Τουρκία: Αβάσιμη η ανακοίνωση της Ελλάδας για την περιοχή έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο
Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι με τον εν λόγω χάρτη προέβη σε μία τυπική ενημέρωση προς την Ελλάδα, χωρίς να αμφισβητεί την κυριαρχία της🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Αβάσιμη» χαρακτηρίζει την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την επέκταση της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, έπειτα από τη δημοσίευση του σχετικού χάρτη από τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών και Υποδομών.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι με τον εν λόγω χάρτη προέβη σε μία τυπική ενημέρωση προς την Ελλάδα, χωρίς να αμφισβητεί την κυριαρχία της. Κατηγορεί ωστόσο την Αθήνα ότι μη ανταποκρινόμενη στα σχετικά αιτήματα της Άγκυρας για τη διευθέτηση αυτών των περιοχών ευθύνης, θέτει σε δεύτερη μοίρα την ανθρώπινη ασφάλεια στο Αιγαίο, φέρνοντας ως παράδειγμα τους μετανάστες, ενώ η Τουρκία αντίθετα είναι εκείνη που διαθέτει τις επιχειρησιακές δυνατότητες να διασφαλίσει την ανθρώπινη ζωή σε ολόκληρη την ανατ. Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
«Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε μια αβάσιμη ανακοίνωση σήμερα (18 Οκτωβρίου) σχετικά με την επέκταση της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της χώρας μας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Οι περιοχές έρευνας και διάσωσης δεν αποτελούν πεδίο κυριαρχίας αλλά είναι περιοχές παροχής υπηρεσιών. Από αυτή την άποψη, αυτός ο ισχυρισμός της Ελλάδας, που θεωρεί αυτήν την περιοχή για τη διάσωση και προστασία της ανθρώπινης ζωής ως παραβίαση της κυριαρχίας της, αν και οι περιοχές αυτές δεν αφορούν τα χωρικά της ύδατα, απέχει κατά πολύ από το δίκαιο και την ανθρώπινη διάσταση.
Η τήρηση του τυπικού συνίσταται στην παροχή ενημέρωσης εκ μέρους της χώρας μας για το σε ποιες περιοχές παρέχει επί του παρόντος υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες.
Η περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της χώρας μας έχει επεκταθεί για να διασφαλίσει την ασφάλεια των επιχειρήσεων μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία με τις επιτυχημένες δραστηριότητες έρευνας-διάσωσης που έχει διεξάγει στις θάλασσες ενεργεί με ανθρωπιστικά κίνητρα στο σύνολό της, σε αντίθεση με την Ελλάδα που ενεργεί με πολιτικά κίνητρα.
Από την άλλη μεριά, η Ελλάδα συνεχίζει να αφήνει αναπάντητα τα αιτήματα της χώρας μας για συνεργασία και συντονισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για τη Θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση του Αμβούργου το 1979, σχετικά με τις επικαλυπτόμενες περιοχές ευθύνης έρευνας και διάσωσης των δύο παράκτιων χωρών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, ισχυριζόμενη ότι οι εν λόγω περιοχές είναι εντός της κυριαρχίας της, η Ελλάδα δεν δίστασε να θέσει την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής σε δεύτερη μοίρα και να δείξει αυτή τη στάση της με την απάνθρωπη μεταχείριση στους παράτυπους μετανάστες στο Αιγαίο Πέλαγος.
Η μόνη χώρα με επιχειρησιακές δυνατότητες να παρέμβει σε οποιοδήποτε περιστατικό στην περιοχή, που μπορεί να ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή είναι η Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, η επέκταση της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της χώρας μας είναι ένα σημαντικό βήμα που έγινε για να καταστεί το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος, μία από τις περιοχές με την υψηλότερη θαλάσσια και εναέρια κυκλοφορία στον κόσμο, ασφαλέστερη για την ανθρώπινη ζωή».
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr