Ικαρία: Covidfree με εξωτικές παραλίες, ανεμελιά και μακροζωία
Συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του Γερμανικού Focus ανάμεσα στα πέντε ελληνικά νησιά που προτείνει το περιοδικό να κάνουν φέτος διακοπές οι Γερμανοί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Με τους κατοίκους της να ανήκουν στις «πέντε Μπλε Ζώνες του πλανήτη», δηλαδή στις ζώνες αυτές που οι άνθρωποι ζουν περισσότερο» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό και εννοεί βεβαίως τους Νικαριώτες όπου ξεχνούν να… πεθάνουν. Παγκοσμίως γνωστό το φαινόμενο της μακροζωίας στην Ικαρία, με επιστήμονες διεθνούς κύρους να προσπαθούν να μάθουν τι είναι αυτό που καταφέρνει να κάνει τους Ικαριώτες, όχι μόνο αιωνόβιους, αλλά να έχουν και πολύ καλή φυσική κατάσταση και υγεία ακόμα και στα εκατό τους χρόνια. Να σημειώσουμε ότι στις πέντε Μπλε Ζώνες ανήκουν εκτός από την Ικαρία, η Σαρδηνία Ιταλίας, η Οκινάουα Ιαπωνίας, η Nicoya στην Κόστα Ρίκα και η Loma Linda στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, εκεί όπου οι κάτοικοι ξεπερνούν το προσδόκιμο ζωής και φτάνουν σε ηλικία άνω των 90 ετών.
Αισιόδοξο το κλίμα
«Είμαστε στη φάση προετοιμασίας και το κλίμα είναι αισιόδοξο στο νησί» αναφέρει στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ικαρίας Νίκος Καλαμπόγιας, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες θα λειτουργήσουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι οποίες δεν οφείλονται στην πανδημία του κορονοϊού. Οι τουρίστες που προτιμούν την Ικαρία, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με έκταση 270 τετρ. χλμ., «είναι σε ποσοστό 80% Ελληνες, είναι πιστοί στο νησί και έρχονται κάθε χρόνο» εξηγεί ο δήμαρχος λέγοντας ότι υπάρχει προτίμηση κυρίως από τη νεολαία αλλά και από μεγαλύτερες ηλικίες που επιλέγει το νησί λόγω των ιαματικών του λουτρών.
Παραλίες και πανηγύρια
Στο νησί θα βρείτε παραλίες για όλα τα γούστα, από εξωτικές όπως οι φημισμένες Σεϋχέλλες μέχρι πολυσύχναστες με beach bars και θαλάσσια σπορ, απομονωμένες, με αμμουδιά, βότσαλα, βραχάκια. «Στο νησί δεν υπάρχει συνωστισμός, υπάρχουν παραλίες που μπορεί κανείς να κολυμπάει μόνος του» αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ικαρίας κ. Καλαμπόγιας. Οσο για τα περίφημα Ικαριώτικα πανηγύρια, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, ότι το φετινό καλοκαίρι τα πανηγύρια θα διοργανωθούν κυρίως μόνο με καθήμενους, ο δήμαρχος Ικαρίας ξεκαθαρίζει «πανηγύρια με καθήμενους δεν μπορούν να γίνουν. Στο νησί έρχεται κόσμος ειδικά για τα πανηγύρια, έρχονται για να το ζήσουν και φεύγουν» προσθέτοντας «ωστόσο, οι διοργανωτές θα ακολουθήσουν τις οδηγίες της Κυβέρνησης, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο».
Υποδομές και τιμές
Η Ικαρία με την έδρα του δήμου να βρίσκεται στον Αγιο Κήρυκο, και ένα από τα δυο λιμάνια του νησιού (το άλλο είναι στον Εύδηλο, στη δυτική πλευρά), διαθέτει νοσοκομείο στον Αγιο Κήρυκο και Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο. Οπως ανέφερε ο δήμαρχος Ικαρίας, σε τυχόν κρούσμα για κορονοϊό, ανάλογα τη σοβαρότητα του περιστατικού θα αξιολογηθεί για το εάν θα χρειαστεί να γίνει διακομιδή σε νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα. Σχετικά με τις τιμές στα καταλύματα, «είναι λογικές, ξεκινάνε από 35 ευρώ το δίκλινο» ενημερώνει το ethnos.gr ο κ. Καλαμπόγιας ενώ σ’ ότι αφορά την εποχικότητα, ο Ιούνιος είναι πάντα ‘πεσμένος’ με τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο να συγκεντρώνουν τους περισσότερους τουρίστες.
Ενας μύθος στο Αιγαίο
Αγρια ομορφιά, πυκνή βλάστηση, ποτάμια, χαράδρες, υπέροχες παραλίες, γραφικοί οικισμοί, φιλόξενοι κάτοικοι, τοπική γαστρονομία, θερμές πηγές, πολιτισμός, πανηγύρια, παραδόσεις, ήθη και έθιμα. Σύμφωνα με το μύθο, στο νησί έπεσε και πνίγηκε ο Ικαρος, γιος του Δαίδαλου (σ.σ. ο Δαίδαλος υπήρξες μυθικός ήρωας περίφημος τεχνίτης και αρχιτέκτονας), και έτσι πήρε το όνομά της η Ικαρία ή Νικαριά όπως τη λένε οι ντόπιοι. Ψαροχώρια και ορεινά χωριά, γραφικοί οικισμοί, κάστρα, φάροι και πύργοι, υγρότοποι και βιότοποι, αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησιές και μοναστήρια, σπήλαια, υδροθεραπευτήρια, διαφορετικές μορφές τουρισμού, άνθρωποι με ψυχή και αγάπη! Καλώς να ορίσετε στην Νικαριά!
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr