Μητσοτάκης: Να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο προεδρικό μέγαρο Etihadeya, στο Κάιρο.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο Κάιρο. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης σε ότι αφορά την επίλυση του Κυπριακού ξεκαθάρισε ότι με τον κ. αλ Σίσι μοιραζόμαστε την ίδια οπτική και για τη συνεχιζόμενη δοκιμασία της Κύπρου, με την οποία άλλωστε οι δυο χώρες μας συμπλέουν στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας.
«Η Αίγυπτος -το επανέλαβε και σήμερα ο κ. Πρόεδρος- υποστηρίζει σταθερά τα σχετικά ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. Ενώ, από την πλευρά μου, είχα ξανά την ευκαιρία να τονίσω ότι δεν νοείται λύση πέραν των δεσμευτικών κανόνων, του δεσμευτικού πλαισίου, που αυτά τα ψηφίσματα προβλέπουν: Δηλαδή, μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Μία λύση λειτουργική, μια λύση συμβατή με την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και με την ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας με το βλέμμα προς την Άγκυρα ότι οι σχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος αφού αντίκεινται τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και στο ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πολύ περισσότερο, όταν συνοδεύονται και από επαπειλούμενες ενέργειες, όπως το περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων και τα σχέδια για ίδρυση βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.
«Ενδεχόμενη υλοποίηση των σχεδίων αυτών θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Αλλά και θα απειλήσει όχι μόνο μία χώρα, όπως είναι η Κύπρος ούτε απλώς τα συμφέροντα μιας ηπείρου, όπως η Ευρώπη, αλλά συνολικά τη διεθνή σταθερότητα. Το κύρος του ΟΗΕ. Και, βέβαια, την ασφάλεια όλων των κρατών της περιοχής», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.
Υποστηρίζουμε την ομαλότητα και την ειρήνη στη Λιβύη
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εξελίξεις με την Λιβύη. Και εκεί εξέφρασε το γεγονός ότι Αίγυπτος και Ελλάδα έχουν ταυτόσημες θέσεις: «Υποστηρίζουμε την ειρήνευση, την ομαλότητα στη γειτονική χώρα, απαραίτητη προϋπόθεση για την οποία είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, τακτικών στρατών, αλλά και μισθοφόρων, ο αποκλεισμός άλλων επιρροών και τελικά η προοπτική δημοκρατικών εκλογών πριν το τέλος του έτους, την 24η Δεκεμβρίου, έτσι ώστε ο Λιβυκός λαός μόνος του και χωρίς καμία ξένη επιρροή να μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του και την τύχη του. Και οι προσπάθειες, λοιπόν, του φίλου Προέδρου για την αίσια έκβαση της Λιβυκής κρίσης έχουν την αμέριστη υποστήριξή μας. Όπως κι εκείνος -πιστεύω- ότι συμμερίζεται την βαθιά ενόχλησή μας για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Β΄ Υπουργική Διάσκεψη για το ζήτημα αυτό, μεθαύριο, στο Βερολίνο».
Την ίδια ώρα φωτογραφίζοντας την Τουρκία τόνισε ότι απέναντι στην αστάθεια, απέναντι σε οποιεσδήποτε προκλητικές συμπεριφορές οι χώρες μας αντιτάσσουν το δικό τους υπόδειγμα συνεργασίας στο φως του Διεθνούς Δικαίου, της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του Δικαίου της Θάλασσας. «Και αυτή τη στάση τηρεί και η Ελλάδα έναντι της γειτονικής Τουρκίας. Αναμένοντας τα λόγια να μεταφραστούν σε πράξεις, οι προκλήσεις σε προσεγγίσεις και οι αγεφύρωτες διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες να αποκτήσουν έναν ορίζοντα διευθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τόσο απλά και τόσο καθαρά γιατί για εμάς η προβολή ισχύος είναι πάντα η προβολή επιχειρημάτων», σημείωσε.
Πετράλωνα – Νέα μαρτυρία: «Επτά φορές βιάστηκε η 50χρονη καθαρίστρια»
Κορονοϊός: Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες, ποιοι θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου – Τι είπε η Παγώνη
Θεσσαλονίκη – Ιερέας: «Η κόρη μου έκανε χειρουργείο για να γλιτώσει το bullying και πέθανε»
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr