Τέλος εποχής στον ΟΤΕ: Αποχωρεί ο μακροβιότερος επικεφαλής του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σελίδα γυρίζει ο ΟΤΕ από τον προσεχή Ιούλιο καθώς αποχωρεί από το τιμόνι του Ομίλου ο Μιχάλης Τσαμάζ, ο μακροβιότερος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος που πέρασε από το Μέγαρο του Αμαρουσίου. Οπως ανακοινώθηκε από τον ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ αποφάσισε να αποχωρήσει από την εταιρεία τον Ιούνιο του 2024, με τη λήξη του συμβολαίου του.
Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ αποφάσισε ομόφωνα, και σύμφωνα με τη σχετική πρόταση της Επιτροπής Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων, να προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση Μετόχων της ΟΤΕ Α.Ε. την εκλογή του Κώστα Νεμπή, ώστε να αναλάβει Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος από την 1η Ιουλίου 2024, και ενέκρινε τους όρους του συμβολαίου του. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Κώστας Νεμπής θα συνεχίσει την αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου ΟΤΕ.
Ο Μιχάλης Τσαμάζ είναι ο μακροβιότερος Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος στην ιστορία του ΟΤΕ, έχοντας αναλάβει καθήκοντα από το Νοέμβριο του 2010 και εκείνος που ηγήθηκε του επιτυχημένου μετασχηματισμού του σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας υψηλής απόδοσης, με ισχυρές χρηματοοικονομικές επιδόσεις.
Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ μάλιστα εν μέσω κρίσης προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard (Harvard Business School), η οποία πραγματοποίησε πρόσφατα μια μελέτη περίπτωσης (case study), εστιάζοντας στο παράδειγμα διοίκησης σε δυσμενή οικονομικά περιβάλλοντα.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο ΟΤΕ έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής σε δίκτυα νέας γενιάς και τεχνολογικές υποδομές στην Ελλάδα, υλοποιώντας σταθερά το 60% των επενδύσεων του κλάδου και συμβάλλοντας καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, ενώ κατέκτησε ηγετική θέση σε όλους τους βασικούς τομείς τηλεπικοινωνιών: σταθερή, κινητή, συνδρομητική τηλεόραση και ICT. Επιπλέον, ίδρυσε start-ups σε νέες αγορές όπως fintech, παραγγελία φαγητού και σύγκριση & αγορά ασφαλίσεων.
Το όραμα που έχει θέσει για την εταιρεία για το 2030, είναι να εξελιχθεί σε κορυφαίο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη, στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση της αξίας για τους μετόχους.
Ο Μιχάλης Τσαμάζ κατείχε από το 2001 σειρά θέσεων ευθύνης στον ΟΤΕ, επιβλέποντας την πορεία των θυγατρικών του Ομίλου εκτός Ελλάδος και συνεισφέροντας στην εξυγίανση των διεθνών δραστηριοτήτων. Έχει διατελέσει μέλος Διοικητικών Συμβουλίων θυγατρικών του ΟΤΕ, της COSMOTE και της Deutsche Telekom. Πριν την ένταξή του στον ΟΤΕ, είχε αναλάβει διαδοχικά υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις στους τομείς του Marketing και των Πωλήσεων, αλλά και Γενικής Διεύθυνσης, σε πολυεθνικές εταιρείες.
Είναι μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών) από τον Ιούλιο του 2016, ενώ από το Νοέμβριο του 2016 έχει οριστεί επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας του ΣΕΒ.
Το 2023 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Ο κ. Τσαμάζ έχει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του New Brunswick του Καναδά.
Ο Κώστας Νεμπής που θα τον διαδεχθεί τον Ιούλιο ύστερα από τη μεταβατική περίοδο των προσεχων έξι μηνών, είναι Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος Δ.Σ. της Hrvatski Telekom, θυγατρικής της Deutsche Telekom στην Κροατία, από τον Απρίλιο του 2019. Από τη θέση αυτή κατάφερε την ανάκαμψη της εταιρείας, εστιάζοντας στην ικανοποίηση πελατών κι εργαζομένων. Πέτυχε ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, επιταχύνοντας την ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ υπερασπίστηκε την ηγετική της θέση στην αγορά με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε Gigabit υποδομές και ψηφιακές λύσεις. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία άνω των 20 ετών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Πριν την Hrvatski Telekom, κατείχε τη θέση του Chief Commercial Officer Consumer Segment στον Όμιλο ΟΤΕ και τη θέση του Marketing Director στην COSMOTE Α.Ε.
Η διαδρομή από το 2010 έως σήμερα
Το αποτύπωμα του Ομίλου ΟΤΕ αυξήθηκε με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια με ριζικές αλλαγές, τις οποίες εφάρμοσε ο Μιχάλης Τσαμάζ από την αρχή της θητείας του. Ο ίδιος ήταν ο πρώτος στην αγορά των τηλεπικοινωνιών που αναγνώρισε την τάση και δρομολόγησε τη σύγκλιση των υπηρεσιών σταθερής και κινητής, και εν συνεχεία και τηλεόρασης μιλώντας για την εμπειρία του πελάτη και όχι του συνδρομητή.
Αναλαμβάνοντας τα ηνία του Ομίλου, στο πρώτο του μήνυμα προς τους μετόχους του ΟΤΕ στη Γενική Συνέλευση του 2011, ο κ. Τσαμάζ είχε δώσει το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθούσε επισημαίνοντας πως οι αρνητικές επιδόσεις του ΟΤΕ είναι αποτέλεσμα της επίδρασης της Ελληνικής οικονομίας, του «άρρωστου» ανταγωνισμού, της άδικης και κοντόφθαλμης ρύθμισης, αλλά και του τρόπου λειτουργίας του ΟΤΕ και της εταιρικής κουλτούρας.
«Τους πρώτους τρεις παράγοντες δεν μπορούμε να τους επηρεάσουμε. Μπορούμε όμως να δουλέψουμε πάνω στους δύο τελευταίους» είχε πει αποκαλύπτοντας τον τροπο, με τον οποίο θα λειτουργούσε ο Ομιλος στο εξής και μάλιστα σε μια περίοδο ισχυρών προκλήσεων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι το 2010 ο Όμιλος ΟΤΕ είχε μείωση εσόδων 8% έχοντας χάσει μόνον εκείνη τη χρονιά 500.000 πελάτες. Ο καθαρός δανεισμός του ανερχόταν σε 4,3 δισ. ευρώ και το ετήσιο κόστος προσωπικού στην Ελλάδα ήταν 1 δισ. ευρώ.
Εν μέσω οικονομικής κρίσης η διοίκηση του ΟΤΕ είχε πετύχει συμφωνία με τα σωματεία για την υπογραφή ΣΣΕ, που προέβλεπαν μείωση μισθών με διασφάλιση θέσεων εργασίας.
Σε συνδυασμό με τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, η συνεννόηση με τα σωματεία εργαζομένων οδήγησε στη συμφωνία ετήσιας μείωσης του κόστους μισθοδοσίας κατά 10% μέσα από μια τριετή ΣΣΕ, κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Ως αντάλλαγμα η εταιρεία μείωσε κατά μια ώρα το ωράριο διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας. Η συμφωνία αυτή επαναλήφθηκε για μια ακόμη τριετία.
Βασική προτεραιότητα αποτέλεσε ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΤΕ, τα αποτελέσματα του οποίου έγιναν εμφανή όταν κατά την κρίση του Covid-19 μέσα σε 72 ώρες, η εταιρεία κατάφερε 13.000 εργαζόμενοι για τον ΟΤΕ ή το 80% του συνόλου, να εργάζονται από την ασφάλεια του σπιτιού τους, έχοντας πλήρη πρόσβαση στα συστήματά της. Τα δίκτυα σταθερής και κινητής άντεξαν στην τεράστια αύξηση της κίνησης και ο Ομιλος συνέβαλε στη μάχη για αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, υλοποιώντας ταχύτατα μεγάλα έργα τεχνολογίας με σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία, όπως η τηλεργασία για 10.000 Δημόσιους υπαλλήλους μέσω ΣΥΖΕΥΞΙΣ, η άυλη συνταγογράφηση κλπ.
Σε επίπεδο κοινωνικής συνεισφοράς, τα τελευταία 11 χρόνια ο Ομιλος έχει διαθέσει κεφάλαια άνω των 42 εκατ. ευρώ μεταξύ άλλων σε προγράμματα Υποτροφιών, στήριξη οργανισμών, δημιουργία και εξοπλισμό 22 Τμημάτων Επειγόντων περιστατικών σε ελληνικά νοσοκομεία της χώρας που φιλοξενούν 100.000 παιδιά ετησίως.
Σήμερα ο Ομιλος δε θυμίζει σε τίποτα τη μορφή που είχε το 2010 καθώς πλέον συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ, δημιουργεί περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ οι υπηρεσίες του είναι παρούσες στα περισσότερα ελληνικά σπίτια.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr