το Μαξίµου, µε τον πρωθυπουργό να ετοιµάζει την οµιλία του στη Βουλή για τη Συµφωνία των Πρεσπών, περιµένοντας βεβαίως να δει τις τελικές αποφάσεις της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση είδε µε ικανοποίηση πως συγκεντρώθηκαν υπογραφές ανθρώπων της τέχνης, της επιστήµης και του πολιτισµού υπέρ της Συµφωνίας των Πρεσπών, κάτω από δύο διαφορετικά κείµενα, που ενθαρρύνουν την εξεύρεση λύσης στο «Μακεδονικό».
Εκ παραλλήλου, το Μαξίµου διάβασε µε ενδιαφέρον την παρέµβαση του Μάθιου Νίµιτς και τη συνέντευξή του στο ΑΠΕ, καθώς επί της ουσίας ο προσωπικός απεσταλµένος του γενικού γραµµατέα του ΟΗΕ στις συνοµιλίες µεταξύ Ελλάδας και ΠΓ∆Μ εκφράζει την άποψη πως δεν υπάρχει δυνατότητα επαναδιαπραγµάτευσης της Συµφωνίας των Πρεσπών εφόσον αυτή δεν τεθεί σε ισχύ. Πρακτικά, ο κ. Νίµιτς αποκρούει την επιχειρηµατολογία του κ. Μητσοτάκη πως θα επαναδιαπραγµατευθεί πτυχές της Συµφωνίας µε την ΠΓ∆Μ.
«Εάν η Συµφωνία των Πρεσπών δεν τεθεί σε ισχύ, οι συνέπειες της αποτυχίας θα ήταν βαθιές και πιθανόν και οι δύο πλευρές θα µπορούσαν να επανεξετάσουν πολλά στοιχεία τα οποία είχαν συµφωνηθεί. ∆εν πιστεύω ότι θα ήταν πιθανή µία “ταχεία λύση” σε σχέση µε αυτήν τη Συµφωνία, που έτυχε προσεκτικής διαπραγµάτευσης. Μπορώ να προβλέψω πολλά διαφορετικά σενάρια, τα οποία θα µπορούσαν να είναι δυνατά, µερικά από αυτά και αρκετά επικίνδυνα» αναφέρει ο ειδικός απεσταλµένος, προσθέτοντας πως σε µια νέα διαπραγµάτευση, που θα απαιτούσε χρόνια, όλα τα ζητήµατα -ακόµη και το erga omnes- θα έµπαιναν και πάλι στο τραπέζι της συζήτησης.
Συγχρόνως, σε ό,τι αφορά το θέµα της «µακεδονικής γλώσσας», ο αξιωµατούχος των Ηνωµένων Εθνών τονίζει ότι στον επίσηµο κατάλογο µε τα ονόµατα χωρών, συµπεριλαµβανοµένων και γλωσσών που έχουν συνταχθεί από οµάδα εµπειρογνωµόνων, στο λήµ -µα FYROM υπάρχει αναφορά σε «µακεδονική γλώσσα».
Με βάση τις εκτιµήσεις Νίµιτς, το Μαξίµου επιτίθεται στη Νέα ∆ηµοκρατία για να σχολιάσει ότι κοροϊδεύει την Ελλάδα και χαϊδεύει τα συλλαλητήρια, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επαναδιαπραγµατευθεί µε την ΠΓ∆Μ.
Για την κυβέρνηση, ο Μάθιου Νίµιτς «βάζει τέλος στο παραµύθι του κ. Μητσοτάκη, αφού υπογραµµίζει ότι µία νέα συµφωνία θα απαιτούσε χρόνια», ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα τεθεί σε επαναδιαπραγµάτευση και το erga omnes, που για πρώτη φορά πέτυχε ελληνική κυβέρνηση µε τη Συµφωνία των Πρεσπών.
Συνανάπτυξη
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης ∆ραγασάκης είπε στον ραδιοσταθµό Στο Κόκκινο πως µετά τη Συµφωνία των Πρεσπών ξεκινά η διαδικασία συνανάπτυξης των Βαλκανίων, µέσω των λιµένων, των οδικών αξόνων, των αγωγών. Οι βαλκανικές χώρες είναι οι µόνες στις οποίες η Ελλάδα έχει θετικό ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών. Ηδη συζητείται η συγκρότηση Οργανισµού Βαλκανικής Ανάπτυξης µε έδρα τη Θεσσαλονίκη, γίνονται συζητήσεις µε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ η Αναπτυξιακή Τράπεζα δηµιουργεί παράρτηµα στη Θεσσαλονίκη, µε βασικό στόχο τη χρηµατοδότηση κοινών υποδοµών για τα Βαλκάνια.
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr