Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Στο ναδίρ οι οικοδομικές άδειες λόγω κορονοϊού
Τις 100.000 προσεγγίζουν οι οικοδομικές άδειες, οι οποίες έχουν διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μέσω του συστήματος e-adeies, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τις 100.000 προσεγγίζουν οι οικοδομικές άδειες, οι οποίες έχουν διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μέσω του συστήματος e-adeies, όπως μαρτυρούν τα στατιστικά στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Ωστόσο, το τελευταίο δίμηνο παρουσιάζεται ισχυρή κάμψη του ρυθμού υποβολής και έκδοσης πράξεων, καθώς η επιδημία του κορονοϊού αφενός παρέλυσε καταρχήν τη λειτουργία τω αρμόδιων υπηρεσιών και αφετέρου στη συνέχεια εμπόδισε κατά πολύ το έργο των μηχανικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον φετινό Απρίλιο οι προεγκρίσεις – βεβαιώσεις ήταν 678 έναντι 724 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι άλλες οικοδομικές άδειες ήταν 779 έναντι 983, οι συνολικές αναθεωρήσεις ήταν 944 έναντι 708, οι άδειες κατηγορίας τρεις χωρίς προέγκριση ήταν 234 έναντι 347, οι άδειες κατηγορίας τρεις με προέγκριση ήταν 107 έναντι 185 και οι μικρής κλίμακας ήταν 1.537 έναντι 3.496 τον Απρίλιο του 2019.
Νέες υπηρεσίες
Το σύστημα e-adeies, που διαρκώς αναπτύσσεται και διευρύνεται, εντάσσοντας νέες υπηρεσίες και διαδικασίες στη λειτουργία του, την οποία έχει αναλάβει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση, τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, που αποτελεί πρωτοβουλία του ΤΕΕ και του Προέδρου του, Γιώργου Στασινού, η οποία έχει υιοθετηθεί και θεσμοθετηθεί ήδη ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του και να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό.
Συγκεκριμένα, από τα βασικά στατιστικά στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος e-adeies προκύπτει ότι μέχρι σήμερα:
- Έχουν ήδη διεκπεραιωθεί μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ σχεδόν 100.000 οικοδομικές άδειες (99.611), ενώ αν συνυπολογιστούν και οι υπόλοιπες εγκρίσεις, αναθεωρήσεις κλπ διαδικασίες που εξομοιώνονται με άδειες, ο αριθμός ανέρχεται σε σχεδόν 130.000 (129.390).
- Μειώθηκε θεαματικά ο χρόνος έκδοσης αδειών δόμησης, που διεκπεραιώνονται μέσω του συστήματος e-adeies, όπου πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων διεκπεραιώνεται σε 0-10 ημέρες ή εντός 10 έως 30 ημερών, όταν στο προηγούμενο καθεστώς απαιτούνταν για την έκδοση οικοδομικής άδειας, μόνο στις διαδικασίες που ενέπλεκαν τις Υπηρεσίες Δόμησης, από 2 έως 8 μήνες, ενώ για την αδειοδότηση συνολικά από 5 έως 30 μήνες.
- Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε μέσα από το σύστημα e-adeies η ηλεκτρονική υποβολή φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) που έχουν συγκροτηθεί ανά περιοχή και ήδη, σε λιγότερο από έναν μήνα λειτουργίας, έχουν υποβληθεί 583 φάκελοι προς έλεγχο από τις ΥΔΟΜ και απόφαση των ΣΑ.
- Ξεκίνησε μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies η έκδοση αδειών δόμησης για κεραίες κινητής τηλεφωνίας κατ΄ εφαρμογή του νέου νόμου και έχουν εκδοθεί τις πρώτες ημέρες εφαρμογής 21 τέτοιες άδειες.
- Λειτουργεί πλέον μέσω του e-adeies ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο σύστημα αποτύπωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, των επενδύσεων και παρακολούθησης των εξελίξεων στο δομημένο περιβάλλον αλλά και των τάσεων που κάθε φορά αναπτύσσονται σε αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο εξεταζόμενο δίμηνο (Μαρτίου Απριλίου 2020) παρουσιάζεται ισχυρή κάμψη του ρυθμού υποβολής και έκδοσης πράξεων, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού αφενός παρέλυσε καταρχήν τη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών και αφετέρου στη συνέχεια εμπόδισε κατά πολύ το έργο των μηχανικών.
Προσπάθειες για ηλεκτρονική αδειοδότηση
Ωστόσο παρά το γεγονός ότι πλέον οι περισσότερες διαδικασίες που εμπλέκουν τις Υπηρεσίες Δόμησης γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, δεν ισχύει το ίδιο για εγκρίσεις, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κλπ (όπως αυτά που αφορούν ιδιοκτησιακά θέματα) που εκδίδονται από άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα οι δασικές και αρχαιολογικές υπηρεσίες κλπ. Επιπλέον, δεν διεκπεραιώνονται ακόμη ηλεκτρονικά και δεν διασυνδέονται με την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών διαδικασίες που από το νόμο είναι αλληλένδετες, όπως η σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ηλεκτροδότηση, ύδρευση, φυσικό αέριο, κλπ).
Το ΤΕΕ κάνει κάθε προσπάθεια να ενταχθούν και οι διαδικασίες αυτές στην ηλεκτρονική αδειοδότηση καθώς εν τέλει όλες οι πληροφορίες αυτές θα εντάσσονται και στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που ξεκινά σε λίγους μήνες. Η συνεργασία τόσο των συναρμόδιων υπουργείων όσο και των φορέων και εταιρειών που εμπλέκονται είναι κρίσιμη για την ολοκλήρωση αυτής της διασύνδεσης και την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση μελετητών, μηχανικών, επιχειρήσεων και πολιτών.
Αναφερόμενος στην πρόοδο του θεσμού των ηλεκτρονικών αδειών, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός επεσήμανε: «Από τον Οκτώβρη του 2018 ξεκινήσαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση που ήδη είχε αργήσει πολύ, την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών. Οι μηχανικοί υποβάλλουν ηλεκτρονικά τους φακέλους των αδειών δόμησης και οι υπηρεσίες ελέγχουν και διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά τα αιτήματα, με τις άδειες να εκδίδονται ηλεκτρονικά και με πλήρη διαφάνεια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι πλέον γνωρίζουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η κάθε υπόθεση και κάθε βήμα για την έκδοση μιας άδειας έχει χαρτογραφηθεί και παρακολουθείται. Κάποιοι είδαν αυτήν την μεταρρύθμιση επιφυλακτικά, αλλά πλέον νομίζω ότι όλοι βλέπουν πως είναι αποτελεσματικό. Όλο και περισσότερες διαδικασίες που αφορούν τις Υπηρεσίες Δόμησης εντάσσονται στο e-adeies».
Να σημειωθεί ότι το ΤΕΕ έφτιαξε την αντίστοιχη διαδικασία και ενέταξε στο e-adeies και την υποβολή και διεκπεραίωση φακέλων στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, που καθυστερούσαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ σύντομα θα γίνει το ίδιο και με τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων που επίσης αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις σε όλη τη χώρα.
Μεγαλύτερη εξοικείωση
Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, πάντως, η περίοδος αυτή κατά την οποία η κοινωνία και η δημόσια διοίκηση απέκτησαν ακόμη μεγαλύτερη εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες, λόγω του lockdown, είναι η κατάλληλη να τρέξουν και όλα τα υπόλοιπα, οι διαδικασίες που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο σύστημα e-adeies, όπως η διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών και εγκρίσεων που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα, όπως οι βεβαιώσεις του δασαρχείου, της αρχαιολογίας, του κτηματολογίου. «Ακόμη και οι ασφαλιστικές εισφορές των οικοδομικών έργων θα μπορούσαν να ενταχθούν, όπως και η ενημέρωση της Αστυνομίας ή τα γραφεία Πυρασφάλειας της Πυροσβεστικής. Μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά, ακόμη περισσότερο: να εντάξουμε με τον ίδιο τρόπο τις διαδικασίες για τη σύνδεση των οικοδομών με το φυσικό αέριο ή την ηλεκτροδότηση» σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
Ως προς τους τύπους αδειών και το χρόνο έκδοσής του, το ΤΕΕ σημειώνει ότι οι Οικοδομικές Άδειες κατηγορίας 3 και οι Εγκρίσεις Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας εκδίδονται άμεσα μετά την υποβολή, με ευθύνη του μηχανικού. Περίπου 65.000 άδειες δόμησης εκδόθηκαν με ευθύνη των μηχανικών άμεσα.
Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
«Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη
Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr