Αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό - Τα σενάρια που εξετάζονται
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει σήμα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου με στόχο την άμεση βελτίωση της καθημερινότητας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τουρισμός και Οικονομία δείχνουν να μονοπωλούν το κυβερνητικό ενδιαφέρον εν όψει του κομβικού οροσήμου της 1ης Ιουλίου, όταν και η χώρα ανοίγει τις πύλες της στον κόσμο. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει σήμα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου με στόχο την άμεση βελτίωση της καθημερινότητας, στο πλαίσιο της παρέμβασης του στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Σε αυτό το πλαίσιο το Μέγαρο Μαξίμου... πατά γκάζι στοχεύοντας να περάσει από τη Βουλή έως τις 31 Ιουλίου περί τα 15 νομοσχέδια και επιχειρώντας να υπογραμμίσει πως πέραν των αντικειμενικών δυσκολιών, που έχει προκαλέσει το lockdown, αλλά και του εύλογου πολιτικού θορύβου από τις συνταρακτικές αποκαλύψεις των ηχητικών για τις υπουργικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, οι κυβερνητικές προτεραιότητες και δη το δόγμα των φορολογικών ελαφρύνσεων χάριν της οικονομικής ανάκαμψης δεν εγκαταλείπονται.
Εκτός όλων των άλλων, κατά το σημερινό υπουργικό, που θα πραγματοποιηθεί εκ νέου με τηλεδιάσκεψη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, αναμένεται να εισηγηθεί την αναμενόμενη λόγω κορονοϊού αναθεώρηση των ετήσιων σχεδίων δράσης και τις προγραμματικές κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου την περίοδο 2020 – 21.
Σύμφωνα, εξάλλου, με ασφαλείς πληροφορίες, Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο αξιολογούν καθημερινά τα δεδομένα από την πραγματική Οικονομία και είναι, όπως έχει δηλώσει και την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, έτοιμοι να ρίξουν στη μάχη σημαντικές εφεδρείες, ώστε να αμβλυνθούν οι δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του κορονοιού.
Κυβερνητικά στελέχη, που έχουν γνώση του περιεχόμενου των εσωτερικών συσκέψεων στο πρωθυπουργικό γραφείο, δεν αποκλείουν, μάλιστα, να προβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σημαντικές ανακοινώσεις με οικονομικό περιεχόμενο στο πλαίσιο της απάντησης του σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, για την Οικονομία και τα εργασιακά. Αυτές πιθανώς να αφορούν, όπως άφησε να εννοηθεί και στο χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, σε παρεμβάσεις για την άρση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, αλλά και σε αντίστοιχες για την χρονική επέκταση ευεργετικών ρυθμίσεων, που είναι ήδη σε ισχύ και για την κάλυψη μεγαλύτερου μέρους ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών.
Εξάλλου, κατόπιν δημοσιογραφικών ερωτημάτων σχετικά με το τι τελικώς θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου για αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές από και προς τρίτες χώρες, κυβερνητικές πηγές αποσαφήνιζαν χθες βράδυ ότι «ο κατάλογος των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα θα οριστικοποιηθεί αύριο μετά την κατάληξη των σχετικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ε.Ε».
Ανασχηματισμός εν όψει
Η αίσθηση πως ο ανασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών καλλιεργήθηκε εκ νέου στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία μετά τη νέα παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι οι διορθωτικές κινήσεις στο υπουργικό σχήμα θα γίνουν σε ουδέτερο χρόνο και αυτό είναι ο χρόνος μετά την 1η Ιουλίου, όταν η χώρα ανοίγει τα σύνορα της στον διεθνή τουρισμό. Πάρα την εκ νέου διάψευση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι «δεν υφίσταται θέμα ανασχηματισμού» έμπειρα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν πως οι επικείμενες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα είναι θέμα ολίγων ημερών με το σενάριο του Ιουλίου να κερδίζει έδαφος έναντι του αντίστοιχου των αρχών Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το κυρίαρχο σενάριο, οι κυοφορούμενες αλλαγές προβλέπονται περιορισμένου χαρακτήρα τουλάχιστον σε επίπεδο Υπουργών, καθώς η γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης είναι θετική. Επικρατέστεροι να αποχωρήσουν παραμένουν οι υπουργοί Εργασίας και Τουρισμού, Γιάννης Βρούτσης και Χάρης Θεοχάρης, ενώ δεν αποκλείεται να μετακινηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου προς την οδό Σταδίου και το υπουργείο Εργασίας ή στην οδό Νίκης και σε πόστο στο οικονομικό επιτελείο φέρεται ο Στέλιος Πέτσας. Κατ αντιστοιχία προς υπουργοποίηση είναι ο Θεοδώρος Ρουσόπουλος, πιθανώς στο υπουργείο Τουρισμού, αλλά και ο πρώην Έλληνας Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που προορίζεται κατά πληροφορίες σε κομβική θέση για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας σε μία κρίσιμη περίοδο, ιδίως στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών.
Οι κυοφορούμενες αλλαγές δεν αποκλείεται να έχουν και δομικό χαρακτήρα, καθώς στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει η ίδρυση αυτοτελούς υπουργείου Διαχείρισης Κρίσεων υπό τον Νίκο Χαρδαλιά. Σημαντική, εξάλλου, παράμετρος του επικείμενου ανασχηματισμού και η αξιοποίηση του πακτωλού των κοινοτικών κονδυλίων από το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο να υπερκερασθούν γραφειοκρατικά εμπόδια, που έχουν απαντηθεί στο παρελθόν κατά την απορρόφηση των χρημάτων του ΕΣΠΑ.
Θεωρείται πιθανή η ενίσχυση είτε σε επίπεδο προσώπων, είτε σε επίπεδο αρμοδιοτήτων των άμεσα εμπλεκομένων υπουργείων, όπως αυτά των Οικονομικών και της Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως πιθανή είναι και η αναβάθμιση του νυν υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη. Μένει, πάντως, να αποσαφηνιστεί κατά πόσον το Μέγαρο Μαξίμου θα επιλέξει να δημιουργήσει αυτόνομη δομή για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των συγκεκριμένων κονδυλίων και κατά πόσον αυτή θα είναι ενταγμένη στο κυβερνητικό σχήμα ή θα έχει μία σχετική αυτονομία.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr