Φυσικό αέριο: Ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες - «Το πλοίο άπλωσε καλώδια» είπε ο Σκρέκας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης από την Exxon Mobil για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σκρέκας αποκάλυψε ότι οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη: «Έχει ξεκινήσει το πλοίο. Απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις δομές τις γεωλογικές», τόνισε ο υπουργός.
Η σχετική NAVTEX, που εκδόθηκε τη Δευτέρα, προβλέπει ότι δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος αλλά και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Nanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες. Το πλοίο ξεκίνησε την πορεία του ήδη από την Τρίτη.
Ίσως το τελευταίο μεγάλο κοίτασμα της Ν.Α. Ευρώπης
«Το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης», υπογράμμισε ο υπουργός και διευκρίνισε παράλληλα ότι «μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πραγματικά όλα είναι σε επίπεδο εκτιμήσεων».
Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 2 χρόνια. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία θα κρίνει εάν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση ή αν θα αποχωρήσει. Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, η ΕΔΕΥ εκτιμά ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.
Σε ποια σημεία θα γίνουν οι έρευνες
Ο κ. Κονοφάγος εξήγησε το πρωί της Πέμπτης στο OPEN τα σημεία όπου θα γίνουν οι έρευνες από το πλοίο τονίζοντας ότι για το εν λόγω κοίτασμα συζητάμε από το 2013. «Οι στόχοι είναι παρόμοιοι με το κοίτασμα Ζορ, το μεγαλύτερο κοίτασμα που έχει βρεθεί στην ανατολική Μεσόγειο στην ΑΟΖ της Αιγύπτου νότια της Κύπρου, σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι αυτό σημαίνει πως είναι ένα γεωλογικό αντίγραφο, ενώ παρουσίασε αναλυτικό χάρτη.
Οι περιοχές με κόκκινο είναι της Exxon Mobil και οι περιοχές με κίτρινο είναι οι στόχοι, δηλαδή τα κοιτάσματα που θεωρούμε πως δυνητικά υπάρχουν. «Πρόκειται να γίνουν λεπτομερέστερες σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων που θα γίνουν αμέσως μετά τις πρώτες σεισμικές έρευνες για να έρθει στη συνέχεια το γεωτρύπανο», υπογράμμισε.
Το νορβηγικό πλοίο θα χρειαστεί γύρω στους 8 μήνες για τις πρώτες έρευνες και αν είναι θετικό το αποτέλεσμα θα χρειαστεί’ι να γίνουν οι τρισδιάστατες έρευνες για περίπου 6 μήνες ώστε να δώσουν «στόχο» στο γεωτρύπανο. Το γεωτρύπανο πρέπει να έρθει σε συγκεκριμένο σημείο για να έχει μεγάλες πιθανότητες να πετύχει κοίτασμα.
Σύμφωνα με το Μέλος της Επιτροπής της Ακαδημίας Αθηνών, τα κοιτάσματα μπορεί να είναι σε βάθος περίπου 2,5 χιλιόμετρα. «Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι πολύ μεγάλο το βάθος αυτό», σχολίασε καθώς το κοίτασμα Ζορ είναι μόλις 500 μέτρα πιο ρηχό. Σε περίπτωση που βρεθεί κοίτασμα, χρειάζονται περίπου 2,5 χρόνια μέχρι να βγει φυσικό αέριο.
Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών
- 2022- 2024: Σεισμικές έρευνες
- 2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις
- 2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος
- 2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου
Το πλαίσιο για το περιβάλλον θα περιλαμβάνει μέτρα όπως:
- Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.
- Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.
- Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.
- Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.
- Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.
- Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.
- Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.
- Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.
- Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα η πρώτη γεώτρηση θα γίνει σε χρόνο ρεκόρ ενώ το υπουργείο δεν θα κάνει καμία έκπτωση όσον αφορά στην προστασία του περιβαλλοντος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προστατεύουμε το περιβάλλον με τις καλύτερες παγκόσμιες πρακτικές».
- Ο πολιτικός αντίκτυπος των παρακολουθήσεων: Φουντώνει η συζήτηση και πάλι για εκλογές - Το κλίμα στους γαλάζιους βουλευτές και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης
- ΕΟΠΥΥ: «Φωτιά» στην κυβέρνηση από αναρτήσεις Πολάκη για τη Διοικήτρια με την παράλληλη απασχόληση στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Gibbet: Η επινόηση του ανθρώπου για να τιμωρούνται οι εγκληματίες ακόμα και νεκροί – Διάσημοι που διαπομπεύτηκαν με αυτό τον τρόπο
- Καλάθι νοικοκυριού: Οι νέες τιμές των προϊόντων - Πού μειώθηκαν πού αυξήθηκαν - Οι νέες λίστες
- Οι καλύτερες σειρές που πέρασαν από το HBO και έγραψαν ιστορία
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr