Λάρισα: Διαδρομές στη φύση και τον πολιτισμό
Χρυσά στεφάνια, νομίσματα, επιστολές σε μάρμαρο και αγάλματα από τη Ρωμαϊκή εποχή, γλυπτά, κοσμήματα αλλά και αρχαία θέατρα και μπεζεστένια, σε μια πόλη, με σημαντική πολιτιστική κληρονομιά αλλά και φυσική ομορφιά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Η πόλη της Λάρισας, στη Θεσσαλία, αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, ωστόσο, το ίδιο συμβαίνει, και με άλλες περιοχές του ομώνυμου νομού, αφού από απλώς καμπίσιες, γνωστές για την πλουσιότατη αγροτική παραγωγή τους, μετατρέπονται σε ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς για Ελληνες και αλλοδαπούς.
Η οργανωμένη και μεθοδική προβολή των πολλών και μεγάλης αξίας αρχαιολογικών περιοχών, η ανάδειξη της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς και η παρουσίαση της φυσικής ομορφιάς, με μπροστάρη το βουνό των θεών, τον Oλυμπο, συμβάλλουν, ώστε η Λάρισα και η ευρύτερη περιοχή της να διεκδικεί πλέον μία τιμητική θέση στη λίστα με τους τουριστικούς προορισμούς.
Στο Διαχρονικό μουσείο
Εξέχουσα θέση στον κατάλογο με τα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης, αποτελεί, αναμφισβήτητα, το Διαχρονικό της Μουσείο.
Σ’ αυτό, με τρόπο εύληπτο, παρουσιάζεται ολόκληρη η ιστορική διαδρομή της Θεσσαλίας, από τα πρώτα ιστορικά χρόνια μέχρι και την Οθωμανική περίοδο. Ο εκθεσιακός του χώρος φτάνει τα 1.500 τετραγωνικά μέτρα και καταλαμβάνει συνολική έκταση 54 στρεμμάτων. Εχει ολοκληρωθεί μελέτη ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του με βάση τη μυθοπλασία και τη μυθολογία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το παλαιότερο έκθεμά του είναι ένα εργαλείο Παλαιολιθικής Εποχής, που βρέθηκε στις όχθες του ποταμού Πηνειού.
Σ’ ό,τι αφορά τη Νεολιθική Εποχή, σημαντικά ευρήματα αποτελούν εργαλεία, ειδώλια, καθώς κι ένα μοναδικό ομοίωμα σπιτιού της 5ης χιλιετίας. Τις εντυπώσεις, επίσης, κερδίζει το μενχίρ, ανθρωπόμορφη στήλη ύψους 2 μ. της 3ης χιλιετίας, στην οποία αποδίδονται με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά της μορφής και της ενδυμασίας.
Για την Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ) εντυπωσιακό είναι ένα μεγάλο ειδώλιο, με πολλές λεπτομέρειες, που παριστάνει άνθρωπο, ενώ στο τμήμα του μουσείου που αναφέρεται στην Κλασσική περίοδο, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν νομίσματα, αγάλματα, είδη από ταφικά μνημεία και επιτύμβιες στήλες.
Μεταξύ άλλων, χρυσά στεφάνια, νομίσματα, επιστολές σε μάρμαρο και αγάλματα (ένα από αυτά του Ασκληπιού που ήταν Θεσσαλός) εκτίθενται στο τμήμα των Μακεδονικών χρόνων και της Ρωμαϊκής Εποχής, μάρμαρα του ναού του Αγίου Αχιλλείου - πολιούχου της πόλης και πρώτου αρχιεπισκόπου Λαρίσης- και εντυπωσιακά ψηφιδωτά υπάρχουν στο τμήμα της Χριστιανικής εποχής, τοιχογραφίες από μοναστήρια του όρους των Κελλίων, γλυπτά και κοσμήματα παρουσιάζονται στην ενότητα των Βυζαντινών χρόνων, ενώ την παλαιότερη εικόνα του Αγίου Αχιλλείου (17ος αιώνας), ζωγραφιές σε σπίτια και νομίσματα μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες ως ευρήματα της Οθωμανικής περιόδου.
Στην ενότητα των χριστιανικών χρόνων σε ειδική προθήκη προβάλλεται το πήλινο δισκοπότηρο με τη σφραγίδα του άρτου από την εκκλησία του κάστρου Βελίκας, συνοδευόμενο από το δισκάριο και το φιαλίδιο μύρου, σπάνιο σύνολο ιερών σκευών παλαιοχριστιανικού ναού. Να σημειωθεί ότι το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας έχει τιμηθεί για τις πολλές του δράσεις.
Αρχαίο Θέατρο
Το σπουδαιότερο μνημείο της ευρύτερης περιοχής κι ένα από τα σημαντικότερα στον ελλαδικό χώρο αποτελεί το αρχαίο θέατρο της Λάρισας. Είναι το μοναδικό παλαιότερο, της Ρωμαϊκής εποχής, θέατρο στην Ελλάδα που βρίσκεται στο κέντρο μιας πόλης.
Ανάγεται στον 3ο αιώνα π.Χ. και είχε χωρητικότητα περίπου 10.000 θέσεων. Κατά τη διάρκεια της ρωμαιοκρατίας χρησιμοποιήθηκε και ως αρένα για μονομαχίες και θηριομαχίες.
Η κατασκευή του συνδέεται με λατρευτικές εκδηλώσεις, όπως η τέλεση θεατρικών παραστάσεων και μουσικών αγώνων, αλλά και με πολιτιστικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη διοίκηση του Κοινού των Θετταλών.
Τώρα υλοποιείται η ανάπλαση του αρχαίου θεάτρου, ύψους 3,4 εκατ. ευρώ, και έχουν τοποθετηθεί 240 νέα εδώλια, ενώ ανακατασκευάζονται τα υπάρχοντα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του σκηνικού οικοσυστήματος και θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάπλαση του αρχαίου θεάτρου, θα μπορεί να δέχεται κόσμο και να γίνονται παραστάσεις.
Μπεζεστένι και Γενί Τζαμί
Εξέχουσα θέση στο Λόφο του Φρουρίου, πολύ κοντά στο αρχαίο θέατρο, κατέχει το Μπεζεστένι, ένα από τα τοπόσημα της Λάρισας.
Πρόκειται για μία σκεπαστή αγορά, η οποία χτίστηκε στο τέλος του 15ου και στις αρχές του 16ου αιώνα από τους Οθωμανούς και για τρεις αιώνες αποτέλεσε το σημαντικότερο σημείο της αγοράς της πόλης. Το μνημείο θα αναστηλωθεί για ιστορικές, πολιτιστικές, αλλά και εμπορικές χρήσεις και αναμένεται να είναι έτοιμο σε 3,5 χρόνια από την έναρξη των εργασιών.
Αλλα σημαντικά μνημεία της πρωτεύουσας της Θεσσαλίας είναι το Μεγάλο Οθωμανικό Λουτρό, το μουσουλμανικό τέμενος Γενί Τζαμί, το δεύτερο αρχαίο θέατρο (1ου αιώνος π.Χ), η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου και το βιομηχανικό κτιριακό συγκρότημα «Μύλος του Παππά».
Μύλος του Παππά
Βιομηχανικό κτίριο αλευροποιίας (μύλος), βρίσκεται πίσω από το λόφο του Φρουρίου, και από την ίδρυσή του, το 1893, αποτελεί μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την Λάρισα, ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πόλης με σημαντική παρακαταθήκη αναμνήσεων. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Λαρισαίων και λειτουργεί ως πολυδύναμο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και συνεδριακό κέντρο.
Ευχαριστούμε το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και την Alpha Marketing για τη διοργάνωση της αποστολής μας.
*
ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ, στο Αλσος του Αλκαζάρ, δίπλα στον Πηνειό ποταμό, σε μια έκταση 64 στρ., για τρίτη συνεχή χρονιά, προσελκύει μικρούς και μεγάλους, με τη Λίμνη των Χριστουγέννων με το τεράστιο δέντρο της, το πολύχρωμο Fun Park, το τρενάκι του Βόρειου Πόλου, το Σπίτι του Αη Βασίλη, το Εργαστήρι των Ξωτικών, την Ακαδημία των Μικρών Μάγων, το Παλάτι της Βασίλισσας του Πάγου και άλλες εκπλήξεις. Το «Πάρκο των Ευχών» θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 6 Ιανουαρίου 2020 (www.parkoefxon.gr).
Tips
-Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας: Τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης προέρχονται από ανασκαφές που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αι. μέχρι σήμερα στους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, από παραδόσεις και δωρεές αντικειμένων καθώς και από επαναπατρισμό αρχαιοτήτων. Ωρες λειτουργίας 08.30 – 15.30, εκτός Τρίτης, είσοδος 3 ευρώ (τηλ. 2413 508242).
-Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων: Στεγάζεται στον Μύλο του Παππά, έναν παλαιό αλευρόμυλο στη Λάρισα, σπάνιο δείγμα βιομηχανικού συγκροτήματος στην πόλη. Μέσα από τις ενότητες της μόνιμης έκθεσης, παρουσιάζονται οι φάσεις της τεχνολογικής εξέλιξης του Μύλου και τα στάδια της βιομηχανικής επεξεργασίας των σιτηρών από τη στιγμή που έφταναν σε σακιά μέχρι τη στιγμή που έφευγαν ως άλευρα για το εμπόριο. Ειδική αίθουσα του μουσείου είναι αφιερωμένη στον Λαρισαίο φωτογράφο Τάκη Τλούπα με φωτογραφίες που αφορούν στην προμηχανική καλλιέργεια και τους ανθρώπους του θεσσαλικού κάμπου. Ωρες λειτουργίας Τρίτη – Κυριακή 10.00 – 14.00, Τετάρτη – Παρασκευή και 18.00 – 21.00, Δευτέρα κλειστά, είσοδος ελεύθερη (τηλ. 2410 530083).
-Οινοποιείο Ζαφειράκη: Αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία της για περισσότερα από εκατό χρόνια στο χώρο της αμπελοκαλλιέργειας και εκμεταλλευόμενη στο έπακρο το μικροκλίμα της περιοχής του Τυρνάβου, η οικογένεια Ζαφειράκη διαθέτει στη θέση «Παλαιόμυλος», ένα μοναδικό για τα πρότυπά του οινοποιείο, το οποίο ιδρύθηκε το 2012. Ο Χρήστος Ζαφειράκης, ο τέταρτος στην γραμμή που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, μετέφερε την οικογενειακή επιχείρηση στο επόμενο επίπεδο, με την εμφιάλωση του πρώτου οίνου από τους ιδιωτικούς αμπελώνες του το 2005. Κύριος στόχος του είναι η παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας (τηλ. 24920 25280).
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr