EurΑctiv: Διευκρινίσεις για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης ζητεί η ΕΕ
Τι μεταδίδει το EurActiv – Ερωτήματα από Γερμανία και άλλα κράτη μέλη για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα επιλέγει τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή των εταιρειών που θα επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης EurActiv.
«Θα αλλάξει το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης»
Τα αιτήματα έρχονται μετά τις πρώτες τεχνικές συνεδριάσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ σχετικά με την έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Θα εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ σε συνεδρίαση την Τρίτη.
«Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι το μόνο σχέδιο που θα αλλάξει ελαφρώς ενόψει της Τρίτης», δήλωσε πηγή της ΕΕ στη EURACTIV υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η πηγή εξήγησε ότι αρκετά κράτη μέλη, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα επιλέγει τις εταιρείες και τι σχεδιάζει να κάνει η Αθήνα για να αποφύγει τον εκτοπισμό των ιδιωτών επενδυτών.
Η Ελλάδα θα λάβει 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), του ταμείου της ΕΕ για την ανάκαμψη από τον κορονοϊό.
Η πηγή ανέφερε ότι η ανησυχία είναι ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις - οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες - και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό των ΜμΕ από τις πιστώσεις
Η συζήτηση σχετικά με τον δανεισμό των τραπεζών προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα. Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, δήλωσε πρόσφατα ότι μόνο 15.000-25.000 μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε σύνολο άνω των 840.000 επιχειρήσεων, έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.
«Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει με ευθύνη τόσο των τραπεζών όσο και του κράτους», προειδοποίησε.
Η πηγή της ΕΕ ανέφερε ότι οι Έλληνες συμφώνησαν να τροποποιήσουν το λεκτικό του σχεδίου, ώστε να αποσαφηνιστούν τα χαρακτηριστικά του προγράμματος στήριξης φερεγγυότητάς και να τονιστεί ο ρόλος των ιδιωτικών τραπεζών στο πρόγραμμα.
«Συμφωνώντας να προστεθεί αυτό στο κείμενο, η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι είναι ευτυχής να συμμορφωθεί και ότι ποτέ δεν σκόπευε να κάνει κάτι σκιώδες εξ αρχής», εξήγησε η πηγή.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι πολλά κράτη μέλη ήταν από την αρχή επιφυλακτικά απέναντι στην ιδέα ενός προγράμματος δανεισμού επιχειρήσεων και τώρα θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα δεν θα διοχετευθούν στους «εκλεκτούς» των κυβερνήσεων της ΕΕ.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι κλάδοι ακολουθούν μετά τους υγειονομικούς - Όλες οι πληροφορίες
Κορονοϊός tours: Στην Ιο πάνω από 2.100 έφηβοι - Πολλοί ήταν και στον Άλιμο
Τροχαίο στη Νίκαια: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της τραγωδίας με θύμα το κοριτσάκι
Μποτσουάνα: Βρέθηκε το τρίτο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο με αξία άνω των 60 εκατ. δολαρίων
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Μπαίνει φρένο στις πρόωρες αποφυλακίσεις - Τα θύματα θα μπορούν να καταθέτουν ενστάσεις
Νέα κρίση προ των πυλών στη Γαλλία: Η Λεπέν απειλεί να ρίξει τη κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr