Βόρεια Μακεδονία: Δήμαρχος ξήλωσε τον Ήλιο της Βεργίνας - Στα «κάγκελα» η αντιπολίτευση
Εθνικιστικό ντελίριο από την αξιωματική αντιπολίτευση προκάλεσε το ξήλωμα του Ήλιου της Βεργίνας μπροστά από το δημαρχείο της πόλης Κρίβα-Παλάνκα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Διχάζει ακόμη και σήμερα ο δεκαεξάκτινος Ήλιος της Βεργίνας στη γειτονική χώρα δεκαπέντε χρόνια μετά την επίσημη απόσυρσή του συμβόλου από την Βόρεια Μακεδονία-στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που υπέγραψαν Αθήνα και Σκόπια το 1995- αλλά και μόλις σχεδόν δύο χρόνια από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο δήμαρχος της μικρής πόλης Κρίβα Παλάνκα-απέχει 100 χιλιόμετρα από τα Σκόπια και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας-Μποργιάντσο Μιτσέφσκι, προχώρησε την Πρωτομαγιά σε ακόμη μία χειρονομία καλής γειτονίας και τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών ααποφασίζοντας το ξήλωμα του Ήλιου της Βεργίνας ο οποίος ήταν αποτυπωμένος ακόμη στο δάπεδο της κεντρικής πλατείας μπροστά από το δημαρχείο, «βάζοντας τέλος στη διασπορά του ιού της διχόνοιας» όπως είπε.
Συνεργεία του δήμου-εν μέσω καραντίνας- διέγραψαν την Πρωτομαγιά τον Ήλιο της Βεργίνας που ήταν ζωγραφισμένος στο κέντρο της πλατείας κάνοντας ακόμη ένα βήμα για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Κρίβα Παλάνκα-ο οποίος υποστηρίχθηκε από το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ –(Σοσιαλδημοκρατική Ένωση-SDSM)- στο εξής θα κυματίζει στο δημαρχείο της πόλης η επίσημη σημαία της πόλης, της χώρας και του ΝΑΤΟ ενώ σύντομα ελπίζει να σηκώσει κα την σημαία της Ε.Ε.
Η πρωτοβουλία, ωστόσο, του Μποργιάντσο Μιτσέφσκι σήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοκσκι, όσο και από νυν και πρώην δημάρχους της γειτονικής χώρας.
Με στίχους του εθνικού ύμνου της Βόρειας Μακεδονίας απάντησε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE υποστηρίζοντας ότι «σβήνουν το σύμβολο γιατί δεν έχουν καθαρή τη συνείδησή τους. Το αποσύρουν γιατί νομίζουν ότι δεν θα υπάρχει πια ο ήλιος. Αλλά θα ανατείλει ξανά. Ένας νέος ήλιος ελευθερίας γεννιέται σήμερα» είπε ο Μίτσκοσκι.
Να σταματήσει να παίζει με τα εθνικά συναισθήματα των συμπολιτών του κάλεσε τον Μιτσέφσκι ο πρώην δήμαρχος της περιοχής Αρσέντσο Αλεκσόφσκι. «Οι Έλληνες μπορεί να σας επιβραβεύσουν, οι συμπατριώτες μας όμως θα σας περιφρονήσουν» είπε ο πρώην δήμαρχος χαρακτηρίζοντας την κίνηση απόσυρσης του συμβόλου «εγκληματική».
Στο πλευρό του στοιχήθηκε και ο νυν δήμαρχος του Κουμάνοβο Μαξίμ Ντιμιτρίβσκι. «Μπορούμε να ξαναχτίσουμε τα πάντα. Αλλά δεν πρέπει να παίζουμε με την ιστορία και την ταυτότητά μας. Η Βεργίνα ήταν και θα είναι μέρος αυτής της ιστορίας και δεν μπορεί να διαγραφεί» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Ήλιος της Βεργίνας δεν μας ανήκει
Απαντώντας στις πολιτικές αντιδράσεις ο δήμαρχος της Κρίβα Παλάνκα υπενθύμισε στους υπεύθυνους του VMRO-DPMNE τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, προσθέτοντας ότι η απόσυρση του δεκαεξάκτινου Ήλιου της Βεργίνας είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών με την Ενδιάμεση Συμφωνία το 1995.
«Δεν έπρεπε να τοποθετηθεί καθόλου αυτό το σύμβολο, Δεν αποτελεί σύμβολο της σημαίας της Βόρειας Μακεδονίας εδώ και τριάντα χρόνια με εξαίρεση ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Είναι πλέον μόνο ένα άτυπο σύμβολο του VMRO DPMNE και αυτό πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα» είπε ο δήμαρχος της Κρίβα Παλάνκα.
Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών- μεταξύ των οποίων προβλέπει και την απαγόρευση χρήσης συμβόλων της αρχαιοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως σύμβολα της αρχαίας Ελλάδας ή του Ήλιου της Βεργίνας.
Η διαμάχη για τον Ήλιο της Βεργίνας
Η λάρνακα στην οποία ο Ανδρόνικος ταυτοποίησε τα απομεινάρια του σώματος του Φιλίππου Β', έχει στο πάνω μέρος της τον Ήλιο της Βεργίνας ο οποίος υιοθετήθηκε ως σύμβολο της ελληνικής Μακεδονίας.
Ο Ήλιος υπήρξε σημείο διεθνούς αντιπαράθεσης το 1992, όταν το νεοιδρυθέν τότε κράτος της Π.Γ.Δ.Μ. τον χρησιμοποίησε ως σύμβολό του πάνω στην σημαία του. Όμως η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι το σύμβολο βρέθηκε σε αρχαίο μνημείο εντός του ελλαδικού χώρου υποχρέωσε με την Ενδιάμεση Συμφωνία το 1995 την κυβέρνηση της Π.Γ.Δ.Μ. να τον απομακρύνει από την σημαία της.
Στο άρθρο 7, παράγραφος 2 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ, με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, θα παύσει να χρησιμοποιεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας σε όλες του τις μορφές.
Παρόλα αυτά αν και η απαγόρευση της χρήσης του Ήλιου της Βεργίνας ρυθμίζεται μέσω της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και τελευταία με την Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τώρα δεν εφαρμόζεται αναλόγως, καθώς ο Ήλιος εμφανίζεται σε κρατικούς θεσμούς κυρίως στην επαρχία, σε αθλητικούς αγώνες, σε αθλητικές αίθουσες που κατασκευάστηκαν κατά τα προηγούμενα έτη, ενώ η σημαία με αυτό το σύμβολο συχνά κυματίζει στις εορταστικές εκδηλώσεις κατά τις κρατικές εορτές, καθώς και στις συγκεντρώσεις κάποιων πολιτικών κομμάτων».
Δίπλωσε νταλίκα στο Διακοπτό - Έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
«Τραγουδάς καλά ρε;»: Η επιβεβαίωση που ο Πασχάλης Τερζής περίμενε 10 ολόκληρα χρόνια…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr