Εξυπνη «oµπρέλα» στην απειλή των drones
Με κεντρικό σύνθημα «Be Safe in a Smart World» το 7ο Συνέδριο Security Project πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα από τη Smart Press και το περιοδικό «Security Manager»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Είναι το µεγαλύτερο και σηµαντικότερο συνεδριακό γεγονός στην Ελλάδα για το µάνατζµεντ, τις υπηρεσίες και τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται για την ασφάλεια και την προστασία. Στο συνέδριο καταδείχθηκε η µεγάλη πρόοδος στον τοµέα των βιοµετρικών συστηµάτων, αλλά κυρίως της τεχνητής νοηµοσύνης, η οποία έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη τεχνολογιών που ξεπερνούν τα στενά όρια του ελέγχου, της επιτήρησης και της παρακολούθησης ανοιχτών ή κλειστών χώρων.
Οι νέες τεχνολογίες εισέρχονται στο πεδίο της αντιµετώπισης επικίνδυνων καταστάσεων, ακόµη και στην ικανότητα πρόβλεψης και πρόληψης κινδύνων! Ενα από τα µεγαλύτερα και πιο απειλητικά προβλήµατα ασφαλείας του σύγχρονου κόσµου είναι η κακόβουλη χρήση των αυτόνοµων ιπτάµενων οχηµάτων, των drones. Πρόσφατα ένας πληροφοριακός κολοσσός ανακάλυψε τυχαία κατά τη διάρκεια προγραµµατισµένης συντήρησης των κλιµατιστικών του ότι στην ταράτσα του υπήρχε ένα drone µε εξοπλισµό καταστροφής των ηλεκτρονικών υποδοµών του. Μπορεί λοιπόν µια εταιρεία να έχει επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε firewalls και άλλα ηλεκτρονικά αντίµετρα, να πληρώνει έναν µικρό στρατό ατόµων για τη φύλαξη των κτιριακών του εγκαταστάσεων και κάποιος µε ένα drone λίγων εκατοντάδων ευρώ, ένα κινητό και οδηγίες από το YouTube να καταστρέψει χωρίς κανείς να το πάρει χαµπάρι την ηλεκτρονική υποδοµή της.
Η «σκοτεινή πλευρά» των drones έχει βάθος και είναι ακόµη, εν πολλοίς, αχαρτογράφητη. Η χρήση drones µε κάµερες και µικρόφωνα για την παραβίαση του απορρήτου των συνοµιλιών µας και της προσωπικής ή επαγγελµατικής µας ζωής είναι µόνο ένα µικρό δείγµα του εύρους των κακόβουλων εφαρµογών των drones. Για παράδειγµα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι πειρατές δεν θα χρειάζονται πλέον να κυνηγούν πλοία µέσα στις θάλασσες. Με ένα drone και ένα κιλό εκρηκτικής ύλης ένας πειρατής µπορεί εύκολα να θέσει σε οµηρεία ένα τάνκερ αξίας εκατοντάδων εκατοµµυρίων από απόσταση ενός χιλιοµέτρου απλώς προσγειώνοντάς το κάπου επάνω στο πλοίο. Εχουν αρχίσει να αναπτύσσονται τεχνολογίες ανίχνευσης των drones. Μια τεχνολογία είναι η Radio Frequency (RF) detection aerials, που αποτελούνται από κεραίες που αξιοποιούνται στην ανίχνευση, την ανάλυση και στον εντοπισµό των συχνοτήτων RF που χρησιµοποιούνται από τους σταθµούς διαχείρισης των drones.
Τεχνολογίες βγαλµένες από ταινίες επιστηµονικής φαντασίας έρχονται να προσφέρουν προστασία από µια νέα γενιά κακόβουλων εφαρµογών
Το πλεονέκτηµα αυτών των συστηµάτων έγκειται στο ότι µπορούν να εντοπίσουν και το drone στον αέρα αλλά και το άτοµο που το ελέγχει, καθώς επίσης έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν ένα drone και πριν αυτό πετάξει. Εχουν πολύ µεγάλη εµβέλεια ανίχνευσης, αλλά ίσως υστερούν στο να εντοπίσουν µε µεγάλη ακρίβεια τη θέση του drone, ενώ δεν είναι σε θέση να συνδυαστούν µε τη λειτουργία καµερών προκειµένου να παρέχουν ταυτόχρονα εικόνες από τα σηµεία θέσης του drone. Υπάρχουν επίσης τα επίγεια ραντάρ που µπορούν να χρησιµοποιηθούν για την ανίχνευση και τη συνεχή παρακολούθηση των drones. Τα συστήµατα αυτά µπορεί να έχουν κάπως µικρότερη εµβέλεια, όµως έχουν το πλεονέκτηµα ότι µπορούν να συλλειτουργήσουν µε κάµερες ασφαλείας PTZ και να προσφέρουν εικόνες από τη θέση των drones.
Ασφάλεια στην πόλη
Αξιοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοηµοσύνης αναπτύσσονται επαναστατικά συστήµατα αντιµετώπισης θεµάτων ασφάλειας των µεγαλουπόλεων. Ενα τέτοιο είναι το Dahua Smart City Solution, που επιτρέπει την άµεση αναγνώριση και την ταξινόµηση του περιεχοµένου που λαµβάνουν οι κάµερες ασφαλείας (ανθρώπους, οχήµατα, τσάντες και άλλα αντικείµενα), προσδιορίζοντας παράλληλα και άλλες λεπτοµέρειες, όπως το ανθρώπινο φύλο, το χρώµα οχήµατος, τις πινακίδες κυκλοφορίας και πολλά άλλα στοιχεία που βοηθούν στον εντοπισµό και στην παρακολούθηση στόχων µε υψηλή ακρίβεια.
Το σύστηµα χρησιµοποιεί κάµερες πανοραµικής κάλυψης, κάµερες 360 µοιρών, κάµερες θερµικής απεικόνισης, κάµερες µεγάλης εµβέλειας και άλλα συστήµατα µε τα οποία εντοπίζει άτοµα οι κινήσεις και συµπεριφορά των οποίων τα καταστά ύποπτα για τέλεση κάποιας αξιόποινης ή τροµοκρατικής ενέργειας. Με το σύστηµα αυτό όλες οι αρµόδιες για την ασφάλεια υπηρεσίες θα έχουν κοινή λήψη των δεδοµένων και διασύνδεση µεταξύ τους για να συναποφασίζουν το είδος της δράσης που πρέπει να ληφθεί αν παραστεί ανάγκη.
Οι πόλεις θα ελέγχονται από ολοκληρωµένα συστήµατα ασφαλείας, που θα µπορούν ακόµη και να προβλέπουν έναν πιθανό κίνδυνο
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr