Κεραμέως: Πιθανό να ανοίξουν νωρίτερα τα σχολεία το Σεπτέμβριο
Πότε και πώς θα επιστρέψουν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια, τι ανέφερε για την τηλεκπαίδευση, τους εμβολιασμούς και την αστυνόμευση στα ΑΕΙ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία, νωρίτερα το Σεπτέμβριο, άφησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Υπάρχει ενδεχόμενο να αρχίσουμε νωρίτερα τα σχολεία, εντός Σεπτεμβρίου, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα δεδομένα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως και ο λόγος είναι για να κερδηθεί περισσότερος χρόνος, καθώς φέτος ήταν κλειστά σχεδόν όλη τη χρονιά σημείωσε η υπουργός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.
«Η φετινή χρονιά είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, και καταλαβαίνουμε πλήρως την αγωνία την κόπωση των μαθητών, των οικογένειών τους, των εκπαιδευτικών. Οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσαμε μετά από σύσταση του αρμόδιου οργάνου της εκπαιδευτικής πολιτικής να μη γίνουν φέτος οι προαγωγικές και οι απολυτήριες εξετάσεις είναι πρώτον γιατί καταλαβαίνουμε τη γενικευμένη πίεση στην εκπαιδευτική κοινότητα όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μάς δίνεται η δυνατότητα να εμβαθύνουμε περισσότερο δια ζώσης στην ύλη και με βάση και τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την προτεραιοποίηση της ύλης θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό τον πολύτιμο χρόνο για να μπορέσουν τα παιδιά μας να εμβαθύνουν περισσότερο στην ύλη» διευκρίνισε.
Διαβάστε επίσης: Κεραμέως για σχολεία: Παράταση σχολικού έτους, όχι προαγωγικές εξετάσεις - 14 Ιουνίου οι πανελλήνιες
Όσο για το πότε θα επιστρέψουν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια η υπουργός ανέφερε ότι βήμα – βήμα ανοίγουμε δομές και δραστηριότητες. Η επιτροπή των ειδικών είχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση το εαρινό εξάμηνο να γίνει εξ αποστάσεως. «Δεν είναι ακριβώς το ίδιο να ανοίγεις σχολεία και πανεπιστήμια. Προχωρά πολύ καλά η τηλεκπαίδευση».
Παράλληλα τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί η δυνατότητα για επιλογή τρόπου εξετάσεων στα πανεπιστήμια, δηλαδή οι φοιτητές να κάνουν τις εξετάσεις τους δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως όπως έγινε και πέρυσι, ωστόσο αυτό ακόμα δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή. «Είναι απλώς μια σκέψη της κυβέρνησης για τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου χωρίς να έχει κριθεί ακόμα» είπε.
Χρήσιμο εργαλείο η τηλεκπαίδευση
«Η τηλεκπαίδευση είναι πολύτιμο εργαλείο, επ’ ουδενί δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, όμως είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο χάρη στην τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν οι εκπαιδευτικοί, και οι μαθητές και οι οικογένειές τους, μπόρεσε και κράτησε όρθια την εκπαίδευση, συνεχίστηκε η εκπαιδευτική διαδικασία, προχώρησε η ύλη υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Ότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε για τη δια ζώσης εκπαίδευση νομίζω ότι συνάδει πλήρως και με τη φιλοσοφία ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση. Το σχολείο σαφώς είναι για να μαθαίνει γράμματα στα παιδιά, αλλά είναι και η διάδραση στο σχολείο η διάδραση μεταξύ μαθητών, το ψυχοσυναισθηματικό κομμάτι στο οποίο εστιάζουμε επίσης πέρα από το μαθησιακό» ανέφερε η κ. Κεραμέως.
«Χωρίς self test κίνδυνος μετάδοσης σε χιλιάδες ανθρώπους»
«Τα self test είναι ένα πολύτιμο εργαλείο γι’ αυτό που είναι… Μας βοηθάει να εντοπίσουμε νωρίτερα ανθρώπους οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον ασυμπτωματικοί. Ήδη στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σελφ τεστ βρέθηκαν 600 άνθρωποι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν γνώριζαν καν, δεν είχαν την υπόνοια ότι είναι φορείς του ιού, συνεπώς κυκλοφορούσαν και θα είχαν βρεθεί στις τάξεις, με τον κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό σε χιλιάδες άλλους ανθρώπους», τόνισε η κ. Κεραμέως.
«Έχουμε παραπάνω από 1% των τμημάτων της χώρας τα οποία είναι κλειστά. Όταν ένα κρούσμα επιβεβαιώνεται ως θετικό κλείνει όλο το τμήμα. Έχουμε πάνω από 2% των σχολείων της χώρας τα οποία επίσης είναι κλειστά, βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν υπάρχει θέμα υποχρεωτικότητας εμβολιασμών»
Ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών έγινε σε τρεις φάσεις. Στο πρώτο στάδιο πήγαν οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, με ανταπόκριση της τάξης του 58% των εκπαιδευτικών. Στο δεύτερο πάνω από 11.000 οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μέσα από την αξιοποίηση των αδιάθετων δόσεων, και από χθες άνοιξε η πλατφόρμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί για να κλείσουν ραντεβού. «Δεν υπάρχει θέμα υποχρεωτικότητας για τους εκπαιδευτικούς αυτή τη στιγμή» ξεκαθάρισε, αν και το θέμα συζητείται σε αρμόδια επιτροπή.
Εμβολιασμός και κανονικότητα στις εκπαιδευτικές δομές
«Ο εμβολιασμός προχωρά με γοργούς ρυθμούς, έχουμε ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. εμβολιασμούς, το πιο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, προφανώς αυτό θα επιταχυνθεί και τους επόμενους μήνες αυτό το μεγάλο όπλο θα μας επιτρέψει πρωτίστως να επιστρέψουμε σε μια πλήρη κανονικότητα σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές από τη νέα σχολική και εκπαιδευτική χρονιά» τόνισε η υπουργός Παιδείας.
Θα εφαρμοστεί η αστυνόμευση στα πανεπιστήμια
Η κ. Κεραμέως διευκρίνισε πως ο νόμος για την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί, ενώ η αναβάθμιση των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής έχει αρχίζει να υλοποιείται. Υπήρχε, τόνισε συστημική παραβατικότητα, εστίες παραβατικότητας σε κάποια πανεπιστήμια της χώρας εμποδίζοντας φοιτητές και καθηγητές, γι’ αυτό θεσπίσαμε την ομάδα προστασίας των πανεπιστημίων αλλά και την ελεγχόμενη είσοδο. Η εφαρμογή του νέου πλαισίου θα γίνει σε διάφορα στάδια.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr