Σνακ ή ορεκτικό – Φοκάτσια με ελιές και λιαστές ντομάτες
Εκτέλεση
- Διαλύετε τη μαγιά σε ½ φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό. Την αφήνετε να σταθεί 10'.
- Κοσκινίζετε σ' ένα μπολ το αλεύρι, κάνετε μία λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτετε εκεί τη μαγιά, το ψιλό αλάτι και 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Ανακατεύετε όλα τα υλικά και ρίχνετε όσο επιπλέον νερό χρειάζεται, ώστε να γίνει ζύμη.
- Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνετε 10' περίπου μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Την ξαναβάζετε σε μπολ, τη σκεπάζετε με μια πετσέτα και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρο 1 ώρα.
- Κατόπιν ξαναζυμώνετε τη ζύμη μερικά λεπτά, αφού προσθέσετε και τις ελιές. Την πιέζετε σε στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί λαμαρίνα να ανοίξει και την αφήνετε άλλα 30'.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C. Πατάτε παντού με το δάχτυλό σας τη φοκάτσια για να κάνετε λακουβίτσες. Τοποθετείτε στην επιφάνεια πιέζοντας ελαφρά και τις λιστές ντομάτες Με ένα πινελάκι την αλείφετε με το υπόλοιπο λάδι και πασπαλίζετε με το χοντρό αλάτι και το φρέσκο δεντρολίβανο (προαιρετικά).
- Ψήνετε τη φοκάτσια 20' μέχρι να πάρει χρώμα. Τη βγάζετε προσεκτικά και την αφήνετε να κρυώσει πάνω στη σχάρα.
Tip. Αν θέλετε, μοιράζετε τη ζύμη σε κομμάτια και φτιάχντε μικρότερες φοκάτσιες.