Telosa: Δισεκατομμυριούχος σχεδιάζει φουτουριστική πόλη 400 δισ. στην αμερικανική έρημο
Εκτός από τον καινοτόμο αστικό σχεδιασμό, το έργο υπόσχεται επίσης διαφανή διακυβέρνηση και αυτό που αποκαλεί «νέο κοινωνικό μοντέλο»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η καθαριότητα του Τόκιο, η ποικιλομορφία της Νέας Υόρκης και οι κοινωνικές υπηρεσίες της Στοκχόλμης: Ο δισεκατομμυριούχος Marc Lore περιέγραψε το όραμά του για μια «νέα πόλη στην Αμερική», με πληθυσμό 5 εκατομμυρίων κατοίκων και διόρισε έναν παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα για να τη σχεδιάσει.
Τώρα, χρειάζεται μόνο ένα μέρος για να την χτίσει - και 400 δισεκατομμύρια δολάρια για να τη χρηματοδοτήσει.
Το πρώην στέλεχος της Walmart παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδια για την Telosa, μια βιώσιμη μητρόπολη που ελπίζει να δημιουργήσει, από το μηδέν, στην αμερικανική έρημο. Η φιλόδοξη πρόταση έκτασης 150.000 στρεμμάτων υπόσχεται φιλική προς το περιβάλλον αρχιτεκτονική, βιώσιμη παραγωγή ενέργειας και ένα σύστημα ύδρευσης που υποτίθεται ότι είναι ανθεκτικό στην ξηρασία. Ο λεγόμενος «σχεδιασμός της πόλης των 15 λεπτών» θα επιτρέπει στους κατοίκους να έχουν πρόσβαση στους χώρους εργασίας, τα σχολεία και τις ανέσεις τους μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας από τα σπίτια τους.
Αν και οι σχεδιαστές εξακολουθούν να αναζητούν τοποθεσίες, οι πιθανοί στόχοι περιλαμβάνουν τη Νεβάδα, τη Γιούτα, το Αϊντάχο, την Αριζόνα, το Τέξας και την περιοχή των Απαλαχίων, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του έργου.
Η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από μια σειρά ψηφιακών απεικονίσεων από την Bjarke Ingels Group (BIG), την αρχιτεκτονική εταιρεία που προσελήφθη για να υλοποιήσει το ουτοπικό όνειρο του Lore. Οι εικόνες δείχνουν κτίρια κατοικιών καλυμμένα με πράσινο και φανταστικούς κατοίκους να απολαμβάνουν άπειρους ανοιχτούς χώρους. Με τα οχήματα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα να έχουν απαγορευτεί στην πόλη, τα αυτόνομα οχήματα απεικονίζονται να ταξιδεύουν στους ηλιόλουστους δρόμους μαζί με σκούτερ και πεζούς.
Μια άλλη εικόνα απεικονίζει έναν ουρανοξύστη, που ονομάζεται Equitism Tower, ο οποίος περιγράφεται ως «φάρος για την πόλη». Το κτίριο διαθέτει υπερυψωμένη αποθήκη νερού, αεροπονικές φάρμες και μια φωτοβολταϊκή οροφή παραγωγής ενέργειας που του επιτρέπει να «μοιράζεται και να διανέμει όλα όσα παράγει».
Η πρώτη φάση της κατασκευής, η οποία θα φιλοξενήσει 50.000 κατοίκους σε 1.500 στρέμματα, έχει εκτιμώμενο κόστος 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Το συνολικό έργο αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, με την πόλη να φτάνει τον πληθυσμό-στόχο των 5 εκατομμυρίων κατοίκων μέσα σε 40 χρόνια.
Η χρηματοδότηση θα προέλθει από «διάφορες πηγές», δήλωσαν οι σχεδιαστές του έργου, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτών επενδυτών, φιλάνθρωπων, ομοσπονδιακών και κρατικών επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων οικονομικής ανάπτυξης. Οι σχεδιαστές ελπίζουν να προσεγγίσουν τους κρατικούς αξιωματούχους «πολύ σύντομα», με σκοπό να υποδεχτούν τους πρώτους κατοίκους μέχρι το 2030.
Ένα νέο αστικό μοντέλο
Εκτός από τον καινοτόμο αστικό σχεδιασμό, το έργο υπόσχεται επίσης διαφανή διακυβέρνηση και αυτό που αποκαλεί «νέο κοινωνικό μοντέλο». Παίρνοντας το όνομά της από την αρχαία ελληνική λέξη "telos" (όρος που χρησιμοποιήθηκε από τον φιλόσοφο Αριστοτέλη για να περιγράψει έναν ανώτερο σκοπό), η πόλη θα επιτρέπει στους κατοίκους να «συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και κατάρτισης του προϋπολογισμού». Ένα κοινοτικό κληροδότημα θα προσφέρει εν τω μεταξύ στους κατοίκους κοινή ιδιοκτησία της γης.
Σε ένα διαφημιστικό βίντεο, ο Lore περιέγραψε την πρότασή του ως την «πιο ανοιχτή, πιο δίκαιη και πιο περιεκτική πόλη στον κόσμο».
Στον επίσημο ιστότοπο της Telosa, ο Lore εξηγεί ότι εμπνεύστηκε από τον Αμερικανό οικονομολόγο και κοινωνικό θεωρητικό Henry George. Ο επενδυτής αναφέρει τα «σημαντικά ελαττώματα» του καπιταλισμού, αποδίδοντας πολλά από αυτά στο «μοντέλο ιδιοκτησίας γης πάνω στο οποίο χτίστηκε η Αμερική».
«Οι πόλεις που έχουν χτιστεί μέχρι σήμερα από το μηδέν μοιάζουν περισσότερο με κτηματομεσιτικά έργα», δήλωσε ο Lore σε ένα διαφημιστικό βίντεο για το έργο. «Δεν ξεκινούν με τους ανθρώπους στο επίκεντρο. Γιατί αν ξεκινούσατε με τους ανθρώπους στο κέντρο, θα σκεφτόσασταν αμέσως: "Εντάξει, ποια είναι η αποστολή και ποιες είναι οι αξίες;" Η αποστολή της Telosa είναι να δημιουργήσει ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον», είπε.
Ο ιδρυτής της BIG, ο Δανός αρχιτέκτονας Bjarke Ingels, αναφέρεται εν τω μεταξύ ότι η Telosa «ενσαρκώνει την κοινωνική και περιβαλλοντική φροντίδα της σκανδιναβικής κουλτούρας και την ελευθερία και τις ευκαιρίες μιας πιο αμερικανικής κουλτούρας».
Φωτιά στην Κερατέα - Κοντά σε σπίτια η πυρκαγιά
«Ημουν με τα γελάδια»: O Ντάλτον - κτηνοτρόφος στο OPEN για τον διάλογο με Μητσοτάκη
ΕΝΦΙΑ: Έρχεται ανατροπή - Τι είναι στο τραπέζι και πώς θα υπολογίζεται
Ραντεβού για εμβόλιο στο emvolio.gov.gr - Άνοιξε η πλατφόρμα για 285.000 για τρίτη δόση
Νέα Μέτρα – Εστίαση: Με αρνητικό rapid test ανήλικοι 12 – 17 ετών σε κλειστούς χώρους
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr