ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 6,7% για 2021 και 4,8% το 2022 – Πού θα κυμανθεί η ανεργία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ανάπτυξη 6,7% εφέτος και 4,8% το 2022, προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ενώ για το 2023 εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,9%.
Η ισχυρή ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Οργανισμό, προβλέπεται καθώς η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης ενισχύουν τα εισοδήματα και τις επενδύσεις, ενώ η κρατική στήριξη θα συνεχίσει - σε περιορισμένη έκταση - και το 2022 να στηρίζει τα εισοδήματα και την κατανάλωση, με περαιτέρω ώθηση να δίνεται από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από την αρχή του νέου έτους. Οι εξαγωγές θα ενισχυθούν από την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και του παγκόσμιου τουρισμού.
Οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επιταχυνθούν το 2022, καταγράφοντας αύξηση 17,3% και 4,4%, αντίστοιχα, από 14% και 2,1% εφέτος. Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν 14,2% εφέτος και 13% το επόμενο έτος.
Η ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί εφέτος στο 14,6% από 16,3% πέρυσι, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά και το 2022 στο 12,9%.
Ένας βασικός κίνδυνος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι η επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης να οδηγήσει σε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να περιορίσει την ανάκαμψη του τουρισμού.
Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξάνονται και από τα μέσα του 2021 κινούνται πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών στη μεταποίηση, τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο, αλλά σημειώνει ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι πιθανόν να περιορισθούν λόγω της αργούσας παραγωγικής δυναμικότητας της οικονομίας. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2022 στο 3,1% σε μέσα επίπεδα έναντι 0,4% φέτος και ο δομικός πληθωρισμός - που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού - να διαμορφωθεί στο 1,9% από -1,2%, αντίστοιχα.
«Η εξελισσόμενη δημοσιονομική στήριξη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ανάκαμψης εν όψει των συνεχιζόμενων μετωπικών ανέμων και της αβεβαιότητας. Οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να ενισχυθούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Αυτό, μαζί με ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, θα συνέβαλε στη δημοσιονομική βιωσιμότητα», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι «η καλύτερη στόχευση των μέτρων στήριξης, όπως των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ για τομείς, όπως η διασκέδαση, θα ενίσχυαν τον αντίκτυπό τους».
Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί από 9,6% του ΑΕΠ φέτος στο 4% το 2022, ενώ για το 2023 προβλέπεται να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι κορυφώθηκε πέρυσι στο 206,3% του ΑΕΠ και ότι θα μειωθεί φέτος στο 192% και περαιτέρω στο 180,6% το 2022 και στο 174,6% το 2023.
Ο ΟΟΣΑ συνιστά την εστίαση σε ενεργητικά προγράμματα στην αγορά εργασίας και στην εκπαίδευση, την εφαρμογή μέτρων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, όπως την περαιτέρω πρόοδο στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και την ολοκλήρωση των προσπαθειών για την αποκατάσταση της ευρωστίας των τραπεζών. «Η εφαρμογή ενός περιεκτικού σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή -που επηρεάζει ήδη την Ελλάδα - και τον μετριασμό της θα είναι επιτακτική για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης», σημειώνει.
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr