Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: 4.000.000 θάνατοι μέσα στο 2017!
«Ο Διαβήτης αφορά κάθε Οικογένεια», σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διαβήτη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η 14η Νοεμβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως η ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, μια ασθένεια που όπως επισημαίνει ο ο dr Σταύρος Παππάς, αντιπρόεδρος ΕΔΕ και Παθολόγος - Διαβητολόγος, έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με αφορμή αυτή την Ημέρα, ας δούμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά για μια ασθένεια που υπάρχει και αφορά κάθε οικογένεια, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διαβήτη.
Ο διαβήτης σε αριθμούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Διαβήτη, 425 εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο ζουν με σακχαρώδη διαβήτη, ενώ μέχρι το 2030 οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να φτάσουν στα 522 εκατομμύρια. Ένα στα δύο άτομα με σακχαρώδη διαβήτη (212 εκατομμύρια) παραμένουν αδιάγνωστοι. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι, πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Τα 2/3 των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία (327 εκατομμύρια).
Το 2017 ο σακχαρώδης διαβήτης προκάλεσε 4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, ενώ οι δαπάνες για νοσηλεία/θεραπείες ξεπέρασαν τα 727 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό το οποίο υπερβαίνει αθροιστικά τους προϋπολογισμούς ΗΠΑ και Κίνας για την άμυνα! Ο σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια καρδιακής νόσου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, απώλειας όρασης, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμού κάτω άκρων.
Το κόστος του διαβήτη
Στην Ευρώπη προσεγγίζει το 12% ετησίως του συνολικού κόστους Υγείας και όπως είπε ο κ. Μελιδώνης «ο ρυθμισμένος ασθενής με διαβήτη χωρίς επιπλοκές και συννοσηρότητες στοιχίζει περίπου 1.000 ευρώ ετησίως. Ο αρρύθμιστος τουλάχιστον 50% επιπλέον και ο αρρύθμιστος ασθενής με διαβήτη με επιπλοκές και συννοσηρότητες προσεγγίζει το κόστος των 7.500 ευρώ ετησίως».
«Ο Διαβήτης αφορά κάθε Οικογένεια»
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Διαβήτη για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση για την επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη στο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και την ενίσχυση του ρόλου της οικογένειας στην πρόληψη, διαχείριση, φροντίδα, και εκπαίδευση, αναφορικά με το νόσημα.
Εκστρατεία ενημέρωσης για τη νόσο ξεκινά και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ), με βασικό μήνυμα «Ανακάλυψε, Πρόλαβε, Διαχειρίσου το Διαβήτη» - «Εμπόδισε την εμφάνιση του στην δική σου οικογένεια», με στόχο την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου της οικογένειας στην πρόληψη, την πρώιμη εντόπιση, και τη διαχείριση της νόσου.
Η διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη απαιτεί καθημερινή θεραπεία, τακτική παρακολούθηση, υγιεινό τρόπο ζωής και συνεχή εκπαίδευση, ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της ΕΔΕ, προσθέτοντας ότι μόνο ένα στα δύο άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και μόνο ένα στα τέσσερα μέλη μιας οικογένειας στην οποία υπάρχουν άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, έχουν πρόσβαση σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Παρουσιάζοντας την καμπάνια ενημέρωσης της ΕΔΕ ο πρόεδρος Γεώργιος Δημητριάδης, καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, διευθυντής Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Μονάδας Έρευνας και Διαβητολογικού Κέντρου ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο «Αττικόν», είπε ότι «η οικογενειακή υποστήριξη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη ξεκινά από το σπίτι». Το 80% των περιπτώσεων σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορούν να προληφθούν με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ το 70% των πρώιμων θανάτων των ενηλίκων, προκαλούνται από συνήθειες, οι οποίες υιοθετούνται κατά την περίοδο της εφηβείας.
Στη σημασία της οικογενειακής υποστήριξης στην ορθή διαχείριση του ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη και κυρίως αυτού με χρόνιες επιπλοκές, αναφέρθηκε ο Ανδρέας Μελιδώνης, γεν. γραμματέας ΕΔΕ, Παθολόγος, συντονιστής- διευθυντής Α΄ Παθολογικής Κλινικής-Διαβητολογικού Κέντρου, Νοσοκομείου Πειραιά «Τζάνειο». Η οικογενειακή υποστήριξη περιλαμβάνει:
- Δημιουργία υγιεινών συνθηκών ζωής και διαβίωσης,
- Υποστήριξη στην καθημερινή αγωγή και παρακολούθηση: υπενθύμιση, έλεγχος και συμμόρφωση στις οδηγίες,
- Εκπαίδευση και γνώση όλων των μελών της οικογένειας στις πτυχές του ΣΔ και των επιπλοκών του,
- Πρόσβαση σε προγράμματα και φορείς εκπαίδευσης
- Δομημένη συναισθηματική υποστήριξη της οικογένειας στο άτομο με ΣΔ.
«Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει λάβει διαστάσεις "επιδημίας" σε παγκόσμιο επίπεδο», επισήμανε ο dr Σταύρος Παππάς, αντιπρόεδρος ΕΔΕ, Παθολόγος, Διαβητολόγος. Προσέθεσε ότι «το 2030 εκτιμάται ότι το 42% της αύξησης του επιπολασμού του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 θα αφορά στις ανεπτυγμένες χώρες και το 150%-200% θα αφορά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, αναμένεται να φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Ο επιπολασμός του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας είναι περίπου 11.,5%.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr