ΟΟΣΑ: Απειλεί την ανάκαμψη η μετάλλαξη Όμικρον
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η οικονομική προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός: ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προέτρεψε σήμερα τα κράτη να επιταχύνουν τον ρυθμό στη διανομή των δόσεων προκειμένου να εξαλειφθεί η πανδημία, επισημαίνοντας "την απειλή για την ανάκαμψη" στην οικονομία που θέτει η παραλλαγή Όμικρον.
"Το στέλεχος Όμικρον προσθέτει περαιτέρω αβεβαιότητα σε αυτήν που ήδη υπάρχει, κάτι που μπορεί να συνιστά απειλή για την ανάκαμψη", δήλωσε η Λοράνς Μπουν, η επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα.
Στα συμπεράσματα των ενδιάμεσων οικονομικών προοπτικών, ο ΟΟΣΑ δηλώνει ότι "η προτεραιότητα παραμένει να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια παράγονται και διανέμονται το ταχύτερο δυνατό σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων".
"Θα ήταν μεγάλο λάθος να νομίσουμε ότι το έργο έχει σχεδόν τελειώσει", υπογράμμισε η επικεφαλής οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι "τα νέα για το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον είναι αναμφίβολα μια υπενθύμιση αυτής της απερίσκεπτης αποτυχίας".
Οι ανεπτυγμένες χώρες της G20 δαπάνησαν συνεπώς 10.000 δισεκατομμύρια δολάρια για να προστατεύσουν την οικονομία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης ενώ ο εμβολιασμός του πλανήτη δεν θα στοίχιζε παρά 50 δισεκατομμύρια δολάρια, τόνισε.
Όταν ρωτήθηκε για τη νέα έκκληση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την άρση των πατεντών των εμβολίων κατά της Covid ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή παγκοσμίως, η Λοράνς Μπουν φάνηκε να διαφωνεί, απαντώντας ότι πρόκειται μάλλον για επιμελητειακά προβλήματα στη διανομή των εμβολίων, παρά για ανεπαρκή παραγωγή.
Παρότι δεν λαμβάνουν υποψη τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την Όμικρον, οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη του ΟΟΣΑ για το 2021 αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα κάτω κατά 0,1 της μονάδας στο 5,6%, συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.
Η πρόβλεψη προόδου της δραστηριότητας του χρόνου παραμένει αντιθέτως αμετάβλητη, στο 4,5%.
«Εμφανέστατες ανισορροπίες»
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Oxford Economics, η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να κοστίσει μεταξύ 0,25 της μονάδας ανάπτυξης το επόμενο έτος, αν αποδειχθεί σχετικά ακίνδυνη, και πάνω από δυο μονάδες, αν ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού θα πρέπει ξανά να κλειστεί στο σπίτι.
Στον απόηχο της ανάκαμψης φέτος, "διαπιστώθηκαν εμφανέστατες ανισορροπίες", υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ, μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών από τη μια μεριά και των αναπτυσσόμενων χωρών και αυτών με αναδυόμενη οικονομία από την άλλη.
Αυτές οι διαφορές αντικατοπτρίζουν ανισότητες στα συστήματα υγείας, τις δημόσιες πολιτικές, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και έναν πληθωρισμό "πιο βιώσιμο από τον αναμενόμενο".
Για την ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ελαφρά υποχώρηση της πρόβλεψής του για ανάπτυξη το 2021 στο 5,2%
Δίπλωσε νταλίκα στο Διακοπτό - Έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
«Τραγουδάς καλά ρε;»: Η επιβεβαίωση που ο Πασχάλης Τερζής περίμενε 10 ολόκληρα χρόνια…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr