Ξεκαθαρίζει η Πελώνη: Δεν τίθεται θέμα απολύσεων μη εμβολιασμένων
Τι είχε πει ο υπουργός Ανάπτυξης την Τετάρτη για το ενδεχόμενο απόλυσης μη εμβολιασμένων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Θέση αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους και τη δυνατότητα των εργοδοτών να προχωρήσουν σε απολύσεις, πήρε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Πελώνη: «Κανένα ζήτημα»
«Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, ο πρωθυπουργός έθεσε σαφώς πλαίσιο στη Βουλή την περασμένη Τρίτη, αφορά υγειονομικούς και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων», είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά την αναφορά του κ. Γεωργιάδη ότι υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαισιο.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε, ότι πρόκειται για μια «ζωηρή συζήτηση» στην οποία κατατίθενται όλες οι απόψεις.
Τι είχε πει ο Αδωνις Γεωργιάδης
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα για απολύσεις μη εμβολιασμένων, έθεσε εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης την περασμένη Τετάρτη με παρέμβασή του στην ΕΡΤ, όπου όπως τόνισε όποιος δε θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της απόφασής του.
«(…) ήρθε στο γραφείο μου ένας μεγάλος ξενοδόχος και μου έθεσε το ζήτημα ότι ένα μικρό κομμάτι του προσωπικού δεν θέλει να εμβολιαστεί. Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τους εργαζομένους ότι για την ασφάλεια της επιχείρησης θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της αποφάσεως του. Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει, επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το, δήθεν δικαίωμά του, να μην εμβολιαστεί. Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος, μπορεί να πήρε αποστάσεις από τη θέση Γεωργιάδη περί δικαιώματος των εργοδοτών να απολύουν ανεμβολίαστους, αλλά τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας να τεθεί σε αργία ή διαθεσιμότητα ένας εργαζόμενος που δεν εμβολιάζεται με παράλληλη δραστική μείωση αποδοχών.
Συμπλήρωσε ότι «και ο αρνητής έχει το δικαίωμα στην αξία του ανθρώπου, όμως και το Κράτος έχει το δικαίωμα για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο που διαθέτει για την αντιμετώπιση της πανδημίας που είναι το εμβόλιο», προσθέτοντας «το Σύνταγμα καθιερώνει την αρχή της αναλογικότητας. Οι περιορισμοί μπορούν να επιβάλλονται, αλλά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το μέτρο της αναγκαιότητας. Δεν μπορείς να τον απολύσεις πχ. μετά από τριάντα χρόνια δουλειάς, αλλά μέχρι να αντιμετωπιστεί η πανδημία, μπορείς να τον βγάλεις σε αργία ή διαθεσιμότητα,».
Όπως επεσήμανε, ακόμη δεν υπάρχουν σχετικές δικαστικές αποφάσεις, αλλά εκτίμησε ότι τα παραπάνω εντάσσονται στο όριο της νομιμότητας. «Αυτός ο οποίος αρνείται το εμβόλιο, μπορεί να τεθεί σε επαγγελματικό περιθώριο, μέχρι να αντιμετωπιστεί η πανδημία και εφόσον έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο, δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύσει για έναν νυχτοφύλακα που είναι μόνος του» ανέφερε.
«Σωτηρία»: Διασωληνώθηκε 22χρονος-Ανεμβολίαστοι, κυρίως, όσοι νοσηλεύονται
Αρση μέτρων: Επιστρέφει η μουσική στους γάμους, αλλά χωρίς… χορό
Κορoνοϊός: Παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό - Σε ποιους και γιατί εμφανίζονται
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr