Σύνταγµα, Μεταναστευτικό και επανορθώσεις στη Βουλή
Τα βασικά θέµατα του Κοινοβουλίου στις αρχές του 2019, µε φόντο την ψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η ατζέντα του νοµοθετικού έργου της Βουλής είναι φορτωµένη ήδη από την αρχή του 2019, µε τη Συµφωνία των Πρεσπών να είναι καθοριστική για τον γενικότερο προγραµµατισµό.
Η καινούργια χρονιά ανοίγει κοινοβουλευτικά µε έµφαση στο ενδεχόµενο ανάληψης πρωτοβουλιών από την πλευρά της κυβέρνησης λόγω των διαφωνιών της µε τον κυβερνητικό της εταίρο ή και τη σχεδιαζόµενη από την αξιωµατική αντιπολίτευση κατάθεση πρότασης µοµφής, κίνηση που θα µπορούσε να οδηγήσει σε µια εν τοις πράγµασι αποτύπωση δυνάµεων για την κρίσιµη ψηφοφορία επί της Συµφωνίας που θα ακολουθήσει.
Με βάση τον αρχικό προγραµµατισµό, µέχρι τα µέσα Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει και καταθέσει τις προτάσεις της η επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγµατος.
Ωστόσο, η προθεσµία της 15ης Ιανουαρίου µπορεί να «ξεχειλώσει» λίγο κατ’ απαίτηση και της αντιπολίτευσης, που διαµαρτύρεται θεωρώντας ότι οι ασφυκτικοί χρόνοι επηρεάζουν την ουσία των συζητήσεων, οι οποίες δεν µπορούν να εξελιχθούν όπως πρέπει και να εξυπηρετήσουν τον αντικειµενικό τους σκοπό. Το χρονικό πλαίσιο κατ’ εκτίµηση προσδιορίζει έως τον Μάρτιο την ολοκλήρωση των δύο ψηφοφοριών επί της κατατεθειµένης πρότασης.
Από τις όποιες αντιδράσεις και το κλίµα που θα διαµορφωθεί θα προκύψει και το αν η Νέα ∆ηµοκρατία προτίθεται να παραµείνει έως το τέλος στις συζητήσεις για τη συνταγµατική αναθεώρηση, σε άµεση συνάρτηση πάντα µε το σκηνικό των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων, κορωνίδα των οποίων είναι ο χρόνος που η κυβέρνηση θα αποφασίσει να στήσει κάλπες.
Γερµανικές αποζηµιώσεις
Λίγο πριν από τις γιορτές, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προσδιόρισε εντός του πρώτου τριµήνου του 2019 τη συζήτηση του πορίσµατος της επιτροπής για τις γερµανικές αποζηµιώσεις. Το συγκεκριµένο ζήτηµα έχει περάσει διάφορα στάδια ως προς τη χρονική στιγµή που το πόρισµα θα έλθει προς συζήτηση. Η ώρα αυτή έχει µετατεθεί ξανά και ξανά. Ετσι, ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις για την κατάθεση του αναλυτικού πορίσµατος και εξέτασή του από την εθνική αντιπροσωπεία πριν από το τέλος του έτους, οι τελευταίες εκτιµήσεις τοποθετούν τη σχετική συζήτηση και ψήφιση στο πρώτο τρίµηνο της νέας χρονιάς.
Με την επανέναρξη λειτουργίας της Βουλής, στον προγραµµατισµό αναµένεται να µπουν άµεσα προ ηµερησίας διατάξεως συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κοµµάτων που έχει ζητήσει η Ν∆ όπως αυτή για το Μεταναστευτικό, για την οποία µάλιστα έχει εκδηλωθεί αντίδραση επειδή θεωρείται πως ήδη έχει καθυστερήσει. Ψήφος αποδήµων Ταυτόχρονα εκκρεµεί συζήτηση για αλλαγές στον Κανονισµό της Βουλής.
Εξάλλου, στάση αναµονής τηρεί η αντιπολίτευση όσον αφορά στον προγραµµατισµό της επιτροπής για την παροχή δικαιώµατος ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού. Το βέβαιο ήταν πριν ακόµη συνέλθει η ∆ιάσκεψη των Προέδρων πως το απόγευµα συνεδριάζει η ∆ιαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ξεκινώντας την επεξεργασία του σχεδίου νόµου του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευµάτων µε τίτλο «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας µε τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλληµνιακό Ταµείο και άλλες διατάξεις».
Ο νέος νόµος για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα έχει αναµφίβολα τη… µαγιά για να φουσκώσει κύµατα νέων αντιδράσεων από τις ενδιαφερόµενες πλευρές.Οι κυβερνητικές εξαγγελίες τοποθετούν στις άµεσες προτεραιότητες του νέου κοινοβουλευτικού προγραµµατισµού τη συζήτηση και ψήφιση του διαδόχου του νόµου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, µε δεδοµένο βέβαια ότι µε Πράξη Νοµοθετικού Περιεχοµένου έχει παραταθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου η ισχύς του τωρινού νόµου.
Θετικά µέτρα
Αλλωστε, αποµένουν και µια σειρά συµπληρωµατικών νοµοθετηµάτων της σειράς των θετικών µέτρων κάποια από τα οποία ανακοινώθηκαν και υλοποιήθηκαν πριν από τις γιορτές και αφορούν µέτρα κοινωνικού χαρακτήρα για τη βελτίωση της καθηµερινότητας των πολιτών. Οχι τυχαία η κυβέρνηση εκτιµά πως τα νοµοθετήµατα που θα έρθουν το αµέσως επόµενο διάστηµα στη Βουλή θα ψηφιστούν ακόµη και από την αντιπολίτευση, διαµορφώνοντας ένα τουλάχιστον θετικό κλίµα που φυσικά θα απέχει από (και θα αναιρεί) την εικόνα απαξίωσης της κυβέρνησης, την οποία επιδιώκουν τα κόµµατα της αντιπολίτευσης.
Από όποια αφετηρία εκτίµησης, ο τερµατισµός γυροφέρνει την ψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, την οποία το Μέγαρο Μαξίµου εξετάζει το ενδεχόµενο να φέρει νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας. Με δεδοµένο το γεγονός ότι η αναθεωρητική διαδικασία στη Βουλή των Σκοπίων αναµένεται να ολοκληρωθεί έως τα µέσα Ιανουαρίου, εξετάζονται ήδη από την κυβέρνηση οι λεπτοµέρειες και κυρίως οι απαραίτητες ισορροπίες για την κύρωση από την ελληνική Βουλή. Εκεί εντάσσεται η αναβολή από µέρους του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση επίσηµου ταξιδιού του στη Λατινική Αµερική µέσα στον Ιανουάριο, ο οποίος θεωρείται µήνας εξελίξεων για το Σκοπιανό
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr