Eurovision 2024: Η Ελβετία νίκησε στον μεγάλο τελικό - Εκτός δεκάδας Ελλάδα και Κύπρος
Η Ελβετία νίκησε στον αποψινό τελικό της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας. Δυστυχώς, η Σάττι έριξε το «ZARI» και έφερε ασσόδυο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η Ελβετία νίκησε στον αποψινό τελικό της Eurovision που διεξήχθη στο Μάλμε της Σουηδίας. Το Nemo συγκέντρωσε 591 πόντους με το τραγούδι «The Code», και εξασφάλισε το βραβείο για τη χώρα του ενώ η Κροατία ήρθε δεύτερη αποσπώντας 547 πόντους. Ακολούθησε η Ουκρανία που πήρε 453 πόντους και τελευταία βγήκε η Νορβηγία με 16 συνολικά πόντους από κριτικές επιτροπές και κοινό.
Η ελληνική συμμετοχή τελικά δεν κατόρθωσε να μπει στην τελική δεκάδα παρόλο που η Μαρίνα Σάττι έδωσε τον καλύτερο εαυτό της πάνω στην σκηνή. Συγκεκριμένα, κατέκτησε την 11η θεση με 126 βαθμούς, αλλά η συγκομοιδή από τις κριτικές επιτροπές ήταν πραγματικά πολύ φτωχή. H Κυπρος με την Silia Kapsis και το τραγούδι «Liar» τερμάτισε στην 15η θέση με 78 πόντους.
Τα αποτελέσματα προέκυψαν από τον συνδυασμό της ψήφου των κριτικών επιτροπών και της ψήφου του κοινού. Αρχικά, παρακολουθήσαμε στους δέκτες μας την ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών και έπειτα ανακοινώθηκε η βαθμολογία του κοινού συνολικά για κάθε χώρα. Η ψηφοφορία στον μεγάλο τελικό άνοιξε λίγο πριν από την εκτέλεση του πρώτου τραγουδιού, παρέμεινε ανοιχτή σε όλη τη διάρκεια των εμφανίσεων και για έως και 40 λεπτά αφού ολοκληρώθηκε και το τελευταίο τραγούδι.
Ο διαγωνισμός άρχισε μ' ένα τρυφερό εισαγωγικό βίντεο, όπου ένα παιδάκι εμφανίστηκε σ' ένα γραφείο, περιτριγυρισμένο από ακτίνες φωτός, ενώ ακούγονταν τραγούδια που έχουν αφήσει εποχή στη Eurovision.
Ακολούθησε το αγαπημένο flag parade και στη συνέχεια εμφανίστηκαν στη σκηνή οι δύο παρουσιάστριες, Petra Mede και Malin Αkerman, παρουσιάζοντας με χιουμοριστικό τρόπο τα έπαθλα που θα κερδίσει ο νικητής του μεγάλου τελικού.
Το διαγωνιστικό κομμάτι άνοιξαν οι Marcus & Martinus με το «Unforgettable». Το κομμάτι γράφτηκε από τους Jimmy «Joker» Thornfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Marcus Gunnarsen και Martinus Gunnarsen.
Η εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι
Η εμφάνιση της ελληνικής αποστολής ξεκίνησε με μια δημιουργική αναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Μαρίνα Σάττι φαινόταν σαν να κάνει ζωντανή μετάδοση, με το πλάνο σε αναλογία διαστάσεων 9:16. Στην εμφάνιση κυριάρχησε το ροζ νέον, ενώ τα ελληνικά στοιχεία προβάλλονται στις μεγάλες οθόνες LED που πλαισιώνουν τη σκηνή. Μια drop cam χρησιμοποιήθηκε για να προσφέρει εντυπωσιακές λήψεις από ψηλά, ενώ οι χορευτές περιέβαλαν τη Μαρίνα Σάττι, δημιουργώντας έναν κυκλικό σχηματισμό καθώς εκείνη χόρευε στο κέντρο κατά το ρυθμικό μέρος του τραγουδιού «ZARI». Οι οθόνες LED χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς, ενώ οι κύβοι που εμφανίστηκαν στη σκηνή συμβολίζουν τα ζάρια, παραπέμποντας στον τίτλο του ελληνικού τραγουδιού.
Η Μαρίνα Σάττι φορούσε ένα δαχτυλίδι που στην πραγματικότητα ήταν μια μικροσκοπική κάμερα, δίνοντας στο κοινό και στους χορευτές μια πιο διαδραστική εμπειρία. Οι χορευτές, Huseyin Cetintas, Yasin Ametoglou, Ειρήνη Δαμιανίδου και Βασίλη Καραγιάννη, είχαν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση, προσθέτοντας κίνηση και ζωντάνια.
Μια από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές του act ήταν όταν η Μαρίνα Σάττι και η ομάδα της ξεκίνησαν να χορεύπυν κρατώντας μαντίλια, δημιουργώντας εντυπωσιακές εικόνες που καθήλωσαν το κοινό. Οι θεατές έγιναν μέρος του σόου, ιδιαίτερα στο τελευταίο μέρος της παρουσίασης, όπου η κάμερα-δαχτυλίδι κατέγραφε την αλληλεπίδραση του κοινού με τους καλλιτέχνες.
Τον τελικό της Eurovision σχολίασαν ο Θανάσης Αλευράς και ο Ζερόμ Καλούτα. Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, ανακοίνωσε η Eλενα Παπαρίζου, η μοναδική που κατέκτησε την πρώτη θέση για την Ελλάδα στη Eurovision του 2005, με το τραγούδι «My Number One».
Δεν σταμάτησαν να γιουχάρουν την Eden Golan
Η συμμετοχή της Eden Golan από το Ισραήλ στη Eurovision βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο μιας έντονης κριτικής, λόγω της πολεμικής κατάστασης στη Γάζα. Η εμφάνισή της πυροδότησε θυέλλα αντιδράσεων στον τελικό του διαγωνισμού, με το κοινό να εκφράζει δυσαρέσκεια και να διαμαρτύρεται ακατάπαυστα, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης. Παρά ταύτα, η EBU προσπάθησε να κρατήσει υπό έλεγχο τις αντιδράσεις του κοινού, βάζοντας ψεύτικα χειροκροτήματα, προκειμένου να διατηρήσει την ομαλότητα της εκδήλωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχήματα, το Ισραήλ θεωρείται ένα από τα φαβορί του τελικού. Το «Hurricane» αναφέρεται σε μια γυναίκα που βιώνει μια προσωπική κρίση, ενώ διατηρεί μερικούς από τους στίχους του «October Rain». Πάντως η περσινή νικήτρια Loreen ξεκαθάρισε, σύμφωνα με τη Sun, πως δεν σκόπευε να της δώσει το τρόπαιο σε περίπτωση που κέρδιζε.
Οι εμφανίσεις της καρδιάς μας
Στον φετινό τελικό της Eurovision εμφανιστηκαν συνολικά 25 συμμετοχές, καθώς η EBU απέκλεισε την Ολλανδία. Θυμίζουμε ότι ο αποκλεισμός της χώρας έγινε έπειτα από καταγγελία εναντίον του τραγουδιστή, Joost Klein, από μια υπάλληλο της Eurovision, η οποία ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε απειλές. Αναλυτικότερα, πήραν μέρος 19 χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο ημιτελικούς, οι Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία) και η διοργανώτρια χώρα, Σουηδία.
Μία από τις φετινές εμφανίσεις που ξεχωρίσαμε, είναι σίγουρα οι Nebulossa που εκπροσώπησαν την Ισπανία με το τραγούδι «Zorra» και αγκαλιάζουν ακριβώς αυτό που θέλουν να 'ναι. Αφού έφτασαν με το τραγούδι τους μέχρι τον τελικό του Benidorm Fest, οι Nebulossa πήραν τη νίκη και κέρδισαν το χρυσό εισιτήριο για να εκπροσωπήσουν την Ισπανία στη Eurovision 2024. Βέβαια, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις καθώς η λέξη «Zorra» μεταφράζεται ως «σκύλα» ή «πόρνη» και πολλοί θεώρησαν άστοχη την επιλογή αυτή και προσβλητική προς τις γυναίκες.
Παράλληλα, τις εντυπώσεις μας κέρδισαν η alyona alyona και η Jerry Heil από την Ουκρανία, αλλά και το Nemo που εκπροσώπησε την Ελβετία. Οι δύο γυναίκες ερμήνευσαν το «Teresa & Maria», το οποίο αναφέρεται στην ελπίδα, χρησιμοποιώντας τις φιγούρες της Ρωμαιοκαθολικής Αγίας Μητέρας Τερέζας και της Παναγίας, ως σύμβολα της ειρήνης και του καλού.
Το «The Code» είναι ένα προσωπικό τραγούδι που αντανακλά το ταξίδι τους στην συνειδητοποίηση της μη δυαδικής ταυτότητάς του. Το τραγούδι του Nemo επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Ελβετία στη Eurovision 2024 από επιτροπές που αποτελούνται από μέλη του κοινού καθώς και από μια κριτική επιτροπή.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ακούστηκε το τραγούδι «La Noia», που σημαίνει «η βαρεμάρα», από την Angelina Mango, η οποία εκπροσωπούσε την Ιταλία. Σκηνοθετικά, η τραγουδίστρια πλαισιώθηκε από πέντε χορεύτριες, δημιουργώντας την εντύπωση ότι όλα εκτυλίσσονταν σ' ένα δάσος με γυμνά δέντρα. Οι τέσσερις από τους πέντε κύβους της σκηνής είχαν χαμηλώσει, προβάλλοντας εικόνες από κλαδιά δέντρων, ενώ οι χορεύτριες έμοιαζαν να 'ναι περικυκλωμένες από αυτά.
Από σκηνοθετικής άποψης, η εμφάνιση της Γαλλίας είχε την ίδια δυναμική με το επίσημο μουσικό βίντεο, με πολλά κοντινά πλάνα του Slimane σε ένα συνεχές μονοπλάνο. Το εύρος της φωνής του, σε συνδυασμό με τη λιτή συνοδεία του πιάνου, δημιούργησε μια ένταση που άφησε το κοινό με κομμένη την ανάσα.
Με αρκετά ανεβασμένη διάθεση εμφανίστηκε η Αρμένια. Η χώρα εκπροσωπείται από τους Ladaniva με το τραγούδι «Jako», ένα έθνικ κομμάτι ερμηνευμένο εξ ολοκλήρου στα αρμένικα. Η σκηνική παρουσία της χώρας προκάλεσε τεράστιο ενθουσιασμό, καθώς το ευδιάθετο και ανεβαστικό πνεύμα μεταφέρθηκε στην αρένα, η οποία χειροκροτούσε ρυθμικά επί 3 λεπτά. Σημειώνεται ότι Αρμενία και Ελλάδα είναι οι μόνες χώρες με έθνικ τραγούδια στον τελικό.
Οι εκπλήξεις της βραδιάς
Μετά την εμφάνιση των χωρών, στη σκηνή ανέβηκαν η Charlotte Perrelli, η Carola και η Conchita Wurst για ν' αποτίσουν φόρο τιμής στους ABBA, καθότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που το θρυλικό συγκρότημα χάρισε στη χώρα την πρώτη της νίκη με το τραγούδι «Waterloo».
Επίσης, οι Alcazar, ένα από τα πιο αγαπημένα σουηδικά συγκροτήματα, επανενώθηκαν για χάρη του τελικού της Eurovision 2024.
Μία από τις πιο όμορφες στιγμές θα είναι η δυναμική επιστροφή της Loreen, η οποία πριν από έναν χρόνο σήκωσε το τρόπαιο για τη Σουηδία, με το τραγούδι «Tattoo». Η τραγουδίστρια παρουσίασε το νέο της κομμάτι «Forever», ενώ ακούσαμε το «Tattoo» σε διασκευή.
Η τελική κατάταξη των χωρών
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr