Ερντογάν στην Κύπρο: Πώς «διαβάζει» η Αθήνα τις φιέστες στα Κατεχόμενα
Τα μηνύματα της ελληνικής κυβέρνησης προς την Τουρκία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με εμπρηστικές δηλώσεις περί δύο κρατών στην Κύπρο και φιέστες ξεκίνησε η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα, με την πρώτη ημέρα πάντως να μην βγάζει επί της ουσίας σημαντικές ειδήσεις. Η Αθήνα δεν θέλει να οδηγηθεί σε βιαστικά συμπεράσματα και αναμένει να δει πως θα κινηθεί σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η εκτίμηση πάντως είναι πως χθες ο Τούρκος πρόεδρος απευθύνθηκε κυρίως σε ένα εσωτερικό ακροατήριο, επιχειρώντας ωστόσο να μην έρθει σε πλήρη ρήξη με ΗΠΑ και Ε.Ε.
Σαφές μήνυμα της κυβέρνησης για το Κυπριακό
Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι σαφές: Τυχόν αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό θα επιβαρύνουν τις ευρωτουρκικές και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει πως η μόνη λύση του Κυπριακού είναι η ενοποίηση του νησιού και όλα τα άλλα δεν συνιστούν λύση.
Μάλιστα σε μια κίνηση που έχει και έντονο συμβολισμό στην Κύπρο βρίσκεται ήδη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ αύριο στο νησί μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (που σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ). Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών σκοπεύει να απαντήσει με επιστολή στον ΟΗΕ στους ισχυρισμούς του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον Οργανισμό Φεριντούν Σινιρίογλου πως η Ελλάδα απειλεί την ασφάλεια στην περιοχή.
Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να συντηρήσει ένα blame game με την Αθήνα, προσπαθώντας να εμφανιστεί στη διεθνή κοινότητα ως το «καλό παιδί». Μια προσπάθεια πάντως που έχει πέσει στο κενό, καθώς δεν βρίσκει ανταπόκριση σε καμία από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η εκτίμηση στην Αθήνα είναι πως ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να μεταφέρει εκ νέου την ένταση στην Κύπρο, δοκιμάζοντας σε ένα βαθμό και τα «όρια» των ισχυρών παικτών στη διπλωματική σκακιέρα. Ωστόσο φαίνεται πως δεν επιθυμεί να τραβήξει τόσο το σχοινί, ώστε να αναλάβει την ευθύνη για την μη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό (που θα μπορούσαν θεωρητικά να συνεχιστούν το φθινόπωρο μετά την ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη).
Η τηλεφωνική επικοινωνία την προηγούμενη εβδομάδα του Ιμπραήμ Καλίν- ενός εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Ερντογάν- με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν εκτιμάται ως σημάδι πως η Αγκυρα δεν θέλει να πατήσει όλες τις κόκκινες γραμμές. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως ο Τούρκος πρόεδρος θα εγκαταλείψει εν μια νυχτί τα νέο-οθωμανικά του σχέδια.
Στην Αθήνα εκτιμούν πως ο Τούρκος πρόεδρος - όσο πλησιάζουν οι εκλογές - θα κοιτά όλο και περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας του. Με την δημοτικότητα του να υποχωρεί και την οικονομία να κλυδωνίζεται, οι οποίες κινήσεις του θα έχουν ως στόχο πρωτίστως τη συσπείρωση της εκλογικής του βάσης.
Αυτό εκ των πραγμάτων οδηγεί σε μια ρητορική υψηλών τόνων, όπως φαίνεται και με το μπαράζ δηλώσεων περί δύο κρατών στην Κύπρο παρά την «κόκκινη κάρτα» από ΗΠΑ και Ε.Ε. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πυροδοτήσει περαιτέρω το κλίμα έντασης (για παράδειγμα με αναφορές περί ανοίγματος των Βαρωσίων) ή θα… ξεχάσει όσα έλεγε περί «σημαντικών» ειδήσεων για να μην προκαλέσει περαιτέρω τη διεθνή κοινότητα.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση κοιτά προς τα κράτη της ευρύτερης περιοχής, επιδιώκοντας την περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη καλών σχέσεων. Όπως ήδη αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί σήμερα στο Ισραήλ και θα συναντηθεί με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της χώρας
Επίσης η βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και αραβικών κρατών είναι ψηλά στην ατζέντα, με γνώμονα- όπως τονίζεται- την από κοινού δέσμευση για σεβασμό του διεθνούς δίκαιου. Μάλιστα αυτό γίνεται σε μια συγκυρία όπου ο Τούρκος πρόεδρος θα ήθελε να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος του «αραβικού κόσμου» , παρά το ότι οι σχέσεις με ένα μεγάλο αριθμό κρατών της περιοχές δεν διάγουν και την καλύτερη περίοδο.
Τόλης Βοσκόπουλος: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 χρονών
Μετάλλαξη Δέλτα: Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ - Ανησυχία για τη διασπορά στη χώρα
Φολέγανδρος: Γρονθοκόπησε τη Γαρυφαλλιά πριν την πετάξει από τα βράχια
Πελώνη: Προειδοποίηση για νέα μίνι lockdown στα πρότυπα της Μυκόνου
Εμβολιασμός παιδιών 12 έως 15 ετών: Τι είπε ο Μητσοτάκης
Καιρός: Η ψυχρή Λίμνη φέρνει καταιγίδες – Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr