LIVE: Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη φωτιά
«Η τακτική μας απέδωσε - Δεν χάθηκαν ζωές»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 19 λεπτά ┋
Απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης για την επιχειρησιακή διαχείριση των μεγάλων πυρκαγιών που σημειώθηκαν στη χώρα το τελευταίο διάστημα, αλλά και για την επόμενη ημέρα και για το σχέδιο ανοικοδόμησης της Εύβοιας έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Αυγούστου.
Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση είναι εδώ - Όλα πρέπει να αλλάξουν
Αρχικά ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους ρεπόρτερς που κάλυψαν τις φωτιές για «την αντικειμενική τους κάλυψη αυτής της πολύ μεγάλης φυσικής καταστροφής. Μας βοήθησαν να αντιληφθούμε πραγματικά για το τι συμβαίνει και τους ευχαριστούμε για τις προσπάθειες που κατέβαλαν».
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού:
«Η τακτική μας απέδωσε - Δεν χάθηκαν ζωές»
Βρισκόμαστε στη δέκατη ημέρα μιας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης, είπε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για «αυτοθυσία των μαχητών της πρώτης γραμμής». «Είμαστε στα μέσα Αυγούστου και θα έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας. Πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση. Θα μιλήσουμε για όλα. Για το πού μας βρήκε ανέτοιμους η φύση, για το τι λάθη κάναμε, για το πως οργανώσαμε την Πολιτική Προστασία, αλλά για το τι μας δίδαξε η καταστροφή. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει για το τι πρέπει να αλλάξουμε. Από τον προσανατολισμό της οικονομίας, έως την ενεργειακή πολιτική και τη λειτουργία του κράτους. Λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος, όχι η φύση».
Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια έκανε τρεις επισημάνσεις σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές, τονίζοντας πως ήταν οι πιο καταστροφικές της τελευταίας 15ετίας:
- «Εξ αρχής κυρίαρχος στόχος ήταν η προστασία της ζωής, των ανθρώπων και των ζώων. Ακολουθεί η προστασία των περιορισμών, των κρίσιμων δομών του κράτους και του φυσικού περιβάλλοντος. (…) Το 112, η ουσιαστικά επανίδρυση της Πολιτικής Προστασίας και η διεθνής πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσαν. Απέδωσε και η στρατηγική μας να προστατέψουμε τους οικισμούς, που μπορεί να άδειασαν, αλλά σώθηκαν .Ίσως έχουμε κατεστραμμένα σπίτια αλλά κανέναν πλήρως κατεστραμμένο οικισμό», είπε.
- «Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν την προσωπική μου επιλογή, το περιβάλλον να προταχθεί ως πολιτικός στόχος προτεραιότητα. Η απολιγνιτοποίηση και η ενεργειακή μετάβαση. Το ταμείο ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ μας δίνει πρωτοφανή χρηματοδοτικά εργαλεία για να αναπροσανατολίσουμε ενεργειακά την οικονομία μας. Θα ψηφίσουμε τους επόμενους μήνες τον πρώτο κλιματικό νόμο», τόνισε και επεσήμανε πως όλες οι χώρες της μεσογείου είναι στην ίδια μοίρα.
- «Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε και θα ξαναχτίσουμε δίπλα στους πολίτες, ό,τι γκρέμισαν οι φωτιές. Τα δάση μας θα ξαναγεννηθούν, οι περιουσίες μας θα αποκατασταθούν και η απάντηση στην οργή των συμπολιτών μας είναι ότι αυτό δεσμευτήκαμε και αυτό κάναμε. Από το Μάτι και το σεισμό στη Σάμο».
«Ευκαιρία ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσεων»
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, τόνισε πως είναι χρήσιμη, αλλά είπε πως «κάθε νηφάλια θέση της, διαδέχεται συχνά μια διχαστική δήλωση στελέχους της. (…) Εύχομαι και ελπίζω αυτή η μεγάλη οικολογική καταστροφή να αποτελέσει ευκαιρία ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσεων».
«Αφετηρία για δράση η συγγνώμη μου»
Ο πρωθυπουργός απάντησε και για τις πιθανές ευθύνες, τονίζοντας πως θα αποδοθούν, αλλά όχι εν βρασμώ: «Μίλησα με θάρρος και ζήτησα συγγνώμη από τους πολίτες. Το έκανα γιατί το αισθάνθηκα ως προσωπική ανάγκη. (…) Θεωρώ ότι η συγγνώμη είναι μια αυθόρμητη ηθική και προσωπική συμπεριφορά, αλλά και μια πολιτική πράξη, η συνειδητοποίηση ενός προβλήματος. Σηματοδοτεί και την απόφαση για δράση, η αφετηρία για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν για να μην επαναληφθεί η αρνητική αυτή εμπειρία. Πήραμε τα μαθήματά μας. (…) Οι ευθύνες είναι πολλών ειδών: Πολιτικές, επιχειρησιακές, ατομικές, δεν αφορούν κατ ανάγκη σε πρόσωπα, αλλά σε δομές και διαδικασίες. Πρέπει να αποδίδονται μετά από σκέψη και καθαρό μυαλό. Αποδείξαμε ότι δεν διστάζουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας. Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα. Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν αρκετό».
Για την ανοικοδόμηση της Εύβοιας
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το πακέτο στήριξης για την Εύβοια θα είναι «ενδεδειγμένο» σε μέγεθος. Σημείωσε πως «γνωρίζω καλά τον κ. Μπένο, θα συναντηθώ μαζί του την επόμενη Τετάρτη για να βαλουμε μπρος τη δουλειά ανάταξης της οικονομίας της περιοχής. Μπορεί να σημαίνει πολλά έργα υποδομής. Θα μας απασχολήσει ο τρόπος απασχόλησης των ανθρώπων που ζούσαν από το δάσος της περιοχής. Πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους για τον τρόπο απασχόλησής τους, ίσως μέσα στο δάσος, γιατί έχουμε δουλειές να κάνουμε μέσα στο δάσος». Έκανε λόγο για επανασχεδιασμό του τουριστικού μοντέλου της Εύβοιας.
«Έχουμε εργαλεία και διάθεση», είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με την ανοικοδόμηση του νησιού. «Οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι».
«Χυδαία η σπέκουλα για τις εκκενώσεις - Το 112 έσωσε ζωές»
Ο πρωθυπουργός απαντώντας στη κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση για τις εκκενώσεις, έκανε λόγο για χυδαία σπέκουλα. «Δυσκολεύουμε να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική σε μια πολιτική που έχει ως στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι χυδαία η σπέκουλα που χτίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές στο παρελθόν», είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως άλλες χώρες δεν έχουν τέτοιο μηχανισμό σαν και του 112 και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία. «Μας ασκείται κριτική για το ότι προστατέψαμε την ανθρώπινη ζωή; Δεν μπορώ να το αντιληφθώ». Τόνισε πως αποτελεί συλλογική κατάκτηση το γεγονός ότι η χώρα απέκτησε κουλτούρα εκκενώσεων.
«Με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, σώθηκαν αμέτρητα σπίτια, αμέτρητες επιχειρήσεις. Πόσα ελικόπτερα είδατε να κάνουν στοχευμένες ρίψεις;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε πως για την Αττική, τα καμένα σπίτια δεν είναι τόσο πολλά σε σχέση με την έκταση της πυρκαγιάς.
«Ενισχύεται ο στόλος των εναέριων μέσων» - Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στην κριτική
Απαντώντας στην κριτική για τις αραιές ρίψεις των εναέριων μέσων, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Πέραν των όσων διαθέτει η χώρα, να προσθέσετε και άλλα 20 εναέρια μέσα από τα πολύ μεγάλα ρώσικα αεροσκάφη, έως μικρά ελικοφόρα που εστάλησαν από πάρα πολλές χώρες που έσπευσαν να συνδράμουν την Ελλάδα. Είχαμε περισσότερα μέσα από κάθε άλλη φορά. Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε πως όλα αυτά τα μέσα δεν πετάνε ταυτόχρονα. Τα μισά πετάνε και τα άλλα μισά ανεφοδιάζονται. Τα εναέρια μέσα που είχαμε ήταν σίγουρα αποτελεσματικά και στο πλαίσιο και το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας που εγκρίναμε πριν τις πυρκαγιές προβλέπεται ενίσχυση του στόλου μας με απόκτηση νέων Καναντέρ, αλλά και μικρών αεροσκαφών – μικροί τράκτορες- και στην αγορά ιδιόκτητων πυροσβεστικών ελικοπτέρων. Τα εναέρια μέσα δεν έιναι πανάκεια, αλλά σίγουρα απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές. Αυτές οι πυρκαγιές ονομάζονται στη διεθνή βιβλιογραφία ως mega fires. Είχαμε τέτοιες πυρκαγιές στο παρελθόν, όπως στην Ηλεία. (…) Πρέπει να προγραμματίσουμε την Πολιτική Προστασία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Στην ερώτηση “που είναι τα εναέρια μέσα” η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά».
«Είμαι πολύ στεναχωρημένος που δεν τα καταφέραμε στο Τατόι»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του γιατί οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να σώσουν τα βασιλικά κτήματα του Τατοΐου. «Τα βασιλικά κτήματα, είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου (…) Είχαμε θέσει προτεραιότητα να παρέμβουμε και να μην έχουμε κάποια ζημιά. Δεν τα καταφέραμε και λυπάμαι γι αυτό! Είμαι πολύ στεναχωρημένος γι αυτό που έγινε. Όμως δεν έγινε γιατί δεν προσπαθήσαμε, υλοτόμοι στα βασιλικά κτήματα τα καθάριζαν δύο μήνες. Τα κτήματα έχουν δύο πολύ μεγάλες αντιπυρικές ζώνες. Η φωτιά πέρασε από πάνω τους χωρίς να καταλάβει τίποτα, όπως πέρασε και από την εθνική οδό», είπε.
«Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα»
Σε μια έμμεση αναφορά στη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα. Το επιτελικό κράτος, συντονίζει, ορίζει προτεραιότητες, επιβλέπει. Έχει πετύχει πάρα πολλά τους τελευταίους αυτούς μήνες. Από τη διεκδίκηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, εως την επιτελική οργάνωση της επιχείρησης Ελευθερία. Το θεωρώ απολύτως απαραίτητη δομή. Δεν μπορούμε να ακυρώσουμε αυτά που έγιναν 25 μήνες. Αυτό που παραλάβαμε δεν ήταν ούτε επιτελικό, και συχνά ούτε κράτος».
«Το αίτημα για διεθνή βοήθεια κατατέθηκε εντός ωρών»
Ο κ. Μητσοτάκης αντέκρουσε και την κριτική που ασκήθηκε για τα περί καθυστέρησης στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας: «Το αίτημα κατατέθηκε εντός ωρών. (…) Θεωρώ πολύ συγκινητικό το ότι 24 χώρες συνέδραμαν με μέσα, με αεροπλάνα, με οχήματα, με πεζοπόρα τμήματα και ευχαριστώ κάθε χώρα ξεχωριστά. Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν μια τέτοια διεθνής κινητοποίηση για την αντιμετώπιση τέτοιων πυρκαγιών. Η βοήθεια που εστάλη ήταν πολύ σημαντική και μάθαμε πως να δουλεύουμε με οργανωμένα σώματα πυροσβεστικής από άλλες χώρες. Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία, προφανώς σηκώθηκαν πολλά τηλέφωνα. Είναι μια απόδειξη πως η διπλωματία της αλληλεγγύης μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικά».
«Σύμμαχος οι ανεμογεννήτριες»
Για τις συζητήσεις περί επενδύσεων στο Τατόι και τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια, ξεκαθάρισε ότι «πρόκειται για μία ανυπόστατη συζήτηση. Το Σύνταγμα προβλέπει οι καμένες περιοχές να κρίνονται αναδασωτέες. Δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να γίνουν οι ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να γίνουν μέσα στα δάση. Θα κάνουμε τη μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών, χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο». «Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί σε αυτή την προσπάθεια, είναι σύμμαχοι. Δεν μου κάνει εντύπωση ότι συναντήθηκαν διάφορα υπόγεια ρεύματα. Οι αντιεμβολιαστές είπαν ότι κάψαμε εκτάσεις για να βάλουμε ανεμογεννήτριες. Το αντίθετο συμβαίνει».
«Η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει αν υπάρχει σχέδιο εμπρησμού»
Τοποθετούμενος επί της εισαγγελικής έρευνας για τις αιτίες των πυρκαγιών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «εάν υπάρχει σχέδιο εμπρησμών, θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη. Είναι βέβαιο ότι αρκετές πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών. Δεν ξέρουμε εάν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο. (…) Το γεγονός όμως ότι είχαμε αυτές τις θερμοκρασίες έκανε το έργο των όποιων εμπρησμών, πολύ πιο εύκολο».
«Μετατρέψαμε την Πολιτική Προστασία σε ισχυρή κρατική οντότητα»
Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου του OPEN Σοφίας Φασουλάκη, για το σχέδιο Αιγίς που προβλέπει την ανασυγκρότηση της Πολιτικής Προστασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε: «Έγιναν πολλά σε 24 μήνες. Παραλάβαμε την Πολιτική Προστασία σε υπό κατάρρευση κτίριο και την μετατρέψαμε σε ισχυρή κρατική οντότητα. Υπήρχε σχέδιο γι αυτή την αντιπυρική περίοδο. Όταν ο κ. Χαρδαλιάς έκανε τις ανακοινώσεις αυτές, πολλές εφημερίδες της αντιπολίτευσης ασκούσαν κριτική. Ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα – όπως το Αιγίς- δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε λίγους μήνες. Έχουμε όμως εξασφαλίσει τους χρηματοδοτικούς πόρους. Αυτή τη στιγμή, τα 1,71 δισ. ευρώ εξασφαλίστηκαν από το ΕΣΠΑ, για πρώτη φορά η Πολιτική Προστασία αποκτά το δικό της πρόγραμμα, εξασφαλίστηκε δάνειο από την ΕΕ, και από το Ταμείο Ανάκαμψης».
«Δεν είναι δυνατό, να φροντίσει όλα τα δάση της επικράτειας με την ίδια συστηματικότητα. Τα τελευταία 30 χρόνια η δασική κάλυψη έχει αυξηθεί, δεν έχει μειωθεί. Αλλά δεν είμαστε αντιμέτωποι με μαζική απώλεια δασικού πλούτου. Δεν έχουν όλα τα δάση την ίδια οικολογική σημασία. Κοιτάξτε την Εύβοια, όπου κάηκε όλο το Βόρειο τμήμα. Αλλά ο δρυμός της Δίρφης έμεινε άθικτος. Το ίδιο ισχύει και για τα περιαστικά δάση. Σώσαμε τον πυρήνα της Πάρνηθας. Για όλα αυτά τα δάση με ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να εκπονήσουμε ειδικο σχέδιο», συνέχισε.
«Οι πρόωρες εκλογές είναι μη επιλογή - Θα εξαντλήσουμε την 4ετία»
Οι πρόωρες εκλογές είναι μη επιλογή, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι καλή το επόμενο διάστημα, επικαλούμενος τόσο τα στοιχεία για τον τουρισμό, όσο και τη χρηματοδότηση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Είπε δε πως η χώρα έχει δημοσιονομική ευελιξία τουλάχιστον για το 2022. «Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει με τον κορονοϊό το επόμενο διάστημα αλλά καλώ τους πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν», σημείωσε. «Το γεγονός ότι διαχειριστήκαμε πολλές κρίσεις είναι μια πραγματικότητα αλλά όχι άλλοθι για να μην προχωράμε το κυβερνητικό έργο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν βλέπω σε καμία κυβέρνηση γιατί θα έπρεπε να αναζητήσει η κυβέρνηση νωπή λαϊκή εντολή, μάλλον ένδειξη αδυναμίας θα ήταν αυτό», επεσήμανε.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είπε πως «ο ρόλος ενός υπουργού δεν είναι μόνο να συντονίζει, αλλά να βρίσκεται κοντά στις δυνάμεις και να τις ενθαρρύνει. (…) Αυτό έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον που είναι εξαφανισμένος». «Ο ρόλος ενός υπουργού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να συντονίζει αλλά να βρίσκεται και κοντά στις δυνάμεις, να τις ενθαρρύνει, όχι κατ' ανάγκη να τις κατευθύνει γιατί αυτή είναι δουλειά των προϊσταμένων της Πυροσβεστικής. Νομίζω ότι αυτά έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κ. Χαρδαλιάς αλλά και όλοι με τον τρόπο μας, άρα το τι μπορούμε και το τι πρέπει να κάνουμε, ποια είναι τα όρια του ρόλου μας είναι απολύτως σαφές και κατανοητό. Προτιμώ έναν υπουργό ο οποίος είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον ο οποίος είναι εξαφανισμένος», είπε χαρακτηριστικά.
«Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις στους πυρόπληκτους»
«Όλοι έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, το έδειξε η πανδημία. Ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιά δεν είναι τόσο μεγάλος, απλοποιήσαμε τη διαδικασία της κρατικής αρωγής, υπάρχει σχετικό πλαίσιο. (…) Θα αξιοποιήσουμε όλη την τεχνογνωσία που αποκτήσαμε για να κινηθούμε πολύ γρήγορα. Στην Καρδίτσα η κρατική αρωγή στους πληγέντες από τον Ιανό μετέτρεψε την οργή σε αισιοδοξία. (…) Το ζητούμενο δεν είναι μόνο τα επιδόματα, το βασικό ζητούμενο είναι οι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους, να μην καταστραφεί ο οικιστικός ιστός. Εάν κρίνουμε ότι η οικονομική ζωή έχει πληγεί σε τέτοια ένταση που απαιτούνται και άλλα μέτρα στήριξης – δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα- δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε», επεσήμανε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.
Ο πρωθυπουργός επίσης ανακοίνωσε πως ο συντονισμός της υλοποίησης των μέτρων, δράσεων και παρεμβάσεων στήριξης και αποκατάστασης των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των περιοχών που επλήγησαν θα ανατεθεί στον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.
Σημείωσε πως η κυβέρνηση θα δρομολογήσει αντιπλημμυρικά έργα άμεσα, αλλά τόνισε πως «αυτό που προέχει είναι να μπούμε μέσα στα δάση και να κάνουμε άμεσες παρεμβάσεις». Έκανε λόγο για μελέτες -εξπρές από μεγάλες τεχνικές εταιρείες.
«Σχεδιάζουμε ομάδα δασικών επιχειρήσεων»
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα ιδρυθεί νέα μονάδα δασοπυρόσβεσης, με το όνομα ΕΜΟΔΕ. «Σχεδιάζουμε μια ομάδα δασικών επιχειρήσεων. Στην ουσία θα είναι παλιοί πυροσβέστες και θα κάνουμε και προσλήψεις. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπαίνουν μέσα στο δάσος και να τις σβήνουν πριν φτάσουν οι φωτιές στο οδικό δίκτυο», είπε και σημείωσε πως ο ορίζοντας υλοποίησης της νέας αυτής μονάδας είναι εντός του 2022.
«Ουδέν σχόλιον» για τα περί ανασχηματισμού
Σε ερώτηση για τα σενάρια ανασχηματισμού που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, στην επαύριο των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Μου κάνετε μια ερώτηση που γνωρίζετε ότι δεν μπορώ να απαντήσω».
Το 2022 το πρώτο «πράσινο» ομόλογο
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα πρέπει «η κλιματική κρίση να μετατραπεί η ευκαιρία». Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε πως «αποδίδω μεγάλη σημασία στον κλιματικό νόμο και όλες πολιτικές μας πρέπει να περνούν στο εξής και από αυτό το "φίλτρο". Θα πρέπει να αυτό να είναι το πολιτικό πρόταγμα της νέας γενιάς, γιατί το ζήτημα είναι τι περιβάλλον θα κληρονομήσουν οι μελλοντικές γενιές, τα παιδιά μας. Θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, θα μετατρέψουμε τον πλούτο μας σε ευκαιρία, με προστασία και σεβασμό στο περιβάλλον». Σημείωσε δε πως «η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2022 με το πρώτο "πράσινο" ομόλογό της».
«Όταν ανοίξει η Βουλή θα αναζητήσω συναίνεση για την επόμενη μέρα των πυρκαγιών»
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις για την επόμενη ημέρα μετά τις πυρκαγιές: «Θα υπάρχει χρόνος για αντιπαράθεση, κριτική, να καταθέσουμε απόψεις, αρκεί να μην είναι ανέφικτες. Και εγώ δεν κρύφτηκα, είμαι διαθέσιμος να απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση, θα υπάρξει συζήτηση στη Βουλή όταν επιστρέψουμε στις τακτικές μας εργασίες, πολύ σύντομα για να κάνουμε μια αξιολόγηση αλλά και να επιχειρήσω να διαμορφώσω μια συναίνεση για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα».
«Χρειαζόμαστε περισσότερα αιολικά και φωτοβολταϊκά»
Σε ερώτηση για πιο συγκεκριμένο προσδιορισμό των «τολμηρών λύσεων» και «τολμηρών αποφάσεων», στις οποίες αναφέρθηκε σε άλλες απαντήσεις του ο πρωθυπουργός, τόνισε: «Κάνετε μία σωστή επισήμανση για το ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στους στόχους που έχουμε θέσει στο Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα προβλέπουμε μία πολύ επιθετική διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα για την επόμενη δεκαετία. Για να το πω απλά χρειαζόμαστε περισσότερα αιολικά, περισσότερα φωτοβολταϊκά. Από κει και πέρα γεννάται ένα ερώτημα για το πού θα τοποθετηθούν αυτά. Για να μη βάζουμε το κάρο πριν από το άλογο έχουμε ξεκινήσει να αναθεωρήσουμε το εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για να δούμε πού πραγματικά μπορούμε να βάλουμε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά αλλά και πού θέλουμε. Όταν θα έχουμε την πλήρη χαρτογράφηση και αναφέρομαι κυρίως σε μεγάλες εγκαταστάσεις, θα μπορούμε να διευκολύνουμε και τους επενδυτές για να ξέρουν αν και πού μπορούν να προχωρήσουν. Ένα τελείως καινούργιο πεδίο είναι η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θάλασσα αλλά κι αυτό χρειάζεται προσοχή».
Τι είπε για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι δεν μελετάται η διεύρυνση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για περισσότερες επαγγελματικές ομάδες. Αναφερόμενος ευρύτερα στη διασπορά του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης, υποστήριξε: «Δυστυχώς τον Αύγουστο έχουν πέσει σημαντικά οι αριθμοί του εμβολίου. Αυτό έχει επιπτώσεις ως προς τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Σήμερα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων αλλά όχι μία αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ. Μόλις επιστρέψουν οι πολίτες από τις διακοπές τους θα πρέπει να κάνουμε μία νέα προσπάθεια να τους πείσουμε για τον εμβολιασμό. Θα χρησιμοποιήσουμε μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για να μπορέσουμε να τους ενθαρρύνουμε. Πριν τα τέλη Αυγούστου θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους».
Φωτιές – Συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός απαντά στα ερωτήματα
Καιρός: Καταρρακτώδεις βροχές, κεραυνοί και χαλάζι σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας
Εκεχειρία με... αστερίσκους στον Λίβανο: Το «αλλά» του Νετανιάχου, οι λόγοι που τον έκαναν να πει «ναι» και η νέα απειλή
Σειρά ιατρικών και διοικητικών παραλείψεων στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο - «Έψαχνα γιατρούς και δεν έβρισκα»
Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, αλλά ούτε και ο λαός του Λιβάνου
Τέμπη: «Κόκκινο» για το βίντεο της Λεπτοκαρυάς - Δεν πιστοποιείται η ώρα διέλευσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr