Γιώργος Μιχαλακόπουλος: Ο Κάρολος Κουν, τα 50 χρόνια στο θέατρο και η κοινή πορεία ζωής με τη σύζυγό του
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, σκορπίζοντας θλίψη στον χώρο του πολιτισμού.
Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.
Στην ανάρτησή του, ο πρόεδρος του ΣΕΗ αναφέρει: «Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε το θλιβερό νέο. Την τραγική απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό, το θέατρό μας και την οικογένεια των καλλιτεχνών. Μάθαμε την αποχώρηση από την ζωή του σπουδαίου ηθοποιού, ανθρώπου, αγωνιστή, συνδικαλιστή, οικογενειάρχη, Γιώργου Μιχαλακόπουλου... Το στίγμα που αφήνει δεν θα ξεχαστεί και τον ευγνωμονούμε για την παρακαταθήκη που μας αφήνει. Θερμά συλληπητήρια στην αγαπημένη του σπουδαία Αθηνά και τα παιδιά του».
«Η τέχνη είναι όμορφη, έχει και τις ασχήμιες της»
Ο ηθοποιός τα τελευταία χρόνια είχε αποτραβηχτεί και περνούσε το χρόνο του διαβάζοντας και γράφοντας. «Δεν μου λείπει το θέατρο. Έχω χορτάσει, πέρασα 50 χρόνια στο θέατρο. Η τέχνη είναι όμορφη έχει και τις ασχήμιες της. Άσχημο είναι όταν εσύ, ο δημιουργός, δεν καλύπτεις τις ανάγκες της», είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2021 στην εκπομπή Mega Καλημέρα.
Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος είχε αναφερθεί τότε και στο πέρασμα του χρόνου, τονίζοντας πως άλλος νιώθει ότι είναι τώρα κι άλλος πριν. Αν και τότε ήταν νεότερος, τώρα νιώθει σοφότερος. Με τη σύζυγό του γνωρίστηκαν στην σχολή του Κάρολου Κουν, όταν έκαναν αυτοσχεδιασμό και ήρθε στις πρόβες η μικρότερη τάξη. Στη συνέχεια η γυναίκα του αποσύρθηκε από το σανίδι, κάτι που χαρακτήρισε ως θυσία, γιατί «φορτώθηκε» με δύο παιδιά. Μάλιστα, τους πάντρεψαν η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, με τους οποίους διατήρησαν σχέση μέχρι ενός σημείου.
«Ακόμα κι αν είσαι με τον άνθρωπό σου στην ίδια θεατρική σκηνή, είναι το ίδιο, έχεις τις ίδιες απαιτήσεις, τις ίδιες ανάγκες αλλά και μεγαλύτερες αγωνίες για τον ανθρωπό σου. Φοβόμουν μην χάνω το μέτρο, γιατί νεότερος είχα μία πληθωρικότητα, μετά άρχισα να πετάω στολίδια από πάνω μου», δήλωσε. «Η δουλειά μας είναι βάσανο, συνέχεια νομίζεις ότι δεν έχεις πετύχει αυτό που πρέπει, είναι πολλά τα ζητούμενα την ώρα που εκφράζεσαι. Ελάχιστες φορές ένιωσα να είμαι… δυσκοίλιος με συνεργάτη, υπήρχε πρόβλημα αν δεν μιλάει σε σχετικούς κώδικες».
Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος δεν γνώριζε αν είχε θαυμάστριες, δεν ήταν όμως και κάτι που τον απασχολούσε. «Με είχαν για καλό ηθοποιό, τα άλλα είναι εφήμερα. Κι αν βάλεις σε 500 κορίτσια υπογραφή θα γίνεις καλύτερος ηθοποιός; Όχι, το πολύ πολύ να αποκτήσεις μεγαλύτερη πόζα και να καταστραφείς σαν ηθοποιός», είχε πει.
Ο ηθοποιός στη συνέντευξή του είχε αναφερθεί και στη σειρά «Εκείνος κι Εκείνος», μία σατιρική σειρά δύο κύκλων σε σενάριο του Κώστα Μουρσελά, κι αποκάλυψε πως την είχαν ζητήσει κι από την Ευρώπη. «Κινδύνευσα στη Χούντα εξαιτίας των έργων που έπαιζα. Υπήρξαν πικρά στάδια που δεν θέλω να ξαναέρθουν».
Ο Κάρολος Κουν και η κοινή πορεία ζωής με τη σύζυγό του
Το 2020 ήταν καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου στο «Ενώπιος Ενωπίω», όπου είχε μιλήσει για την πολυετή πορεία του στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Ο 82χρονος ηθοποιός μίλησε για τον αείμνηστο δάσκαλό του, Κάρολο Κουν και αποκάλυψε τα παρασκήνια, αλλά και τις λεπτομέρειες από την κοινή πορεία ζωής με την επί πολλά χρόνια σύζυγό του.
Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Έπαιζε μπάλα στου Γκύζη και στο Πολύγονο. Παιδί των Εξαρχείων πήγε σχολείο στο περίφημο 50ο Γυμνάσιο Αρρένων με διάσημους συμμαθητές - ανάμεσά τους τον Γιάννη Φέρτη και τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Διαγόρα Χρονόπουλο, τον Θόδωρο Καλλιφατίδη, τoν Λυμπερόπουλο -το μετέπειτα βιολί της κρατικής ορχήστας- και άλλους. Ο πατέρας του ήταν ασυρματιστής, αλλά εκείνος στο γυμνάσιο άρχισε να παίζει θέατρο.
Έδωσε εξετάσεις στο Θέατρο Τέχνης και εκεί γνώρισε τον μέντορά του, Κάρολο Κουν. ««Ο Κουν με έμαθε να κυνηγάω την αλήθεια και όχι την πόζα», είχε πει χαρακτηριστικά. Έπαιξε με τη Λαμπέτη, την Κρέζη τον Χορν και όπως έχει πει ο ίδιος «Έχω παίξει όλο τον Αριστοφάνη, όλο το παγκόσμιο ρεπερτόριο - εξήντα χρόνια τώρα δεν έχω αφήσει τίποτα».
Αργότερα έγινε ευρύτερα γνωστός από τις ταινίες «Ξύπνα Βασίλη» και «Ενας ιππότης για τη Βασούλα», αλλά και μέσα από τη θρυλική τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ του '70 «Εκείνος κι Εκείνος», όπου συμπρωταγωνιστούσε με το Βασίλη Διαμαντόπουλο. Η μεγάλη αγάπη του είναι η εδώ και 60 χρόνια σύζυγός του Αθηνά, την οποία γνώρισε στη Σχολή του Κουν και την παντρεύτηκε με κουμπάρους την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Οι δυό τους ζούσαν στη Ραφήνα έχοντας αποκτήσει δυο κόρες, την Ιωάννα, η οποία είναι σκηνοθέτης και την Ελένη, η οποία είναι ζωγράφος.
Η θρυλική τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ του '70 «Εκείνος κι Εκείνος»
Λουκάς και ο Σόλων. Οι αιώνιοι απροσάρμοστοι της ζωής. Οι λαϊκοί θυμόσοφοι που τριγυρνούν ελεύθεροι, μακριά από τον δήθεν καθωσπρεπισμό, ρακένδυτοι αλλά πάντα αξιοπρεπείς, θυμίζουν και καυτηριάζουν τη δική μας ηθική ένδεια. Σε σενάριο Κώστα Μουρσελά και σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη. Η σατιρική τηλεοπτική σειρά, προβλήθηκε στο ΕΡΤ από τις 19 Ιουνίου 1972 έως τις 9 Φεβρουαρίου 1974. Τους κεντρικούς ρόλους έπαιζαν ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος. Η σειρά γνώρισε τεράστια επιτυχία για την εποχή της και μάλιστα την ζητούσαν και από το εξωτερικό. Στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος αποκάλυψε ότι οι συντελεστές της σειράς περνούσαν από λογοκρισία στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Έδιναν εξηγήσεις στον αρμόδιο λογοκρισίας για τους διαλόγους του επεισοδίου και ποτέ δεν γνώριζαν πόσο κομμένο θα έβγαινε αυτό στον αέρα.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr