Επισκεφτήκαμε τα οινοποιεία της Αχαΐας και της Βόρειας Πελοποννήσου και ζήσαμε από κοντά την άνοδο του οινοτουρισμού
Ο οινοτουρισμός στην Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα άλματα και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες του ελληνικού τουριστικού προϊόντος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 16 λεπτά ┋

Ο ήλιος δύει πάνω από τους λόφους της Νεμέας, χρυσώνοντας τις τελευταίες ρόγες στα κλήματα. Μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα, στο κτήμα ενός μικρού οινοποιείου, μια ομάδα επισκεπτών συμμετέχει σε γευσιγνωσία, ακούγοντας τον οινοποιό να μιλά για το «Αγιωργίτικο», τη γηγενή ποικιλία που έχει κάνει γνωστή τη Νεμέα στα πέρατα του κόσμου. Η σκηνή αυτή δεν είναι πια εξαίρεση. Είναι μέρος ενός ευρύτερου φαινομένου που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία, του οινοτουρισμού.
Η ελληνική αμπελουργία μετρά περισσότερα από τρεις χιλιάδες χρόνια ζωής. Από τα μυθολογικά αμπέλια του Διονύσου έως τα σύγχρονα οινοποιεία που απλώνονται σε κάθε γωνιά της χώρας, το κρασί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμικού μας DNA. Ενα ζωντανό νήμα που ενώνει τη γη, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό.
Η εμπειρία ως νέο ζητούμενο
Στον σύγχρονο τουρισμό, η εμπειρία είναι το νέο νόμισμα αξίας. Οι ταξιδιώτες δεν αναζητούν απλώς προορισμούς, αλλά συναισθηματικές και αισθητηριακές εμπειρίες. Η συμμετοχή σε τρύγο, η βόλτα ανάμεσα στα αμπέλια, η γευσιγνωσία δίπλα στον δημιουργό του κρασιού, η διαμονή σε ξενώνα δίπλα στο αμπελώνα. Όλα αυτά συνθέτουν μια εμπειρία που δεν μπορεί ν' αναπαραχθεί αλλού. Είναι ο συνδυασμός γαστρονομίας, πολιτισμού, φύσης και φιλοξενίας, που καθιστά τον οινοτουρισμό βαθιά βιωματικό και συνεπώς ανθεκτικό στις τάσεις της εποχικότητας.
Στο πλαίσιο της ανάδειξης του οινοτουρισμού ως βασικού πυλώνα του θεματικού τουρισμού στην Ελλάδα, συμμετείχαμε πρόσφατα σ' ένα ταξίδι γνωριμίας στις οινικές διαδρομές της Αχαΐας και της Βόρειας Πελοποννήσου, δύο από τους πλέον δυναμικούς και ιστορικούς αμπελοτόπους της χώρας. Η δράση αυτή, η οποία υλοποιείται μέσω του διατοπικού σχεδίου συνεργασίας «Οργάνωση και προβολή Οινοτουρισμού» με τη συνεργασία 22 αναπτυξιακών εταιρειών απ' όλη την Ελλάδα και συντονιστή την ΑΝΕΘ ΑΟΤΑ, είχε στόχο ν' αναδείξει το οινικό απόθεμα, τη γαστρονομία και την πολιτιστική ταυτότητα των περιοχών, αλλά και να παρουσιάσει τις σύγχρονες πρακτικές βιωσιμότητας που εφαρμόζονται στα επισκέψιμα οινοποιεία και τους αμπελώνες.
Και εκεί, ανάμεσα στα κλήματα της Νεμέας, ένας από τους οινοποιούς που συναντήσαμε, συνόψισε ίσως με τον πιο απλό τρόπο όσα συνθέτουν αυτή τη νέα μορφή τουρισμού, «το κρασί δεν είναι απλώς ένα προϊόν, είναι αφήγηση τόπου, ανθρώπων και γεύσης». Πράγματι, κάθε μπουκάλι ελληνικού κρασιού αφηγείται μια ιστορία.
Στριφογυρίζοντας τα ποτήρια μας
Πρώτη στάση του ταξιδιού μας, το Κτήμα Σκούρα. Μια από τις πιο εμβληματικές οινοποιητικές παρουσίες της Πελοποννήσου. Ιδρυμένο το 1986 από τον Γιώργο Σκούρα, πρωτοπόρο της νέας γενιάς οινοποιών, το Κτήμα καλλιέργησε με συνέπεια μια φιλοσοφία που συνδυάζει πειθαρχία, καινοτομία και σεβασμό στο terroir της Νεμέας. Τρεις δεκαετίες μετά, τ' όνομά του παραμένει συνώνυμο της ποιότητας και της δημιουργικότητας.
Η καρδιά του Κτήματος χτυπά μέσα στη ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Νεμέα, εκεί όπου η ομάδα του Σκούρα εργάζεται αδιάκοπα για να εκφράσει με καθαρότητα τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών και του μικροκλίματος. Ο Ροδίτης, το Μοσχοφίλερο και η Μαλαγουζιά συνυπάρχουν με διεθνείς ποικιλίες όπως το Chardonnay, το Cabernet Sauvignon και το Syrah, ενώ η αναβίωση του Μαυρόστυφου Άργους, μιας σχεδόν χαμένης τοπικής ποικιλίας, μαρτυρεί την αγάπη για τον τόπο και την ιστορία του. Το 2024, το Κτήμα απέκτησε νέες εγκαταστάσεις στο Ζευγολατειό Μαντινείας, στην καρδιά της ζώνης του Μοσχοφίλερου, επενδύοντας σε τεχνολογία και εμπειρία. Με παραγωγή 850.000 φιαλών ετησίως, το 50% των οποίων εξάγεται σε περισσότερες από 25 χώρες, το Κτήμα Σκούρα βρίσκεται δικαίως στις πρώτες θέσεις του ελληνικού κρασιού.

Την ξενάγηση στο οινοποιείο ανέλαβε η Στέλλα Σκούρα, κόρη του ιδιοκτήτη, υπεύθυνη οινοτουρισμού και δημοσίων σχέσεων. Μια νέα γυναίκα με φρέσκια ματιά, σπουδές στα Οικονομικά και το Μάρκετινγκ στη Σκωτία, και μεράκι για το κρασί. Με τη φωνή της ήρεμη και σίγουρη, μας μύησε στον κόσμο των 18 διαφορετικών ετικετών του Κτήματος, σχεδιάζοντας εμπειρίες που φέρνουν τον επισκέπτη πιο κοντά στη φιλοσοφία της οινοποίησης. Το οινοποιείο αποτελείται από τον χώρο υποδοχής του σταφυλιού, εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα πιεστήρια, έχει δυνατότητα οινοποίησης 800 τόνων. Ογδόντα ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας εξασφαλίζουν ακρίβεια στη ζύμωση, ενώ το κελάρι με 1.000 δρύινα βαρέλια, σε ιδανικές συνθήκες ωρίμανσης, αποπνέει δέος. Η εμφιαλωτική γραμμή παράγει 3.000 φιάλες την ώρα και τρεις αποθήκες σταθερής θερμοκρασίας διασφαλίζουν την εξέλιξή τους. Ο χώρος ολοκληρώνεται με κομψές αίθουσες, έργα τέχνης και μια μοντέρνα αίθουσα γευσιγνωσίας-bistro. Την ημέρα της επίσκεψής μας, ο χώρος φιλοξενούσε την έκθεση ζωγραφικής «Spheres of Dreams» του Αλέξανδρου Κυριαζή. Ενα καλλιτεχνικό σύμπαν που χτίστηκε μέσα από την ανάγκη για ελευθερία, ρυθμό και χώρο.
Αφού καθίσαμε στη βεράντα του κτιρίου με θέα έναν από τους αμπελώνες της οικογένειας, αλλά και το γλυπτό «Οι τέσσερις εποχές» του Γιώργου Ζογγόπουλου, ξεκινήσαμε τη δοκιμή με το Μοσχοφίλερο ΠΟΠ «Μαντινεία», λευκός ξηρός οίνος από ορεινούς αμπελώνες σε υψόμετρο 650 μέτρων. Το ποτήρι πλημμύρισε αρώματα λευκών λουλουδιών, άνθους πορτοκαλιάς και μοσχολέμονου. Στο στόμα, το κρασί αποκαλύπτει σώμα μέτριο προς γεμάτο, με τραγανή οξύτητα, λιπαρότητα και μια κρυστάλλινη καθαρότητα. Κομψό και ισορροπημένο, αφήνει στο τέλος μια μεταξένια επίγευση μεγάλης διάρκειας. Ακολούθησε το «Dum Vinum Sperum», από αμπελώνες της Αργολίδας στα 250 μέτρα. Λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα, αρώματα γλυκολέμονου, άνθους πορτοκαλιάς και ανανά, που ενώνονται με νότες βουτύρου, γλυκού ξύλου και αμυγδάλου. Στο στόμα, πλούσιο και πολυεπίπεδο, συνδυάζει εσπεριδοειδή και τροπικά φρούτα με βανίλια και διακριτική καρύδα· ένα κρασί με δύναμη, βάθος και διάρκεια.

Από τα ροζέ, ξεχώρισε το «Peplo», ένα κρασί από ορεινούς αμπελώνες πάνω από τα 600 μέτρα. Κεράσι, φράουλα, λευκά άνθη, μέλι και μια λεπτή ορυκτότητα συνθέτουν μια αρωματική παλέτα φίνα και δροσερή. Στο στόμα, γεμάτο νεύρο και οξύτητα, αποκαλύπτει στρώσεις γεύσης — ακακία, πηλός, βανίλια, μέταλλο — και επίγευση μακρά, πολύπλοκη, με κυρίαρχες νότες εσπεριδοειδών και γλυκολέμονου. Η γευστική διαδρομή κορυφώθηκε με τον «Μέγα Οίνο», το ιστορικό χαρμάνι Αγιωργίτικου και Cabernet Sauvignon που το 1986 άλλαξε τα δεδομένα του ελληνικού κρασιού. Ένα κρασί που χρειάζεται πέντε χρόνια για να αρχίσει να «ανθίζει» και αντέχει παλαίωση άνω των είκοσι. Σήμερα θεωρείται μία από τις πιο συνεπείς και σπάνιες παρουσίες στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Μύτη βαθιά και σύνθετη, με ώριμα βατόμουρα, μαύρο φραμπουάζ, μπαχαρικά, καπνό και δέρμα. Στόμα μεταξένιο, με ευγενικές τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και επίγευση σχεδόν ατελείωτη.
Οινογευσία σε βαγόνι τρένου
Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στη Νεμέα, η διαδρομή μας συνεχίζεται στο Κτήμα Παλυβού. Εναν τόπο, όπου το κρασί συνδέεται άρρηκτα με το πάθος και το όραμα του Γιώργου Παλυβού, ενός από τους πρώτους που πίστεψαν βαθιά στη δυναμική του οινοτουρισμού στην Πελοπόννησο. Ανάμεσα στα 300 στρέμματα αμπελιών του, ένα παλιό βαγόνι τρένου, μεταμορφωμένο σε ατμοσφαιρικό wine bar, στέκει σαν σύμβολο δημιουργικότητας και νοσταλγίας.
Εκεί, μέσα στα Αγιωργίτικα, ο επισκέπτης, κατόπιν ραντεβού, μπορεί ν' απολαύσει τα κρασιά του κτήματος με ελαφρά συνοδευτικά, κοιτάζοντας τους απαλούς λόφους και τα κυπαρίσσια της Νεμέας να λούζονται στο φως. Το βαγόνι, με την πατίνα του χρόνου και την αύρα άλλης εποχής, μοιάζει ν' αφηγείται τη δική του ιστορία, όπως κάποτε τα τρένα συνέδεαν τόπους και ανθρώπους, έτσι κι αυτό συνδέει το κρασί με την εμπειρία, τη φύση και το ταξίδι των αισθήσεων.

Ξεκινήστε την οινογευσία με τις εμβληματικές «Πέτρινες Πλαγιές», όπου το Chardonnay συναντά τη Μαλαγουζιά σ' έναν φρέσκο, φρουτώδη διάλογο που αποτυπώνει τη δύναμη της πελοποννησιακής γης. Το χρώμα, χρυσό με πράσινες ανταύγειες, προϊδεάζει για μια εκρηκτική μύτη με αρώματα ανανά, μπανάνας, βερίκοκου και πεπονιού. Συνεχίστε με το «Κτήμα Παλυβού Νεμέα», ένα γοητευτικό κόκκινο με πλούτο και ισορροπία. Στη μύτη, μαύρα κεράσια, βύσσινο και ρόδι παντρεύονται με βανίλια, σοκολάτα γάλακτος και γλυκά μπαχαρικά, συνθέτοντας ένα κρασί με ευγένεια και χαρακτήρα.
Για να μυηθείτε πλήρως στο πνεύμα της Νεμέας, δοκιμάστε το «Ammos Terra Leone», ένα βαθύ, εκφραστικό κρασί, υποδειγματική έκφραση της ποικιλίας. Στο ποτήρι αναδύονται μαυροκέρασα, βατόμουρα και βύσσινα, σε ισορροπία με καφέ, γλυκόριζα, καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και σοκολάτα, ενώ ο χρόνος αποκαλύπτει υπαινιγμούς ορυκτότητας. Κλείστε τη γευστική εμπειρία με το «Ίχνος», ένα κρασί από σταφύλια φυσικώς υπερωριμασμένα στον αμπελώνα. Το βαθύ ρουμπίνι χρώμα του και η πλούσια, βελούδινη γεύση του αποτελούν την πιο μεστή, συγκινητική υπογραφή του Κτήματος Παλυβού.

Ένας παράδεισος οινοτουρισμού
Tο μέλλον του οινοτουρισμού είναι στενά συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα. Πολλά οινοποιεία, όπως το Κτήμα Σεμέλη, επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα και επαναχρησιμοποιούν το νερό και τα υπολείμματα της παραγωγής. Αυτές οι πρακτικές δεν αποτελούν μόνο περιβαλλοντική επιλογή, αλλά και μέσο διαφοροποίησης σε μια αγορά που πλέον ζητά υπευθυνότητα και αυθεντικότητα.
Το Κτήμα Σεμέλη αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα παραδείγματα του σύγχρονου ελληνικού οινικού πολιτισμού. Με αφετηρία το 1979 και ένα όραμα που συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία, κατάφερε να εδραιωθεί ως μία από τις κορυφαίες οινοποιητικές μονάδες της χώρας. Από το 2003, το υπερσύγχρονο οινοποιείο της, στο Κούτσι Νεμέας δεσπόζει σ' ένα μοναδικό terroir, περιτριγυρισμένο από ιδιόκτητους αμπελώνες που απλώνονται σε 50 από τα συνολικά 300 στρέμματα της επιχείρησης.
Χτισμένο σε υψόμετρο 600 μέτρων, σε πλαγιά κατάφυτη από αμπέλια, το οινοποιείο εντάσσεται αρμονικά στο φυσικό τοπίο και προσφέρει μια μαγευτική θέα που αποπνέει γαλήνη. Με αρχιτεκτονική που συνδυάζει λειτουργικότητα και αισθητική, καλύπτει 6.800 τ.μ. και διαθέτει δυναμικότητα εμφιάλωσης δύο εκατομμυρίων φιαλών ετησίως. Η παραγωγική διαδικασία αξιοποιεί τη δύναμη της βαρύτητας, ώστε τα σταφύλια και ο οίνος να μεταφέρονται φυσικά, χωρίς μηχανική καταπόνηση, διαφυλάσσοντας έτσι την καθαρότητα και τη φρεσκάδα τους. Η καινοτομία συνεχίζεται και στη φάση της εν ψυχρώ οινοποίησης, όπου τα σταφύλια ψύχονται και διαλέγονται προσεκτικά πριν από τη ζύμωση, εξασφαλίζοντας ιδανικές συνθήκες και αποτρέποντας την οξείδωση. Ακόμη και τα στέμφυλα αξιοποιούνται οικολογικά, επιστρέφοντας στη γη ως φυσικό λίπασμα.

Με πάνω από 1.200 στρέμματα αμπελώνων στη Νεμέα, τη Μαντινεία και την ευρύτερη Πελοπόννησο, το Κτήμα Σεμέλη συνδυάζει επιστήμη, σεβασμό και πάθος. Οι οίνοι της ταξιδεύουν ήδη σε 23 χώρες, από την Ιαπωνία και τον Καναδά έως την Ισπανία και τις ΗΠΑ, ενώ στόχος της είναι να ενισχύσει περαιτέρω την εξωστρέφειά της, αναδεικνύοντας το ελληνικό κρασί ως πρεσβευτή ποιότητας και πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο υποβλητικό κελάρι, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός δημιουργεί μια μαγευτική ησυχία, ενώ η σταθερή θερμοκρασία των 16°C αγκαλιάζει τον επισκέπτη με τη δροσιά της. Τα δρύινα βαρέλια, παραταγμένα με απόλυτη συμμετρία, σχηματίζουν διαδρόμους που θυμίζουν σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας. Κάτω από τα διακοσμητικά βότσαλα που στηρίζουν τα βαρέλια, το φυσικό χώμα παραμένει ζωντανό, συμβάλλοντας με την υγρασία του, στην ιδανική ωρίμανση των κρασιών.

Στο πλάι του κελαριού, δεσπόζει η εντυπωσιακή Γυάλινη Αίθουσα του Κτήματος, όπου πραγματοποιούνται private tastings και κάθετες γευστικές δοκιμές — δηλαδή, δοκιμές διαφορετικών εσοδειών της ίδιας ετικέτας, μέσα από τις οποίες αποκαλύπτεται η εξέλιξη και ο χαρακτήρας του κρασιού στο πέρασμα των χρόνων. Εκεί καθίσαμε για να δοκιμάσουμε μερικά από τα κορυφαία κρασιά του Κτήματος.
Ξεκινήσαμε με τη «Μαλαγουζιά», της οποίας το λαμπερό, αχυρόξανθο χρώμα μαγνητίζει το βλέμμα. Στη μύτη ξεδιπλώνεται ένα αρωματικό μπουκέτο από γλυκό τριαντάφυλλο, σιρόπι ροδάκινου, πεπόνι, αχλάδι, ώριμα εξωτικά φρούτα και φρέσκα βατόμουρα. Ακολούθησε το «Thea Mantina», από 100% Μοσχοφίλερο ΠΟΠ Μαντινείας, με το εξίσου λαμπερό, αχυρόξανθο χρώμα του και τα πολύπλοκα αρώματα ώριμων εξωτικών φρούτων που σαγηνεύουν τις αισθήσεις.
Το «Κτήμα Σεμέλη» συνδυάζει τη δύναμη της φύσης με την τέχνη της οινοποίησης, δημιουργώντας ένα κρασί εξαιρετικής ποιότητας, γεμάτα δυναμισμό και δυνατότητες παλαίωσης. Παράγεται από τα εκλεκτότερα σταφύλια του Κτήματος στο Κούτσι, με ποικιλίες Αγιωργίτικο, Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon, ενώ η σύνθεση κάθε χρονιάς παραμένει το καλά φυλαγμένο «μυστικό» του οινολόγου. Επίσης, το «Nemea Grande Reserve» είναι ένα εξαιρετικό μονοποικιλιακό, single vineyard ΠΟΠ κρασί, με βαθύ προφυρό χρώμα και ιώδεις αποχρώσεις, αλλά και το «Nemea Reserve» εντυπωσιάζει με το βαθύ πορφυρό χρώμα του και το σύνθετο άρωμα ώριμου κερασιού, βατόμουρου, αποξηραμένων φρούτων, βανίλιας και μπαχαρικών.

Κλείσαμε τη γευστική μας εμπειρία με το φυσικώς γλυκό ερυθρό «Espera», από 100% Αγιωργίτικο ΠΟΠ Νεμέας. Ενα κρασί με βαθύ, ερυθρό χρώμα και μπροντώ ανταύγειες. Η μύτη αποκαλύπτει ένα πλούσιο, γοητευτικό μπουκέτο από δαμάσκηνα, αποξηραμένα φρούτα, βύσσινο, μαρμελάδα κόκκινων φρούτων και γλυκά μπαχαρικά. Ένα φινάλε γεμάτο αρμονία, που αφήνει στον ουρανίσκο την υπόσχεση της συνέχειας.
Ο ιστορικός μοναστηριακός αμπελώνας
Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο ταξιδεύει μέσα στον χρόνο, στην ιστορία και σ’ ένα τοπίο που κόβει την ανάσα. Ψηλά βουνά, αιωνόβια δάση και κατάφυτες πλαγιές με αμπέλια που μοιάζουν να αιωρούνται πάνω από απόκρημνους γκρεμούς και βαθιά φαράγγια. Εδώ, στην καρδιά του Χελμού, στον ευλογημένο τόπο του ιστορικού μοναστηριακού αμπελώνα, οι θρύλοι, οι παραδόσεις και οι οινικές ιστορίες περνούν από γενιά σε γενιά, σαν μυστικά ψιθυρισμένα από το ίδιο το βουνό.
Τα αμπέλια καλλιεργούνται σε υψόμετρο 800 μέτρων. Εκεί όπου η φύση μιλά δυνατά. Ο άνεμος κατεβαίνει από τις πλαγιές του Χελμού με το δικό του ρυθμό, ο ήλιος χαϊδεύει τις ράχες των φυτών με φως καθαρό και η γη, τραχιά και πετρώδης, απαιτεί σεβασμό και επιμονή. Οι ρίζες απλώνονται βαθιά, αναζητώντας το νερό που κρύβεται στα σπλάχνα της γης. Εκεί γεννιέται η ένταση, η ψυχή, ο χαρακτήρας του κρασιού. Κάθε ρώγα είναι καρπός μόχθου και υπομονής. Κάθε φιάλη, ένας ύμνος στη γη που τη γέννησε.

Μετά τη ξενάγηση, αφήνουμε τις αισθήσεις να μας οδηγήσουν. Δοκιμάζουμε το «Cuvee III Red» με αρώματα κόκκινων μαύρων φρούτων, γραφίτη, γλυκών μπαχαρικών και βανίλιας. Γευστικά ζεστό και πυκνό με μακρύ τελείωμα γλυκών μαχαρικών. Το «Μέγα Σπήλαιο Ασύρτικο» ακολουθεί, φρέσκο και τραγανό, με τη μεταλλικότητα της πέτρας και την καθαρότητα της πρωινής αύρας. Κάθε γουλιά γίνεται ανάμνηση, κάθε άρωμα ένας ψίθυρος που σε συνδέει με τον τόπο.
Στο παλαιότερο σε λειτουργία οινοποιείο της Ελλάδας
Η τελευταία μας στάση ήταν μόλις λίγα λεπτά από την Πάτρα. Η ξύλινη πύλη του οινοποιείου Achaia Clauss ανοίγει διάπλατα για να υποδεχθεί τους φίλους του κρασιού αλλά και όσους απλώς αναζητούν μια εμπειρία που συνδυάζει ιστορία, παράδοση και γεύση. Το τοπίο, καταπράσινο και γαλήνιο, στέκει αμετάβλητο σχεδόν δύο αιώνες μετά, θυμίζοντας ότι εδώ ξεκίνησε μια από τις πιο εμβληματικές ιστορίες του ελληνικού κρασιού.
Η ιστορία αρχίζει το 1852, όταν ο Βαυαρός Gustav Clauss έφτασε στην Πάτρα για το εμπόριο σταφίδας. Μαγευμένος από το τοπίο του Πετρωτού, το 1861 χτίζει το επιβλητικό κάστρο–οινοποιείο της Achaia Clauss, ανάμεσα στα αμπέλια και το δάσος, με θέα τον πατραϊκό κόλπο. Από το πρώτο κιόλας κρασί του, τη θρυλική Μαυροδάφνη, γεννήθηκε ένας θρύλος που ταξίδεψε το ελληνικό κρασί πέρα από τα σύνορα.

Το οινοποιείο άλλαξε χέρια το 1919, περνώντας στον σταφιδέμπορο Βλάσιο Αντωνόπουλο, χωρίς όμως να χάσει τίποτα από το αρχικό του μεγαλείο. Η καρδιά του παραμένει το κελάρι, ένας μαγευτικός χώρος γεμάτος βαρέλια που «φιλοξενούν» τη Μαυροδάφνη για πάνω από έναν αιώνα. Η μεθυστική ευωδιά του κρασιού και της δρυός σε παρασύρει σε μια εμπειρία σχεδόν μυσταγωγική. Πολλά από τα βαρέλια φέρουν υπογραφές σημαντικών προσωπικοτήτων – από πολιτικούς και καλλιτέχνες μέχρι αθλητές – που άφησαν το στίγμα τους στο πέρασμα των χρόνων.
Από τις αφιερώσεις λείπει βαρέλι αφιερωμένο στην αυτοκράτειρα Σίσσυ, η οποία επισκέφθηκε το οινοποιείο και μαγεύτηκε από τη θέα και την αρχιτεκτονική του. Η αιτία, όμως, είναι ότι ο Clauss αποφάσισε να της αφιερώσει ολόκληρο το κελάρι το όποιο ονομάζεται «αυτοκρατορικό». Στη Villa Costanza, την παλιά εξοχική κατοικία του Clauss, λειτουργεί σήμερα εκθεσιακός χώρος με σπάνιες φωτογραφίες, ετικέτες και έργα τέχνης. Παράλληλα, η εταιρεία επενδύει στην επισκεψιμότητα, με ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές βραδιές και τον αγαπημένο «ανοιχτό τρύγο» κάθε Σεπτέμβριο.

Και βέβαια, καμία επίσκεψη δεν ολοκληρώνεται χωρίς μια δοκιμή κρασιού. Από το εκλεπτυσμένο «Castro Clauss Syrah», με βελούδινες τανίνες και αρώματα ώριμων φρούτων, έως το «Castro Clauss Μαυροδάφνη Ξηρή», δροσερή και ροζέ, ιδανική για καλοκαιρινά τραπέζια. Στην Achaia Clauss, κάθε ποτήρι κρασί κρύβει μια ιστορία, μια γεύση Ελλάδας με άρωμα παράδοσης και διαχρονικότητας.
Η σφαίρα που πήρε την αθωότητα μιας γενιάς: 17 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη και η μνήμη δεν σβήνει
Αυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον Ιανουάριο
Ανατροπή στη δολοφονία Καρυώτη: «Μου δώσανε φράγκα για να ομολογήσω, να μείνει μεταξύ μας»
Δώρο Χριστουγέννων για όλους; Παλιά ιστορία που πονάει – Πώς καθιερώθηκε
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




