Κουκουβάγια του χιονιού χάθηκε και κατέληξε...στη Νότια Καλιφόρνια - «Ουρές» για να τη θαυμάσουν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Άναυδοι έμειναν οι Καλιφορνέζοι στη θέα μιας κουκουβάγιας του χιονιού – γνωστή και ως η κουκουβάγια του Χάρι Πότερ- η οποία συναντάται στην αρκτική τούνδρα ενώ ανήκει στα προστατευόμενα είδη.
Οι κάτοικοι στο Σάιπρες της Καλιφόρνιας – περίπου 40 χιλιόμετρα από το κέντρο του Λος Άντζελες – έμειναν με ανοιχτό το στόμα στην εμφάνιση της κουκουβάγιας στα μέσα Δεκεμβρίου. «Είναι εκπληκτικό να βλέπεις μια κουκουβάγια του χιονιού στη Νότια Καλιφόρνια», δήλωσε ο Κρις Σπέρτζον, πρόεδρος του προγράμματος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Pasadena Audubon Society, ενός τοπικού τμήματος της National Audubon Society. Εκατοντάδες άνθρωποι επισκέφθηκαν την περιοχή για να θαυμάσουν από κοντά την κουκουβάγια και κάποιοι μάλιστα, ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα.
Photographers and birders from around Southern California gathered in a neighborhood near Holder street in Cypress, CA to view a #snowyowl Saturday. The birds are common in Canada and northern latitudes but are rarely seen as far south as Southern California. pic.twitter.com/JugzeUWxDX
— David Crane (@vidcrane) December 31, 2022
Bubo scandiacus: Η κουκουβάγια του χιονιού
Το συγκεκριμένο είδος (Bubo scandiacus) ενδημεί στην αρκτική τούνδρα, όπου το λευκό του φτέρωμα το καμουφλάρει φυσικά στο χιόνι, σύμφωνα με την National Audubon Society, μια οργάνωση που προστατεύει τα πουλιά σε όλη την Αμερική.
«Απαντώνται στον πολύ, πολύ βόρειο Καναδά», δήλωσε ο Τζάρετ Ντέιβι, ειδικός άγριας ζωής και συντονιστής εθελοντών στο Κέντρο Φροντίδας Υγροτόπων και Άγριας Ζωής στο Huntington Beach της Καλιφόρνιας.
«Το νότιο σύνορο της χειμερινής τους εμβέλειας βρίσκεται στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, δεν είναι ασυνήθιστο να βρίσκονται στην Ουάσιγκτον ή στη Μινεσότα ή στο Μέιν το χειμώνα. Αλλά το να βρίσκονται τόσο νότια είναι πραγματικά σπάνιο».
Σύμφωνα με το CNN, το 2021, οι κουκουβάγιες του χιονιού συμπεριλήφθηκαν στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων. Σήμερα, υπάρχουν λιγότερες από 500.000 κουκουβάγιες του χιονιού στον κόσμο, δήλωσε ο Σπέρτζον.
«Μπορεί αυτός ο αριθμός να μην είναι καν σωστός, επειδή ζουν τόσο μακριά από τους περισσότερους ανθρώπους», είπε. «Και δυστυχώς, πολλά πουλιά απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στην Αρκτική, αυτό τα επηρεάζει, όπως και όλους μας».
Πώς βρέθηκε στην Καλιφόρνια
Κανείς δεν γνωρίζει γιατί και πώς η κουκουβάγια αυτή βρέθηκε σε ένα μέρος τόσο μακριά από το φυσικό της περιβάλλον, αλλά οι ειδικοί έχουν μερικές θεωρίες. «Τα πουλιά που μεταναστεύουν κάνουν περιστασιακά τρελά πράγματα: πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση ή πηγαίνουν πολύ μακριά, μεταναστεύουν τη λάθος εποχή του χρόνου και άλλα τέτοια», εξήγησε ο Σπέρτζον.
Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί αν ένα πουλί είναι νεαρό και δεν έχει μεταναστεύσει πολλές φορές στο παρελθόν, πρόσθεσε ο Ντέιβι. Καθώς οι καφέ κηλίδες στα φτερά της κουκουβάγιας του χιονιού συνήθως μεγαλώνουν με τα χρόνια, ο Σπέρτζον εκτιμά ότι η συγκεκριμένη είναι περίπου δυο ετών.Η κουκουβάγια μπορεί να «ταξίδεψε» πάνω σε ένα διερχόμενο φορτηγό πλοίο ενώ πετούσε στη θάλασσα, να έφτασε σε κάποιο λιμάνι και να βρέθηκε ξανά στη στεριά, είπαν οι δυο ειδικοί. Θα μπορούσε επίσης να έχει δραπετεύσει από κάποιο σπίτι όπου διατηρείτο παράνομα ως κατοικίδιο ζώο.
«Ορισμένοι αγοράζουν σπάνια και όμορφα ζώα όπως η κουκουβάγια του χιονιού στη μαύρη αγορά, και στη συνέχεια τα διατηρούν παράνομα ως κατοικίδια», δήλωσε ο Ντέιβι. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη δεν έφερε στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι είχε κρατηθεί αιχμάλωτη.
Ποιο θα είναι το μέλλον της κουκουβάγιας
Σύμφωνα με τον Σπέρτζον η κουκουβάγια δεν φαίνεται αδυνατισμένη ή άρρωστη. Αλλά ορισμένοι παρατηρητές πουλιών εκτιμούν ότι πιθανώς είχε συμπτώματα θερμικού στρες κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ημερών.
«Έμοιαζε να αναπνέει πολύ βαριά. Είχε φουντώσει τα φτερά της για να αποβάλει τη θερμότητα», είπε ο Ντέιβι. «Έκτοτε, φαίνεται να είναι μια χαρά».
Οι κουκουβάγιες του χιονιού είναι σαρκοφάγα πτηνά και συνήθως τρώνε μικρά τρωκτικά. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η κουκουβάγια έχει πάρκα, χωράφια και λιβάδια και έτσι οι ειδικοί πιστεύουν ότι το πτηνό δεν θα δυσκολευτεί να βρει τροφή κατά τη διάρκεια της παραμονής του. Μάλιστα, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η κουκουβάγια τρώει καλά, σύμφωνα με το προσωπικό του Κέντρου Φροντίδας Υγροτόπων και Άγριας Ζωής, το οποίο βρήκε έναν ολόκληρο σκελετό από κάτι που μοιάζει με τυφλοπόντικα.
- Γλυπτά του Παρθενώνα: Πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας, λέει η Telegraph – Αγνόηση της ιδιοκτησίας ζητεί η βρετανική πλευρά
- Κλιματική αλλαγή: Ανησυχία για τον θερμότερο καταγεγραμμένο χειμώνα - «Το πιο ακραίο γεγονός στην ευρωπαϊκή ιστορία»
- Χώρισαν ξανά η Kylie Jenner με τον ράπερ Travis Scott
- Survivor All Star: Πρεμιέρα απόψε για το ριάλιτι επιβίωσης - Όσα χρειάζεται να ξέρετε για τους 26 παίκτες
- Ομόλογα: Ποδαρικό στο 2023 με εκδόσεις 150 δισ. δολαρίων
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr