Ένας Θεσσαλονικιός influencer στο 0,1% της παγκόσμιας επιστήμης!
Ο Θωμάς Καραγιάννης, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των 75 ερευνητών της Microsoft που ασχολούνται με την έρευνα των δικτύων, μιλάει στο ethnos.gr🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Κινηματογραφικές εταιρίες και παραγωγοί του Hollywood στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας τα «έβαλαν» με χρήστες του διαδικτύου οι οποίοι κατέβαζαν «πειρατικά», συστηματικά ταινίες διεκδικώντας απ΄ αυτούς διαφυγόντα κέρδη. Το 2005 το ντιμπέιτ στην Αμερικάνικη κοινωνία φούντωσε με το Ηollywood να υποστηρίζει ότι εξαιτίας των ομαδικών μηνύσεων φρέναρε το «πειρατικό» κατέβασμα ταινιών.
Ο Θωμάς Καραγιάννης είχε άλλη άποψη και απέδειξε μέσω αλγορίθμων που ανέπτυξε ότι οι χρήστες συνέχισαν να κατεβάζουν ταινίες (καταλαμβάνοντας μαζί με το κατέβασμα τραγουδιών το 35-40% του συνολικού όγκου του διαδικτύου παγκοσμίως)-απλά αυτή τη φορά χρησιμοποιούσαν νέα πρωτόκολλα τα οποία έκρυβαν τα ίχνη τους στο διαδίκτυο.
Έκτοτε η διατριβή του στο πανεπιστήμιο Riverside στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έγινε… μπεστ σέλλερ και το έργο του μετρά σήμερα 8.000 αναφορές στην επιστημονική βιβλιογραφία σύμφωνα με τη δημόσια βάση του Google Scholar. Συνολικά έχει δημοσιεύσει περισσότερες από πενήντα εργασίες σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά με το έργο του να βρίσκει επιρροή στο κορυφαίο 0,1% της παγκόσμιας επιστήμης.
Τα μεγαλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το MIT αλλά και το Berkley μνημονεύουν τη δουλειά του ενώ σημαντικά ερευνητικά κέντρα και εταιρίες όπως η Google και η Microsoft χρησιμοποιούν τις εργασίες του στην πράξη. Η τελευταία μάλιστα φρόντισε να τον εντάξει στο δυναμικό της και σήμερα είναι ένας από του 75 περίπου ερευνητές που διαθέτει η Microsoft σε όλο τον κόσμο οι οποίοι ασχολούνται με την έρευνα των δικτύων.
«Οι Ελληνες επιστήμονες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα»
Το ethnos.gr συνάντησε τον Θεσσαλονικιό ερευνητή σε ένα αμφιθέατρο του ΑΠΘ όπου πριν λίγες μέρες μίλησε σε φοιτητές του τμήματος πληροφορικής για τις εμπειρίες του, καλεσμένος του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΚΕΔΕΚ) . Ντυμένος casual-χωρίς λευκή ποδιά ή κοστούμι με γραβάτα και μαύρη τσάντα- όπως θα περίμενε κανείς- αλλά φορώντας ένα τζιν πουκάμισο και παντελόνι, αθλητικά παπούτσια και πιάνοντας τα μαλλιά του κοτσίδα αποφόρτισε το κλίμα εξαρχής...
«Ξέρεις είναι η πρώτη μου ομιλία στο πανεπιστήμιο από την μέρα που αποφοίτησα. Στον απέναντι δρόμο βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Από κει ξεκίνησαν όλα. Είμαι συγκινημένος» είπε στο ΕΘΝΟΣ λίγο μετά το τέλος της διάλεξης και αμέσως μόλις άδειασε η αίθουσα από τους φοιτητές μπήκαμε στο ζουμί. «Όχι δεν περίμενα ότι η αφρόκρεμα των ερευνητικών κέντρων διεθνώς θα με μνημόνευε όταν ξεκινούσα από την Επτάλοφο Θεσσαλονίκης. Είναι πολύ τιμητικό αλλά και αποδεικνύει ότι οι Έλληνες επιστήμονες δεν έχουν να φοβηθούν ή να ζηλέψουν σε τίποτα τους ξένους ομολόγους τους. Καμιά φορά όταν βγαίνουμε στο εξωτερικό αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με δέος. Δεν είναι απαραίτητο μπορούμε να τα καταφέρουμε μια χαρά» τόνισε στο ΕΘΝΟΣ ο 40χρονος επιστήμονας.
Καθημερινά βρίσκεται ανάμεσα σε οθόνες υπολογιστών και οπτικές ίνες παρακολουθώντας δίκτυα και κέντρα δεδομένων στη μεγαλύτερη έδρα της Microsoft στην Ευρώπη στο Κέμπριτζ. Ασχολείται με την επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζουν τα κέντρα δεδομένων της Microsoft αλλά και εφαρμογές όπως το Office 365, το Bing και το One drive υποστηρίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες παγκοσμίως.
«Το δίκτυο μεγαλώνει συνέχεια»
«Προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά των δικτύων τα επόμενα πέντε-δέκα χρόνια στα οποία θα τρέχουν οι νέες εφαρμογές. Το δίκτυο μεγαλώνει συνέχεια και προσπαθούμε να δούμε ποιες θα είναι οι πιθανές λύσεις στα προβλήματα που θα παρουσιαστούν. Ουσιαστικά φτιάχνουμε τις υποδομές πάνω στις οποίες θα τρέξουν τα προγράμματα νέας γενιάς» είπε ο Θεσσαλονικιός influencer.
Όπως εξηγεί η πιο μεγάλη πρόκληση είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης των data center και των cloud. Σύμφωνα με τον ίδιο κίνδυνος υπάρχει με την έννοια ότι κάποιες τεχνολογίες τις οποίες θεωρούμε ότι είναι δεδομένες αυτή τη χρονική στιγμή να μην μπορούν να ακολουθήσουν τις μορφές ανάπτυξης που χρειάζεται στο μέλλον και να μην μπορέσουν να συντηρήσουν κάποιες εφαρμογές.
Την σπουδαία δουλειά του αλλά και την επιρροή που έχει το ερευνητικό του έργο δυσκολεύονται να καταλάβουν ο πατέρας του ηλεκτρολόγος σπιτιών και η μητέρα του η οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα καφεκοπτείο στην Δυτική Θεσσαλονίκη. «Αντιλαμβάνονται ότι κάτι καλό προσφέρω στην κοινωνία και αυτό τους ικανοποιεί» είπε ο κ Καραγιάννης. Όνειρό του η δουλειά του να έχει αντίκτυπο, πρακτικά και στην καθημερινή ζωή του κάθε ανθρώπου.
Αν και λείπει πάνω από δέκα χρόνια από την Ελλάδα φροντίζει να έρχεται τακτικά. Είναι πολύ δύσκολο όμως να επιστρέψει μόνιμα. Όπως εξήγησε οι προκλήσεις είναι τεράστιες στο εξωτερικό, υπάρχουν πολύ σοβαρές υποδομές σε σχέση με την χώρα μας ενώ και οι ερευνητές έχουν μεγάλη ελευθερία κινήσεων.
Ρίχνοντας το βλέμμα του στους φοιτητές που τον περίμεναν έξω από το αμφιθέατρο για να του μιλήσουν και να του σφίξουν το χέρι παρατήρησε: «Τα μυαλά υπάρχουν στη χώρα και αυτό αποδεικνύεται κάθε φορά που μιλάμε με νέους Έλληνες επιστήμονες. Η γραφειοκρατία όμως και η ελλιπής χρηματοδότηση δυσκολεύει τα πράγματα και τους φρενάρει»
Μεγάλωσε στην Επτάλοφο Θεσσαλονίκης μέχρι να φύγει για Αμερική. Σπούδασε στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ, πετυχαίνοντας πρώτος στις πανελλήνιες εξετάσεις. Υποστήριξε το διδακτορικό του έχοντας επιλεγεί με υποτροφία από το πανεπιστήμιο Riverside στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ Οι υπολογιστές πάντα στριφογύριζαν στο μυαλό του αλλά ποτέ δεν είχε ασχοληθεί μ’ αυτούς μέχρι το λύκειο. Παρακολουθώντας τα προπτυχιακά μαθήματα στο ΠΑΜΑΚ τον κέρδισαν από την πρώτη στιγμή τα δίκτυα και έκτοτε κόλλησε το μικρόβιο της πληροφορικής.
Διχασμένοι οι ηγέτες ανά τον κόσμο μετά την πρώτη ομιλία Τραμπ - Ποιοι τον υποδέχτηκαν θερμά και ποιοι αντέδρασαν
Ελληνίδα υπάλληλος του ΟΗΕ κατηγορείται για απάτη 1 εκατ. ευρώ - Πώς αποκαλύφθηκε η δράση
Η στιγμή της επιστροφής του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο και η επιστολή από τον Μπάιντεν - «Τι υπέροχη αίσθηση»
«Κηρύσσει πόλεμο στα πάντα»: Τι αναφέρει ο διεθνής Τύπος για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr