20 απίθανα γεγονότα για τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα – Μόνο ένα έμβιο ον επέζησε, ποια φυτά άνθισαν πρώτα και τι σχέση είχε ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Τι σχέση είχε ο διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ με την ατομική βόμβα της Χιροσίμα; Ποια έμβια όντα επέζησαν του βομβαρδισμού; Ποια φυτά άνθισαν πρώτα μετά την καταστροφή; Διαβάστε 20 ενδιαφέροντα στοιχεία από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα.
Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, που οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούσαν ένα τόσο καταστροφικό όπλο για να εξοντώσουν ανθρώπους: Μια μέρα σαν σήμερα οι Αμερικανοί ρίχνουν ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.
Λίγες εβδομάδες πριν, οκτώ αμερικανοί αεροπόροι είχαν αποκεφαλιστεί από τους Ιάπωνες , περισσότεροι από 100.000 αμερικανοί στρατιώτες, ναύτες ή πεζοναύτες είχαν ήδη σκοτωθεί στον Ειρηνικό και κατά μέσο όρο πέθαιναν ακόμη 5.000 άνθρωποι κάθε εβδομάδα!
Και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα τελείωνε και ο Ψυχρός Πόλεμος θα άρχιζε.
Διαβάστε κάποια ενδιαφέροντα γεγονότα που αφορούν εκείνη την ημέρα, που «νύχτωσε» σε ολόκληρο τον κόσμο…
1.Υπήρξε προειδοποίηση με προκηρύξεις πριν από τον βομβαρδισμό
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πριν ρίξει τη βόμβα πέταξε φυλλάδια στη Χιροσίμα προειδοποιώντας για τον βομβαρδισμό. Περίπου στις 06:00 το πρωί στη Χιροσίμα, η σειρήνα για τις αεροπορικές επιδρομές ήχησε για ένα ολόκληρο λεπτό. Ήταν ο τρίτος συναγερμός της ημέρας! Ο κόσμος δεν πανικοβλήθηκε γιατί η σειρήνα ακουγόταν τακτικά κάθε πρωί αυτή την ώρα όταν περνούσε ένα αμερικανικό μετεωρολογικό αεροπλάνο. Δύο ημέρες πριν, 720.000 φυλλάδια είχαν πέσει που προειδοποιούσαν ότι ιαπωνικές πόλεις θα καταστραφούν αν η Ιαπωνία δεν παραδοθεί. «Οι βόμβες δεν έχουν μάτια», ανέφεραν τα φυλλάδια, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν. Δεκάδες χιλιάδες το είχαν κανει είχαν ήδη.
2. Ο δήμαρχος της Χιροσίμα «φώναζε» για τις πυρηνικές δοκιμές
Επί δεκαετίες, ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Ταντατόσι Ακίμπα, έγραφε επιστολές διαμαρτυρίας κάθε φορά που γινόταν μια πυρηνική δοκιμή, ως έκκληση για τον τερματισμό της χρήσης πυρηνικών όπλων. Ποιος του έδωσε σημασία;
3. Το κωδικό όνομα για τις βόμβες και το «Το Γεράκι της Μάλτας»
Η βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα είχε την κωδική ονομασία «Little Boy» ενώ αυτή που έπεσε στο Ναγκασάκι «Fat Man». Τα σχέδια των βομβών δημιουργήθηκαν από τον Robert Serber ο οποίος επέλεξε τις κωδικές ονομασίες σύμφωνα με τα σχήματα των βομβών. Η «Fat Man» ήταν στρογγυλή και χοντρή και πήρε το όνομά της από τον χαρακτήρα toy «Κάσπερ Γκούτμαν» που ενσάρκωσε ο ηθοποιός Σίντνεϊ Γκρίνστριτ στην ταινία του Τζον Χιούστον «Το Γεράκι της Μάλτας». Η «Little Boy» πήρε το όνομά της από τον «Βίλμερ Κουκ», τον χαρακτήρα που ενσάρκωσε ο Ελάιζα Κουκ τζούνιορ, στην ίδια ταινία. Τα στοιχεία τα έχει δώσει ο πρωταγωνιστής της ταινίας του 1941, Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ.
4. 12 χάπια υδροκυανίου περίμεναν στο πιλοτήριο του Enola Gay
Οι πιλότοι έλαβαν οδηγίες να πάρουν χάπια υδροκυανίου και να δώσουν και στα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, αν η αποστολή αποτύγχανε κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Χιροσίμα!
5. Μόνο 3 από τους 12 επιβαίνοντες στο Enola Gay γνώριζαν τον σκοπό της αποστολής
Το ασημένιο αεροπλάνο, που πήρε το όνομά του από τη μητέρα του πιλότου, μετέφερε 12 ανθρώπους εκτός από την ατομική βόμβα. Ο πιλότος, ο συνταγματάρχης Πολ Τίμπετς τζ., 30 ετών, είχε ζωγραφίσει το όνομα της μητέρας του, «Enola Gay», με μαύρα γράμματα στη μύτη του αεροσκάφους· αυτός, ο συγκυβερνήτης Ρόμπερτ Λιούις και ο πυροβολητής Τόμας Φέρεμπι γνώριζαν τι πήγαιναν να κάνουν.
6. Η ακτινοβολία από την έκρηξη άφησε μόνιμες σκιές
Τις αποκαλούν «Hiroshima shadows»: Όταν η ατομική βόμβα έπεσε στη Χιροσίμα, μαύρες σκιές ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων, όπως ποδήλατα, βρέθηκαν διάσπαρτες στα πεζοδρόμια και τα κτίρια της Χιροσίμα (και του Ναγκασάκι αργότερα).
Σύμφωνα με τον Δρ Μάικλ Χάρτσορν, όταν μια βόμβα εκρήγνειται, το έντονο φως και η θερμότητα εξαπλώνονται γύρω από το σημείο της έκρηξης· αντικείμενα και άνθρωποι «προστάτευσαν» σημεία πίσω τους απορροφώντας το φως και την ενέργεια. Το ίδιο φως, λοιπόν, κατάφερε να «λευκάνει» το τσιμέντο ή και την πέτρα που αποτελούσε το «φόντο» του ανθρώπου είτε του αντικειμένου. Το γύρω φως κράτησε λευκό το σκυρόδεμα ή την πέτρα γύρω από τη «σκιά». Με άλλα λόγια, αυτές οι απόκοσμες σκιές είναι στην πραγματικότητα πώς φαινόταν το πεζοδρόμιο ή το κτίριο, λίγο πριν από την πυρηνική έκρηξη. Απλώς οι υπόλοιπες επιφάνειες λευκάνθηκαν, κάνοντας την κανονικά χρωματισμένη περιοχή να μοιάζει με σκούρα σκιά.
7. Τα ιαπωνικά ραντάρ είχαν εντοπίσει το αεροπλάνο που μετέφερε τη βόμβα
Το 1945, οι ιάπωνες χειριστές ραντάρ εντόπισαν εισερχόμενα αμερικανικά αεροπλάνα (ένα από τα οποία έφερε τις πυρηνικές βόμβες), αλλά αποφάσισαν να μην τα αναχαιτίσουν καθώς ο μικρός αριθμός αεροπλάνων δεν θεωρούνταν απειλή.
8. Το Τόκιο χρειάστηκε περίπου 3 ώρες να καταλάβει...
Η Little Boy εξερράγη πάνω από τη Χιροσίμα στις 08:15 της 6ης Αυγούστου 1945 . Περίπου μια ώρα νωρίτερα, το ιαπωνικό δίκτυο ραντάρ είχε εντοπίσει αμερικανικά αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς τη νότια Ιαπωνία και είχε εκδοθεί συναγερμός σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Χιροσίμα. Ωστόσο, στις 08:00, ο χειριστής διαπίστωσε ότι ο αριθμός των αεροπλάνων ήταν πολύ μικρός, πιθανότατα όχι περισσότερο από τρία, και ο συναγερμός αεροπορικής επιδρομής άρθηκε. Το Τόκιο ενημερώθηκε τρεις ώρες μετά την έκρηξη ότι κάτι κακό είχε συμβεί... Συμβαίνουν αυτά!
9. Πώς σώθηκαν οι αστυνομικοί στο Ναγκασάκι
Μετά τον πρώτο βομβαρδισμό στη Χιροσίμα, ένας αστυνομικός πήγε στο Ναγκασάκι για να διδάξει τους συναδέλφους του σχετικά με το «duck and cover» (κάλυψη και πάπια - η πρακτική του να σέρνεσαι κάτω από ένα τραπέζι ή θρανίο για προστασία) μετά τη λάμψη από την έκρηξη. Ως αποτέλεσμα αυτής της έγκαιρης προειδοποίησης, δεν πέθανε ούτε ένας αστυνομικός στο Ναγκασάκι από την ατομική βόμβα.
10. Αυτός που επέζησε από τη Χιροσίμα και από το Ναγκασάκι
Το 1945, ένας άντρας ονόματι Τσουτόμου Γιαμαγκούτσι επέζησε από την ατομική έκρηξη στη Χιροσίμα· σύρθηκε σε ένα καταφύγιο αεροπορικής επιδρομής, πέρασε τη νύχτα του εκεί και το επόμενο πρωί πήρε ένα τρένο για να φτάσει στην ώρα του, στη δουλειά του στο Ναγκασάκι, όπου τον περίμενε μια ακόμα ατομική βόμβα. Ο Τσουτόμου Γιαμαγκούτσι γλύτωσε ξανά!
11. Τα δέντρα Gingko Biloba επέζησαν του βομβαρδισμού
Το είδος δένδρων Gingko Biloba έχουν ιστορία 270 εκατομμυρίων ετών. Σπάνια αυτό το δένδρο προσβάλεται από ασθένειες ή έντομα και ήταν ένα από τα μόνα έμβια όντα που επέζησαν από τον πυρηνικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα. Τα δέντρα χτυπήθηκαν μεν, αλλά επούλωσαν τις πληγές τους γρήγορα και είναι ακόμα ζωντανά μέχρι και σήμερα.
12. Οι Ιάπωνες ετοίμαζαν πραξικόπημα
Ο ιαπωνικός στρατός σχεδίαζε να έχει κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στη διάθεσή του, για να πολεμήσει την Αμερική μέχρι θανάτου σαν τους Καμικάζε ακόμα και μετά τη Χιροσίμα! Ανώτατοι στρατιωτικοί επιχείρησαν ακόμη και πραξικόπημα όταν ο Αυτοκράτορας έδωσε εντολή να παραδοθούν.
13. Μετά τον βομβαρδισμό στη Χιροσίμα, οι επιζώντες κατευθύνθηκαν προς το Ναγκασάκι
Μετά τον ατομικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα, εκατοντάδες άνθρωποι (πολλοί από αυτούς ήδη τραυματισμένοι), κατευθύνθηκαν προς το Ναγκασάκι. Από αυτούς, 165 επέζησαν για να διηγηθούν την αγωνιώδη ιστορία τους.
14. Ο Γκοτζίλα επινοήθηκε από τους πυρηνικούς βομβαρδισμούς
Ο Godzilla (ένα φανταστικό τέρας που εμφανίστηκε σε μια σειρά ιαπωνικών ταινιών) δημιουργήθηκε από την Ιαπωνία ως αντίδραση στους βομβαρδισμούς της Χιροσίμα· ήταν το «τέρας» που γεννήθηκε από τις πυρηνικές εκρήξεις της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.
15. Ασκήσεις με 400 νεκρούς
Οι ΗΠΑ έριξαν περίπου 49 βόμβες εξάσκησης με το παρατσούκλι «βόμβες κολοκύθας» που σκότωσαν 400 και τραυμάτισαν 1.200 ανθρώπους πριν χτυπήσουν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
16. Η πικροδάφνη είναι πλέον σύμβολο της Χιροσίμα
Η πικροδάφνη ήταν το πρώτο φυτό που άνθισε μετά τον βομβαρδισμό στη Χιροσίμα, οπότε από εκεί και πέρα αυτό είναι και το επίσημο λουλούδι της πόλης.
17. H αληγορία του Horton Hears a Who
Το Horton Hears a Who είναι ένα παιδικό βιβλίο γραμμένο και εικονογραφημένο από τον Theodor Seuss Geisel με το ψευδώνυμο Dr. Seuss . Εκδόθηκε το 1954. Αυτό το βιβλίο αφηγείται την ιστορία του Χόρτον του Ελέφαντα και των περιπέτειών του που σώζουν τον Whoville, έναν μικροσκοπικό πλανήτη που βρίσκεται σε ένα κομμάτι σκόνης, ενώ τα άλλα ζώα τον κοροϊδεύουν. Αυτά τα ζώα προσπαθούν να κλέψουν και να κάψουν τον κόκκο της σκόνης και ο Χόρτον καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσει τον Whoville από την καταστροφή. Το βιβλίο ήταν μια αλληγορία για τη Χιροσίμα και την κατοχή της Ιαπωνίας από την Αμερική και ίσως ακόμη να ήταν ο τρόπος του Δρ. Seuss να ζητήσει συγγνώμη για την φανατική υποστήριξή του για την κατοχή στην Ιαπωνία.
18.Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ότι ο βομβαρδισμός είναι ραδιενεργός
Οι ΗΠΑ αρχικά αρνήθηκαν ότι οι ατομικές βόμβες προκαλούσαν οποιαδήποτε μορφή ραδιενέργειας, αποκαλώντας αυτούς τους ισχυρισμούς ως «ιαπωνική προπαγάνδα». Ακόμη και οι «New York Times» δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο «Καμία ραδιενέργεια στη Χιροσίμα», επικαλούμενοι μόνο στρατιωτικές πηγές και αγνοώντας αναφορές αυτοπτών μαρτύρων για αποτελέσματα της ραδιενέργειας.
19. Ο πιο κοντινός γνωστός επιζών της ατομικής βόμβας βρισκόταν σε υπόγειο μόλις 170 μέτρα από το σημείο μηδέν
Υπάρχει καταγεγραμένος άνθρωπος που βρέθηκε 170 μέτρα από το «σημείο μηδέν» κι όμως επέζησε. Αυτός είχε καλυφθεί σε καταφύγιο, που άντεξε τον όλεθρο.
Ο Σουνάο Τσουμπόι, όμως, ήταν καθ' οδόν για το κολέγιο όταν έγινε η έκρηξη στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945, έχοντας εγκαύματα σε όλο του το σώμα. Περίπου 140.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ο Τσουμπόι αφιέρωσε τη ζωή του στην εκστρατεία για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. Ο Τσουμπόι συνάντησε τον Μπαράκ Ομπάμα στην ιστορική του επίσκεψη στη Χιροσίμα ως πρόεδρος των ΗΠΑ· έδωσαν τα χέρια και συζήτησαν για περίπου ένα λεπτό κατά τη διάρκεια της συνάντησης το 2016. Ο Σουνάο Τσουμπόι πέθανε σε ηλικία 96 ετών τον Οκτώβριο του 2021.
20. Η Φλόγα της Ειρήνης της Χιροσίμα θα ανάβει μέχρι να καταστραφούν όλες οι πυρηνικές βόμβες
Το Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα χτίστηκε στο πεδίο που δημιουργήθηκε από την έκρηξη· είναι αφιερωμένο στην κληρονομιά της Χιροσίμα ως η πρώτη πόλη στη Γη που βίωσε τη φρίκη μιας πυρηνικής επίθεσης και στις αναμνήσεις των άμεσων και έμμεσων θυμάτων του βομβαρδισμού. Ένα από τα μνημεία του είναι η Φλόγα της Ειρήνης που άναψε το 1964 και θα συνεχίσει να καίει μέχρι να καταστραφούν όλα τα πυρηνικά όπλα στον πλανήτη!
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr