Αρνητικό ρεκόρ προκαλεί ανησυχία: Η 3η Ιουλίου ήταν η θερμότερη ημέρα στην ιστορία – Πάνω από 17 βαθμούς Κελσίου η μέση θερμοκρασία του πλανήτη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Αυτή η Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2023, ήταν η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως στην ιστορία, σύμφωνα με τα στοιχεία των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικών Προβλέψεων των ΗΠΑ σε μια ανησυχητική εκτίμηση με φόντο την κλιματική κρίση.
Ξεπέρασε τους 17 βαθμούς κελσίου η μέση θερμοκρασία του πλανήτη
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 17,01C (62,62F), ξεπερνώντας το ρεκόρ του Αυγούστου 2016, που ήταν 16,92C (62,46F), καθώς καύσωνες σαρώνουν όλο τον κόσμο.
Οι νότιες ΗΠΑ υπέφεραν κάτω από έναν έντονο θερμικό θόλο τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών, που πιθανώς οφείλονται στην ανθρωπογενή κλιματική κρίση, δήλωσαν οι ειδικοί. Σε τμήματα της Κίνας, συνεχίστηκε ένας διαρκής καύσωνας, με θερμοκρασίες άνω των 35C (95F).
Στη Βόρεια Αφρική σημειώθηκαν θερμοκρασίες κοντά στους 50C (122F), ενώ στη Μέση Ανατολή χιλιάδες άνθρωποι υπέφεραν από ασυνήθιστα καυτή ζέστη κατά τη διάρκεια του θρησκευτικού προσκυνήματος Χατζ στη Σαουδική Αραβία.
Και ακόμη και η Ανταρκτική, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο χειμώνα της, κατέγραψε ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, καθώς το λιώσιμο των παγετώνων επιταχύνεται και ο ήλιος εντείνεται. Η ερευνητική βάση Βερνάντσκι της Ουκρανίας,, έσπασε πρόσφατα το ρεκόρ θερμοκρασίας του Ιουλίου με ένδειξη 8,7C (47,6F).
Η Τζένι Μίλερ, εκτελεστική διευθύντρια της Παγκόσμιας Συμμαχίας για το Κλίμα και την Υγεία με έδρα την Καλιφόρνια, μιας διεθνούς κοινοπραξίας οργανισμών υγείας, δήλωσε: «Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν ήδη από τις κλιματικές επιπτώσεις, από τους καύσωνες, τις πυρκαγιές και την ατμοσφαιρική ρύπανση έως τις πλημμύρες και τις ακραίες καταιγίδες. Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδεινώνει επίσης τις απώλειες των καλλιεργειών και την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών, καθώς και τη μετανάστευση».
Και πρόσθεσε: «Η εξόρυξη και η χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων, αποτελούν τον κύριο παράγοντα της υπερθέρμανσης και είναι ασύμβατες με ένα υγιές κλιματικό μέλλον. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για να υλοποιήσουν μια δέσμευση στο Cop28 για τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων και μια δίκαιη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για όλους».
Η κλιματολόγος Friederike Otto του Ινστιτούτου Grantham για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον στο Imperial College του Λονδίνου της Βρετανίας, δήλωσε: «Είναι μια θανατική καταδίκη για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα».
Οι επιστήμονες εξέφρασαν θλίψη για την κλιματική κρίση, η οποία επιταχύνεται από το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, για το οποίο ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (WMO) προειδοποίησε ότι το τελευταίο από αυτά άρχισε αυτή την εβδομάδα. Το τελευταίο μεγάλο Ελ Νίνιο ήταν το 2016, το οποίο ήταν το πιο θερμό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ - μέχρι τώρα.
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr