Πώς θα φθάνουν οι τουρίστες στα νησιά από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου - Όλα τα μέτρα
Πώς θα προστατεύονται από τη Δευτέρα τα νησιά έναντι του κορονοϊού, μετά το άνοιγμα των πτήσεων σε δεκάδες χώρες από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Υγειονομική ομπρέλα σε όλα τα νησιά ενόψει του ανοίγματος της χώρας για την τουριστική περίοδο επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση, με αρκετά όμως αγκάθια. Άλλωστε τα χρόνια προβλήματα σε υγειονομικές δομές στη νησιωτική χώρα, είναι δύσκολο να ξεπεραστούν από τη μία μέρα στην άλλη και με ρυθμούς εξπρές λόγω του κορονοϊού.
Όλα αυτά την ώρα που από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου η χώρα μας ανοίγει τις πτήσεις και για χώρες που είχαν πολλά θύματα από την πανδημία όπως Ισπανία και Ιταλία. Οι κίνδυνοι πλέον είναι ορατοί για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Κίνδυνοι που προκύπτουν τόσο από τη είσοδο των τουριστών, όσο και εξαιτίας της χαλάρωσης που παρουσιάζουν και οι Έλληνες πολίτες.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές έχουν αρχίσει να επιβάλλουν τα τοπικά lockdown, αλλά και να σαρώνουν όλη τη χώρα με ελέγχους προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν μεγάλες συγκεντρώσεις πολιτών όπως σε πάρτι, σε beach bar ή άλλες εκδηλώσεις. Η πρώτη εφαρμογή των τοπικών lockdown έγινε στην Ξάνθη που απέδειξε ότι μία λεπτή γραμμή μας χωρίζει να επανέλθουμε σε νέους περιορισμούς. Περιορισμοί πάντως που θα είναι τοπικού χαρακτήρα.
Πτήσεις
Πάντως από αύριο 15 Ιουνίου αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Η Αλβανία και τα Σκόπια ανοίγουν μόνο για ταξιδιώτες με συγκεκριμένους σκοπούς και δραστηριότητες. Διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας της EASA που περιλαμβάνει 29 χώρες που είχαν πάρει το πράσινο φως για να ταξιδεύουν.
Από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όμως θα επιτρέπονται όλες οι πτήσεις, πλην Ιταλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας, Βρετανίας, Τουρκίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας. Στις θαλάσσιες αφίξεις, υπάρχει απαγόρευση κατάπλου πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια, όμως επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα. Σε ότι αφορά στις χερσαίες αφίξεις, από τις 15 Ιουνίου θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια, εκτός των απαραίτητων αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων, ενώ ανοίγουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία.
Οι έλεγχοι
Στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων που θα διεξάγονται στις εισόδους της χώρας, στις αφίξεις στα αεροδρόμια μεταξύ 15 και 30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσοι εισέρχονται εκτός λίστας EASA, θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ, ενώ θα γίνεται και αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής για μία ημέρα. Σε περίπτωση που το τεστ βρεθεί θετικό, ο ασθενής θα τίθεται σε 14ήμερη καραντίνα.
Από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, θα πραγματοποιούνται τεστ σε όλους σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ενώ μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος, θα τίθενται σε 1 ημέρα αυτοπεριορισμού. Εφόσον το τεστ βρεθεί θετικό, ο ασθενής θα μπαίνει σε καραντίνα.
Οι υγειονομικές μονάδες
Το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο θωράκισης των τουριστικών προορισμών βασίζεται πάντως στη στήριξη των δομών υγείας που υπάρχουν ήδη, στις αεροδιακομιδές, στα πολλαπλά τεστ που θα γίνονται στις ύποπτες περιπτώσεις, στη διασφάλιση της επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας για στο σύνολο του υγειονομικού προσωπικού στη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων, και την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας που θα αναλάβουν την υγειονομική επιτήρηση κάθε ξενοδοχειακής μονάδας. Σύμφωνα με το Σχέδιο για τη νησιωτική χώρα, στις δομές υγείας έχουν δεσμευτεί 446 κλίνες για ασθενείς με λοίμωξη COVID-19, που θα μπορούν να γίνουν 694 άμεσα αν χρειαστεί. Επίσης έχουν δεσμευτεί 18 κλίνες ΜΕΘ για νοσηλεία covid-19 που μπορούν να γίνουν άμεσα 79.
Ωστόσο, σε περίπτωση ανάγκης, οι ασθενείς θα διακομισθούν σε κέντρα αναφοράς. Κατά το υπουργείο Υγείας, ενισχύθηκαν στα νησιά οι γιατροί, έγιναν εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας. Παράλληλα, έχουν ενεργοποιηθεί οι περιφέρειες, ενώ οι δομές έχουν στελεχωθεί. Ήδη έχουν γίνει προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, έχουν εγκριθεί 1.100 νέες προσλήψεις ενώ σε έκτακτη ανάγκη θα υπάρχουν συμβεβλημένοι ιατροί ΕΟΠΥΥ για κατ’ οίκον επισκέψεις, ενεργοποίηση συμβάσεων με “μπλοκάκι” με 600 ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, με μισθό 2.000 ευρώ, ενεργοποίηση Περιφερειών για παροχή καταλυμάτων/ σίτισης. Βασικός πυρήνας του σχεδίου αποτελεί η διασύνδεση Κεντρικών Νοσοκομείων µε Υγειονομικές Δομές στα νησιά. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται και μετακινήσεις προσωπικού από τις οικείες Υγειονομικές Περιφέρειες για την κάλυψη αναγκών κατά την τουριστική περίοδο.
Για παράδειγμα, το Νοσοκομείο Τζάνειο στον Πειραιά θα είναι διασυνδεδεμένο με τη Σαντορίνη, τη Σάμο και την Τήνο, ενώ το Αττικό με τη Νάξο ή το Νοσοκομείο της Λειβαδιάς με τη Μήλο. Με τη Σάμο θα συνδέονται και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, αλλά και το Θριάσιο. Στα νοσοκομεία τα κεντρικά θα μεταφέρονται οι ασθενείς που μπορεί να έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό σε βαριά μορφή και χρειάζονται νοσηλεία. Την ίδια στιγμή έχει γίνει πρόβλεψη ώστε δομές -τόσο πρωτοβάθμιες όσο δευτεροβάθμιες- να είναι σε 24ωρη ετοιμοτητα.
Εργαστηριακός έλεγχος
Ένας ακόμη βασικός άξονας του επιχειρησιακού σχεδίου είναι η διεξαγωγή εργαστηριακού ελέγχου στα νησιά ώστε να εντοπίζεται γρήγορα το πιθανό κρούσμα, να απομονώνεται και να γίνεται άμεσα η ιχνηλάτηση των επαφών του. Στο πλαίσιο αυτό θα μεταφερθούν μοριακοί αναλυτές σε νησιά. Τα δείγματα βέβαια θα ελέγχονται στην ενδοχώρα κατά τον υπουργό Υγείας, ωστόσο σε έκτακτη περίπτωση θα γίνονται και στα νησιά, κάτι που θα αυξήσει την ασφάλεια των νησιών. Ήδη, έχουν εγκατασταθεί μοριακοί αναλυτές σε νησιά, με στόχο να καλυφθούν πάνω από είκοσι. Νησιά όπως η Μύκονος, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, τα Κύθηρα, η Λήμνος, η Σκιάθος, η Κεφαλονιά, θα έχουν μοριακό αναλυτή.
Το πρόβλημα πάντως με τα τεστ φαίνεται πως εντοπίζεται στη μεταφορά των δειγμάτων στην ενδοχώρα και τις καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου Θωμά Λούκα, υπάρχουν νησιά που δεν μπορούν να εξετάσουν το δείγμα. Όπως αναφέρει: «Στο νησί της Λήμνου, ο μόνος φορέας που λαμβάνει δείγματα για μοριακό έλεγχο του νέου κορονοϊού (PCR), είναι το νοσοκομείο (δεν γίνεται στα ιδιωτικά εργαστήρια). Τα δείγματα αυτά δεν εξετάζονται εδώ, αλλά πρέπει να ταξιδεύουν στα εργαστήρια αναφοράς των Αθηνών, με αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση να έχουμε απαντήσεις την επόμενη ημέρα».
Αεροδιακομιδές και πλωτές διακομιδές
Σχετικά με τις αεροδιακομιδές, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας το ΕΚΑΒ είχε στη διάθεσή του έναν ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης (κάψουλα), ενώ πλέον θα γίνει προμήθεια άλλων 10, με το σύνολο στις 11, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς από τα νησιά σε νοσοκομείο της ενδοχώρας.Οι εναέριες διακομιδές θα γίνονται είτε με αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, είτε με ειδικά αεροσκάφη. Παράλληλα, θα γίνονται και πλωτές διακομιδές, είτε με πλωτά μέσα του Λιμενικού είτε με μέσα ιδιωτών που υποδεικνύονται από το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr