Βουλή: Αιχμές Πολάκη κατά Μαγιορκίνη - Τα ΜΜΕ είναι «πετσοταϊσμένα»
Επίθεση κατά του επίκουρου καθηγητή επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ εξαπέλυσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Φωτιά» έβαλε ο Παύλος Πολάκης στο τέλος της σημερινής πρώτης συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα τις δύο ΠΝΠ για τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές για τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη, αλλά και τα ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για σιωπή «από τα Πετσοταϊσμένα μέσα ενημέρωσης».
«Για τον εργασιακό μεσαίωνα τον οποίο φέρνετε εν μέσω πανδημίας δεν θα τοποθετηθώ. Εγώ θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου που δείχνουν τι ακριβώς κάνετε και πόσο μας δουλεύετε», ανέφερε ακόμη.
Σχετικά με την αποζημίωση δαπανών βιολογικού υλικού, ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε σε παραλογισμό, επισημαίνοντας πως σε άλλη χώρα θα είχε παρέμβει εισαγγελέας. «Εδώ ζήσαμε ένα πράγμα για το οποίο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχε κινηθεί Εισαγγελέας. Είναι δυνατόν ο κ. Μαγιορκίνης που δίνει λογύδρια ότι οι 25 μαθητές στην τάξη δεν κολλάνε και αλλά αλλοπρόσαλλα…, να παραιτήθηκε τελευταία εβδομάδα Αυγούστου από το ιδιωτικό κέντρο που εργαζόταν και μια εβδομάδα μετά με δίκη σας παρέμβαση να πήγε το κράτος στο συγκεκριμένο εργαστήριο!», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πολάκης.
Ο ίδιος έκανε αναφορά και στο προσωπικό καθαριότητας, λέγοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ είχε δοθεί 1.000.000 για 100 εργαζομένους, ενώ -όπως διαπίστωσε ο ίδιος- «για το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης θα δώσετε 3,4 εκ για 72 εργαζόμενους! Και δεν μιλάει κανείς! Τα ΜΜΕ είναι πετσοταϊσμένα!».
Πάντως, κλείνοντας την ομιλία του ζήτησε να δοθεί κατάλογος από την κυβέρνηση σχετικά με το ποια νοσοκομεία έχουν πραγματικά αυξήσει τις μονάδες εντατικής θεραπείας και μπορούν να λειτουργήσουν, «όχι απλώς να ντανιάζουν αναπνευστήρες σε αποθήκες», ενώ πρότεινε να βοηθήσει την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι «εάν πέσει μια μέτρια έξαρση κορονοϊού μαζί με την γρίπη από το Νοέμβριο και μετά, θα χάνει η μάνα το παιδί κι το παιδί τη μάνα!».
Από τον πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ξεκαθάρισε ότι με το εργαστήριο στο οποίο συνεργαζόταν ο κ. Μαγιορκίνης, το κράτος συνεργαζόταν ήδη, αλλά και πως σε κάθε περίπτωση «συνενώνουμε δυνάμεις για να έχουμε επάρκεια στα τεστ. Όταν εξαντλούνται τα δημόσια, πάμε σε εργαστήρια πανεπιστημιακών σχολών και μετά στα ιδιωτικά».
Τέλος, αναφερόμενος στις δυνατότητες του ΕΚΕΑ ξεκαθάρισε πως η δυνατότητα του είναι γα 1000 τεστ την ημέρα, δηλαδή «30.000 τον μήνα, καθώς αυτή είναι και η δυνατότητα της εταιρίας που παρέχει τα τεστ, η οποία εξυπηρετεί όλο τον πλανήτη». Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, η κυβέρνηση δε φαίνεται να βρήκε «συμμάχους» στα μέτρα που σκοπεύει να λάβει με τις δυο ΠΝΠ.
«Στο νομοσχέδιο τόσο στις δύο ΠΝΠ όσο και στις άλλες διατάξεις νομιμοποιείτε την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία θεσπίζοντας απλήρωτες υπερωρίες. Πετσοκόψατε το δώρο για χιλιάδες εργαζόμενους που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Καθυστερείτε την αύξηση κατώτατου μισθού μέχρι τα τέλη του 2021. Επεκτείνεται τη δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης με μονομερή απόφαση των επιχειρήσεων» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστόλου.
Ο ίδιος έκανε και αναφορά στην Εύβοια, για την οποία περιλαμβάνονται μέτρα στις ΠΝΠ, λέγοντας ότι «εκτός από ένα έργο 76.000 ευρώ που λειτούργησε και θετικά, τα υπόλοιπα εγκρίθηκαν τον Ιούλιο του 2020, οκτώ μήνες μετά», είπε κάνοντας λόγο για ολιγωρία. Μάλιστα, μαζί του συμφώνησε στη δική του ομιλία και ο κ. Μουλικιώτης του ΚΙΝΑΛ.
Την κίνηση της κυβέρνησης για ενίσχυση των συγκοινωνιών σε προσωπικό και στόλο επικρότησε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει αιχμές μέσω της τοποθέτησης της Πέτης Πέρκα σχετικά με τις συμφωνίες που αναμένεται να κάνει η κυβέρνηση για το θέμα αυτό, υποστηρίζοντας ότι είναι ασύμφορες.
Στο πεδίο των εργασιακών «συγκρούστηκαν» η πρώην υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου με τον σημερινό υπουργό της ΝΔ Γιάννη Βρούτση. «Δυο χαρακτηριστικά έχει αυτή η κυβέρνηση. Η εμμονή σε αποτυχημένες συνταγές που αποδεδειγμένα διογκώνουν το κοινωνικό πρόβλημα. Και μια αλαζονική άρνηση της πραγματικότητας, μια υποτίμηση της κατάστασης» ανέφερε η κυρία Αχτσιόγλου κάνοντας λόγο για επιδότηση της ανεργίας μέσω της εμμονής στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, της απελευθέρωσης των απολύσεων σε εποχικές επιχειρήσεις, αλλά και του προγράμματος «Συνεργασία».
«Επιχειρείτε να νομοθετηθεί η απλήρωτη εργασία. Επιχειρείτε να νομοθετήσετε την υποχρέωση του εργαζομένου να παρέχει εργασία χωρίς αμοιβή. Πλήρης κατεδάφιση της έννοιας της μισθωτής εργασίας. Ασύλληπτη οπισθοδρόμηση. Απαιτούμε άμεση απόσυρση της ακραίας αυτής ρύθμισης» κατέληξε, με τον κ. Βρουτση να απαντά ότι «αν ακολουθούσε η κυβέρνηση της λογική ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή δώστα όλα από την πρώτη περίοδο, θα είχαμε καταστραφεί». Σχετικά με το πρόγραμμα «Συνεργασία», πάντως, σχολίασε ότι «δεν είναι ο μόνος μηχανισμός αντιμετώπισης, αλλά δεν έχει μεγάλη αριθμητική συμμετοχή γιατί είναι κάτι καινούργιο και αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη».
Το ζήτημα του ΕΚΕΑ έθιξε στην δική του τοποθέτηση και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν το ΕΚΕΑ να δηλώνει αδυναμία διενέργειας τεστ αυτή την περίοδο! Δεν γίνεται να υπάρχει με εντολή υπουργείου, απόφαση να κατευθυνθούν δείγματα σε συγκεκριμένο ιδιωτικό εργαστήριο του οποίου επιστημονικός υπεύθυνος είναι μέλος της επιτροπής εμπειρογνώμων». Τέλος, ο κ. Ξανθός επανέφερε το χθεσινό αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για κατάθεση των πρακτικών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr