Ανάλυση δημοσκοπήσεων: Το 10,1% των Ελλήνων δεν πιστεύει ότι υπάρχει κορονοϊός
Κι όμως, ακόμη και σήμερα ένας στους 10 Ελληνες δεν πιστεύει ότι υπάρχει κορονοϊός - Τι δείχνει το σύνολο 13 δημοσκοπήσεων για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από το σύνολο ευρημάτων των 13 δημοσκοπήσεων που έγιναν εντός του Σεπτεμβρίου και απεικονίζει ανάγλυφα την εικόνα στο πολιτικό πεδίο. H παρούσα ανάλυση εφάρμοσε τη μέθοδο υπολογισμού του μέσου όρου των προβλέψεων όλων των πολιτικών ερευνών, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα. Η συγκεκριμένη μέθοδος ονομάζεται διεθνώς poll of polls και στα ελληνικά μεταφράζεται «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» και θεωρείται μια απολύτως παραδεκτή μέθοδος, αφού κυριαρχούν οι μέσες και όχι οι ακραίες εκτιμήσεις.
Η «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» που επιμελήθηκε ο Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. – MSc _UK και Συνταγματάρχης ε.α. Νίκος Καρδούλας, διεθνώς θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα δημοσκοπικά εργαλεία, διότι συνεκτιμά τις προβλέψεις περισσότερων δημοσκοπικών εταιρειών στο ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα και επιτρέπει έτσι την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.
Οι 13 εταιρείες
Για την παρούσα ανάλυση ελήφθησαν υπόψη οι έρευνες 13 εταιρειών, που δημοσιεύθηκαν από 1 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα των εταιρειών Alco, GPO (2 έρευνες), Interview, Kapa Research, Marc, Metron Analysis (2 έρευνες), Mrb, Opinion Poll, Prorata (2 έρευνες) και Pulse. Για την τελική εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων, ελήφθησαν υπόψη εννέα έρευνες, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, ενώ για τα ποιοτικά στοιχεία ελήφθησαν υπόψη και οι 13 έρευνες.
Υπολογίσθηκε πρώτα η εκτίμηση ψήφου μετά την αναλογική αναγωγή των λευκών, άκυρων, αποχής και αναποφάσιστων, στη συνέχεια εφαρμόσθηκαν οι αποκλίσεις που είχαν οι συγκεκριμένες εταιρείες στις εθνικές εκλογές 2019, πλην της GPO που δεν είχε διεξάγει τότε έρευνα και στη συνέχεια υπολογίσθηκε ο μέσος όρος τους. Στον πίνακα απεικονίζονται και τα ποσοστά των κομμάτων στις εθνικές εκλογές 2019 και ο αντίστοιχος μέσος όρος των οκτώ δημοσκοπήσεων του Μαΐου, που παρουσίασε το ethnos.gr.
Τα 5 συμπεράσματα και η κυριαρχία της Ν.Δ.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για την εκλογική επιρροή των κομμάτων είναι:
- Επιβεβαιώνεται η πολιτική εκλογική κυριαρχία της ΝΔ, η οποία αν γινόταν εκλογές σήμερα θα εξασφάλιζε ποσοστό 47,9%, η δε διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να είναι πάνω από τις 20 ποσοστιαίες μονάδες (20,2%).
- Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019 η ΝΔ έχει αυξήσει την εκλογική της επιρροή κατά 20%, αφού από το 39,9% έφθασε στο 47,9%.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει το 12% της εκλογικής του επιρροής σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019, αφού από το 31,5% έπεσε στο 27,7%.
- Το ΚΙΝΑΛ διατηρεί ακριβώς το ποσοστό του σε σχέση με το 2019 και στα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης παρατηρείται αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ κατά 15%, αύξηση του ποσοστού της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κατά 24% και μείωση του ποσοστού του ΜΕΡΑ25 κατά 15%.
- Σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των οκτώ δημοσκοπήσεων του Μαΐου, η ΝΔ παρουσιάζει μείωση 1,4 ποσοστιαίων μονάδων, ο ΣΥΡΙΖΑ αύξηση 0,4 μονάδων, το ΚΙΝΑΛ αύξηση 1,1 μονάδων, το ΚΚΕ αύξηση 0,3 μονάδων, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ αύξηση 0,1 μονάδων, το ΜΕΡΑ25 μείωση 0,1 μονάδων και η διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Στο Γράφημα-1 απεικονίζεται ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων Σεπτεμβρίου και ο μέσος όρος των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων:
ΓΡΑΦΗΜΑ-1:
10,1% πιστεύει πως δεν υπάρχει κορονοϊός
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από το μέσο όρο των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων, όπου πλην των παραπάνω 9 ερευνών συμπεριλαμβάνονται και οι 4 έρευνες των Kapa Research, Metron Analysis και Prorata (2 έρευνες) και τα οποία είναι:
- Το 55,8% των ερωτώμενων αξιολογεί θετικά το έργο της κυβέρνησης.
- Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 47,8%, έναντι 22,2% του Αλέξη Τσίπρα.
- Το 60,2% των πολιτών αξιολογεί θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα το 31,0%.
- Το 67% των ερωτώμενων κρίνει θετική την αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση του κορονοϊού.
- Το 44,3% των πολιτών κρίνει θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας.
- Το 58,1% κρίνει θετικά τη διαχείριση από την Κυβέρνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
- Το 50,7% των ερωτώμενων κρίνει θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης στο 2ο κύμα του κορονοϊού.
- Το 63,7% τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία για την επίλυση του ζητήματος των θαλάσσιων ζωνών.
- Το 70% των ερωτώμενων κρίνει θετικά την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
- Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το 72% προτιμά δομές κλειστού τύπου.
- Αξιοσημείωτο των ερευνών είναι ότι ένα ποσοστό 10,1% πιστεύει ότι ο κορονοϊός δεν υπάρχει.
- Το 17,5% των πολιτών δηλώνει πως δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.
- Το 77,3% των πολιτών δηλώνει πως φοράει μάσκα και με το μέτρο της μάσκας στα σχολεία συμφωνεί το 62,6% των πολιτών.
- Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το 47,9% δηλώνει πως θα κάνει το εμβόλιο όταν αυτό έρθει στη χώρα μας.
ΓΡΑΦΗΜΑ-2:
Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. – MSc _UK και Συνταγματάρχης ε.α.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr