Τριήμερο της Αποκριάς: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό
«Το ενδιαφέρον φέτος για εκδρομές μέχρι στιγμής σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που καταγραφόταν τα χρόνια πριν τον κορονοϊό»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ικανοποιημένοι, αλλά όχι στον βαθμό που θα περίμεναν, εμφανίζονται οι επαγγελματίες του τουρισμού από το ενδιαφέρον του κόσμου για εκδρομές το τριήμερο της Αποκριάς. Όπως λέει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ο ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων, Γρηγόρης Λάβδας, οι προσδοκίες των επαγγελματιών του κλάδου ήταν υψηλότερες από την κίνηση που παρατηρείται μέχρι σήμερα, ωστόσο, αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί σχετικώς ικανοποιητική.
Όπως θα ήταν αναμενόμενο για το τριήμερο της Αποκριάς, υπάρχουν πόλεις της χώρας, αυτές που διοργανώνουν μεγάλες καρναβαλικές εκδηλώσεις (π.χ. Πάτρα και Ξάνθη), όπου οι πληρότητες στα ξενοδοχεία ήδη φτάνουν στο 100% και οι επισκέπτες στρέφονται για αναζήτηση διαμονής σε γειτονικές με αυτές περιοχές.
Να σημειωθεί ακόμα ότι αρκετά δημοφιλείς για το εορταστικό τριήμερο της Αποκριάς είναι φέτος και προορισμοί των Βαλκανίων, κυρίως από κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, οι οποίοι μπορούν ευκολότερα να τους προσεγγίσουν οδικώς.
«Το ενδιαφέρον φέτος για εκδρομές μέχρι στιγμής σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που καταγραφόταν τα χρόνια πριν τον κορονοϊό. Είναι πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με τότε. Αυτό είναι και εν πολλοίς λογικό, αφού τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πλέον πολλά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της ακρίβειας. Άλλωστε, τη χειμερινή περίοδο είναι σίγουρα πιο δύσκολη η απόφαση για εκδρομές, αφού τα νοικοκυριά έχουν έξοδα και για τη θέρμανσή τους. Σε γενικές γραμμές η φετινή κίνηση για αποδράσεις το τριήμερο της Αποκριάς είναι σχετικώς ικανοποιητική αλλά θα περιμέναμε κάτι περισσότερο», λέει στο ethnos.gr ο κ. Λάβδας.
Οι δημοφιλείς προορισμοί για Ελλάδα και εξωτερικό
Κατά τον ταμία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων, τα «σκήπτρα» του ενδιαφέροντος για επισκέψεις το τριήμερο της Αποκριάς κρατάει για μία ακόμα χρονιά η Πάτρα, στην οποία αναμφισβήτητα διοργανώνονται οι μεγαλύτερες καρναβαλικές εκδηλώσεις στη χώρα. Όπως αναφέρει ο κ. Λάβδας, εδώ και πολύ καιρό τα ξενοδοχεία στην πόλη παρουσιάζουν πληρότητα 100% και πλέον οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες αναζητούν διαμονή στα Καλάβρυτα, τη Ναύπακτο ακόμα και την Ιτέα.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά την Ξάνθη, στην οποία διοργανώνεται το πιο εντυπωσιακό καρναβάλι στη Βόρεια Ελλάδα. Και εκεί οι πληρότητες αγγίζουν πλέον το 100%, με αποτέλεσμα να γίνεται αναζήτηση ξενοδοχείου σε γειτονικές περιοχές, όπως την Κομοτηνή, την Καβάλα και λιγότερο τη Δράμα.
Αρκετά ικανοποιητική πληρότητα, κατά τον κ. Λάβδα, παρουσιάζει και η Νάουσα, στην οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο το τριήμερο της Αποκριάς το έθιμο με τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες, που ανάγεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Επίσης, αρκετά υψηλή πληρότητα παρουσιάζουν η περιοχή του Τυρνάβνου, η οποία, ωστόσο, δε διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα να βγαίνει κερδισμένη η Λάρισα, η Καστοριά και η περιοχή της Κοζάνης.
Τα Ζαγοροχώρια και η Καλαμπάκα, αν και δε διοργανώνονται καρναβαλικές εκδηλώσεις σε αυτές τις περιοχές, αποτελούν σταθερή αξία για τους επισκέπτες, κάτι που συμβαίνει και φέτος, ενώ υψηλό ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για το Ναύπλιο και τη Μάνη.
Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων σημειώνει ότι τη «μερίδα του λέοντος» για το ερχόμενο τριήμερο της Αποκριάς, ιδίως από κατοίκους της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, κερδίζουν βαλκανικές χώρες. Ξεχωρίζουν τουριστικές περιοχές της Βουλγαρίας, όπως το Μπάνσκο, η Κωνσταντινούπολη, η Ανδριανούπολη, το Βελιγράδι και το Βουκουρέστι.
Κατά τον κ. Λάβδα, οι τιμές για τη διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο του ελλαδικού χώρου παρουσιάζουν τεράστιο εύρος και εξαρτώνται από τον προορισμό και την ποιότητα του καταλύματος. Κατά μέσο όρο για τους προορισμούς με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα πρέπει να δαπανήσει κάποιος 80 ή 90 ευρώ τη βραδιά. Περίπου αντίστοιχες είναι οι τιμές και για ξενοδοχεία των βαλκανικών χωρών, αφού η δαπάνη διανυκτέρευσης κατ’ άτομο κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 80-100 ευρώ.
Η ειδική περίπτωση της Θεσσαλίας
Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας συνηθίζουν να εκδράμουν κατά τις εορταστικές περιόδους, ωστόσο, κατά τον κ. Λάβδα αυτό δε συμβαίνει φέτος, διότι η οικονομία της περιοχής επλήγη σημαντικά από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Έτσι, η συντριπτική πλειοψηφία των Θεσσαλών ανέβαλε κάθε σκέψη για εκδρομές για φέτος, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες του τουρισμού της περιοχής να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Για το λόγο αυτό με επιστολή τους προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ζήτησαν να συμπεριληφθούν στους κλάδους που δικαιούνται οικονομική ενίσχυση εξαιτίας των συνεπειών από τις πλημμύρες.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr