Φωτιές - Αεροσκάφη: Σκληρή κόντρα Σκέρτσου - Σπίρτζη για τα πτητικά μέσα
Κόντρα Σκέρτσου - Σπίρτζη για τα αεροσκάφη που επιχειρούν στις φωτιές που μαίνονται στη χώρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο και τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη σχετικά με τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης της Ελλάδας, την ώρα που οι καταστροφικές φωτιές μαίνονται στη χώρα.
Αφορμή για την κόντρα υπήρξε σχετική ερώτηση του Χρήστου Σπίρτζη με τον κ. Σκέρτσο να απαντά απαριθμώντας τα πτητικά μέσα που επιχειρούν για κατάσβεση φωτιάς, κάνοντας λόγο για 74 αεροσκάφη.
Συγκεκριμένα ο κ. Σκέρτσος, παρουσίασε πίνακα σύμφωνα με τον οποίο το 2018 η χώρα μας είχε σε σύνολο 51 πτητικά μέσα (29 αεροσκάφη, 22 ελικόπτερα), το 2020 62 (31 αεροσκάφη, 31 ελικόπτερα) και το 2021, 74 πτητικά μέσα, ήτοι 42 αεροσκάφη και 32 ελικόπτερα.
Σε έντονο ύφος ο Χρήστος Σπίρτζης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αμφισβητεί πλήρως τα στοιχεία του υφυπουργού της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι τα πτητικά μέσα είναι 28, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Σύνολο 28 αεροσκάφη. Τα υπόλοιπα 46 αεροσκάφη, μέχρι τα 74, μήπως θα είχε τη καλοσύνη να μας εξηγήσει ο κος Σκέρτσος ποια είναι, που είναι και που επιχειρούν;
Σκέρτσος: Η αλήθεια γα τον αριθμό αεροσκαφών, πυροσβεστών και της χρηματοδότησης από το κράτος
Την ώρα που τα πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος προχώρησε σε μια αναλυτικότατη παρουσίαση των δεδομένων, «προκειμένου» όπως γράφει, να σταματήσει η σπέκουλα για τα δήθεν ανεπαρκή μέσα στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σκέρτσος υπογραμμίζει, επί παραδείγματι, ότι οι δαπάνες τις πολιτικής προστασίας το 2021 σε σχέση με το 2018 έχουν αυξηθεί κατά 56% ενώ για την ίδια χρονική περίοδο υπήρξε αύξηση των πυροσβεστών σε ποσοστό 15,6%.
Σε ότι αφορά τα εναέρια μέσα ο κ. Σκέρτσος παρουσιάζει έναν πίνακα σύμφωνα με τον οποίο το 2018 η χώρα μας είχε σε σύνολο 51 πτητικά μέσα (29 αεροσκάφη, 22 ελικόπτερα), το 2020 62 (31 αεροσκάφη, 31 ελικόπτερα) και το 2021, 74 πτητικά μέσα, ήτοι 42 αεροσκάφη και 32 ελικόπτρα.
Πιο αναλυτικά γράφει ο κ. Σκέρτσος:
Έχουμε αρκετά ή λίγα εναέρια μέσα πυρόσβεσης; Πολλούς ή λίγους πυροσβέστες; Έγιναν επενδύσεις στην πολιτική προστασία τα τελευταία δύο χρόνια ή όχι;
Ας δούμε τα δεδομένα όπως αποτυπώνονται στις καταστάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να σταματήσει επιτέλους η σπέκουλα για τα δήθεν ανεπαρκή μέσα στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς φυσικής καταστροφής που βιώνουμε. Η πολιτική προστασία αποτέλεσε εξαρχής βασική πολιτική και χρηματοδοτική προτεραιότητα της κυβέρνησης και αυτό αποτυπώνεται στις σημαντικές επενδύσεις που έγιναν σε προσωπικό, δομές και εξοπλισμό έως σήμερα.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν:
Δαπάνες πολιτικής προστασίας
- 2018 400 εκ. Ευρώ
- 2021 616 εκ. Ευρώ / +56%
Εργαζόμενοι πυροσβεστικής
- 2018 12.739 πυροσβέστες (μόνιμοι και εποχικοί)
- 2021 14.736 πυροσβέστες (μόνιμοι και εποχικοί) / +15,6%
Εναέρια μέσα πυρόσβεσης
- 2018 51 διαθέσιμα εναέρια μέσα
- 2021 74 διαθέσιμα εναέρια μέσα / +45%
Σύγκριση εναέριων μέσων πυρόσβεσης με άλλες μεσογειακές χώρες (και μια σκανδιναβική)
Ελλάδα
- 74 εναέρια μεσα / 1 ιπτάμενο μέσο ανά 146.166 κατοίκους
Ιταλία
- 30 εναέρια μέσα / 1 ιπτάμενο μέσο 2.010.570 κατοίκους
Ισπανία
- 274 εναέρια μέσα / 1 ιπτάμενο μέσο ανά 182.163 κατοίκους
Γαλλία
- 19 εναέρια μέσα / 1 ιπτάμενο μέσο ανά 3.531.473 κατοίκους
Πορτογαλία
- 57 εναέρια μέσα / 1 ιπτάμενο μέσο ανά 181.541 κατοίκους
Κροατία
- 20 εναέρια μέσα / 1 ιπτάμενο μέσο ανά 201.817 κατοίκους
Κύπρος
- 8 εναέρια μέσα / 1 ιπτάμενο μέσο ανά 111.000 κατοίκους
Σουηδία
- 14 εναέρια μέσα / 1 ιπτάμενο μέσο ανά 741.463 κατοίκους
Επιπλέον, μια απάντηση με στοιχεία σε όσους διακινούν ατυχείς συγκρίσεις και ψευδή στοιχεία δημοσίων δαπανών που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να στηριχθούν οριζόντια και στοχευμένα όλοι οι κλάδοι της οικονομίας και οι εργαζόμενοι που υπέστησαν ζημιές από τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα.
- 41,5 δισ ευρώ - Συνολικό πακέτο στήριξης της οικονομίας
- 1,4 δισ ευρώ - Πρόσθετες δαπάνες στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας
- 1,1 δισ ευρώ - Αποζημιώσεις θυμάτων φυσικών καταστροφών
- 6,7 δισ ευρώ - Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και στήριξης της εργασίας
- 8,3 δισ ευρώ - Επιστρεπτέα προκαταβολή προς επιχειρήσεις
- 1 δισ ευρώ - Πρόγραμμα στήριξης δανειοληπτών
- 760 εκ. Ευρώ - πρόγραμμα στήριξης εστιατορίων, γυμναστηρίων, τουρισμού
- 1,48 δισ ευρώ - πρόγραμμα στήριξης πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών
- 670 εκ. Ευρώ - πρόγραμμα στήριξης μεταφορών (ΚΤΕΛ, τρένα, αερομεταφορές, ακτοπλοϊα, αερολιμένες)
- 200 εκ. Ευρώ. - πρόγραμμα στήριξης αγροτών
Επί δύο χρόνια η χώρα μας, όλοι οι πολίτες μαζί με το κράτος, αντιμετωπίζει πρωτοφανείς κρίσεις και το πράττει με αίσθημα ευθύνης και δικαιοσύνης, διαρκή εγρήγορση και διάθεση να αλλάξει προς το καλύτερο δομές, διαδικασίες και μηχανισμούς του κράτους που όλοι γνωρίζουμε ότι επί χρόνια δυσλειτουργούν. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη μεγάλη δοκιμασία είναι η ενότητα, η πίστη στην αλήθεια και η αδιαπραγμάτευτη βούληση ότι πρέπει να παραδώσουμε μια καλύτερη χώρα στα παιδιά μας.
Σπίρτζης: Να μιλούν λιγότερο αυτές τις ώρες ο κ. Σκέρτσος και ο εξαφανισμένος σήμερα πρωθυπουργός
Με ανακοίνωσή του ο Χρήστος Σπίρτζης αμφισβήτησε πλήρως τα στοιχεία που παρουσίασε ο Άκης Σκέρτσος, κάνοντας λόγο για 28 αντί 74 διαθέσιμα αεροσκάφη πυρόσβεσης ενώ σε έντονο ύφος θέτει το ερώτημα, «θα είχε τη καλοσύνη να μας εξηγήσει ο κος Σκέρτσος ποια είναι, που είναι και που επιχειρούν;»
Η ανακοίνωση του Χρήστου Σπίρτζη
Πέραν της προφανούς λαθροχειρίας που επιχειρεί o κ. Σκέρτσος με όσα ανάρτησε στο διαδίκτυο - με το να συγκρίνει όσα είχαμε διαθέσιμα το 2018 και όχι αυτά που παρέλαβαν το 2019 - έκανε λόγο για 74 διαθέσιμα αεροσκάφη και προξένησε σε όλη την καιγόμενη Ελλάδα ένα βασικό ερώτημα:
Πού είναι όλα αυτά τα αεροσκάφη και δεν βρίσκονται εκεί που οι πολίτες βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται χωρίς τη παραμικρή βοήθεια;
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν απάντησε στα ερωτήματα που θέσαμε από το πρωί:
Πόσα εναέρια μέσα επιχειρούν, ποιες ώρες, σε ποιες περιοχές, και ποια η διασπορά τους στη χώρα;
Με βάση τις δικές μας πληροφορίες σήμερα ενεργούσαν 11 καναντέρ, 6 από τα 8 CL-215 και 5 από τα 6 CL-415, που διαθέτουμε.
Και ταυτόχρονα στη διάθεση της πολιτικής προστασίας ήταν και 17 PZL από τα 19 που διαθέτουμε (μικρά αεροσκάφη για κοντινές αποστάσεις που δεν αλλάζουν περιφέρεια)
Σύνολο 28 αεροσκάφη.
Τα υπόλοιπα 46 αεροσκάφη, μέχρι τα 74, μήπως θα είχε την καλοσύνη να μας εξηγήσει ο κος Σκέρτσος ποια είναι, που είναι και που επιχειρούν ;
Μπορεί να ανταποκριθεί, σύμφωνα με την έκκληση που απευθύναμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως όφειλε, δημόσια και υπεύθυνα ποιο είναι το ακριβές σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης των πυρκαγιών;
Σίγουρα η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακές στρεβλώσεις, που αποτελούν την μόνιμη τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Δεν αιτιολογείται με ανακοινώσεις των ανύπαρκτων 8 μποφόρ, που ανακοίνωσε ο κος Χαρδαλιάς, σε πλήρη αντίθεση με το αστεροσκοπείο Αθηνών και όλους τους φορείς και τις ιστοσελίδες μετεωρολογίας.
Δεν αντιμετωπίζεται με προσλήψεις που έγιναν δήθεν επί κυβέρνησης ΝΔ ενώ έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα: μονιμοποιήθηκαν 2200 πυροσβέστες πενταετών συμβάσεων, προσλήφθηκαν 876 νέοι πυροσβέστες πενταετών συμβάσεων και επιπλέον 2200 εποχικοί.
Σε κάθε περίπτωση το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι να προσπαθεί να ωραιοποιεί μια βαθιά οδυνηρή πραγματικότητα, χωρίς το παραμικρό σχέδιο για την αντιμετώπισή της.
Φωτιά: Η Αττική καίγεται - Ώρες αγωνίας για τη μάχη με τις φλόγες
Φωτιά: Στην εντατική διασωληνωμένοι δύο πυροσβέστες
Φωτιά στην Αττική: Απόκοσμες εικόνες στην Εθνική Οδό - «Πύρινο ποτάμι» περνάει τον δρόμο
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν Φάμελλος, Φαραντούρης, Γκλέτσος: Μίλησαν για έναν πιο δυνατό και μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ - Όλες οι εξελίξεις
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr