Συνταγές | ICookGreek

Αχνιστές ιδέες - Γαλοπούλα σούπα με αυγολέμονο

Εικόνα: ICookGreek

Εκτέλεση

  1. Βάζετε το πουλερικό στην κατσαρόλα. Προσθέτετε νερό μέχρι σχεδόν να το σκεπάζει και το βάζετε να βράσει. Αρχικά θα σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια, τον οποίο αφαιρείτε υπομονετικά με ένα κουτάλι.
  2. Όταν σταματήσει να βγαίνει καινούριος αφρός, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το κρεμμύδι και αφήνετε τη γαλοπούλα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 40-45 λεπτά. Ελέγχετε πάντα το επίπεδο του νερού να βρίσκεται τουλάχιστον στα 2/3 του πουλερικού. Μόλις δείτε ότι έχει γίνει, βγάζετε τη γαλοπούλα από την κατσαρόλα και την τοποθετείτε στο σκεύος σερβιρίσματος.
  3. Σουρώνετε το ζωμό και τον ξαναβάζετε φιλτραρισμένο πια στη φωτιά. Ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλετε τη σούπα σας, προσθέστε 1 με ½ φλιτζάνι ρύζι στα 8 φλιτζάνια ζωμού. Βράζετε μέχρι να γίνει το ρύζι –σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του. Δοκιμάστε κιόλας –να είστε σίγουροι. Κατεβάζετε τη σούπα απ’ τη φωτιά.
  4. Ετοιμάζετε το αυγολέμονο χτυπώντας καλά ένα-δύο αυγά σε θερμοκρασία δωματίου με το χυμό του λεμονιού μέχρι να ομοιογενοποιηθούν εντελώς. Ρίχνετε το αυγολέμονο στη σούπα ως εξής: Παίρνετε μια κουταλιά από το ζεστό ζωμό και την προσθέτετε στο μπολ με το αυγολέμονο ανακατεύοντας αμέσως καλά, ώστε να διαχυθεί στο μείγμα. Συνεχίζετε έτσι κουταλιά κουταλιά: στόχος σας είναι να «ζεστάνετε» σταδιακά το αυγολέμονο, μειώνοντας όσο το δυνατόν τη διαφορά θερμοκρασίας που έχει από τη σούπα, έτσι ώστε όταν το ρίξετε μέσα να μην «κόψει». Στη συνέχεια ρίχνετε το αυγολέμονο λίγο λίγο στην κατσαρόλα με τη σούπα, ανακατεύοντάς τη συνεχώς.
  5. Σερβίρετε τη σούπα ξεχωριστά από τη βραστή γαλοπούλα, έχοντας, αν θέλετε, προσθέσει μερικά κομμάτια απ' το πουλερικό και κάποιο φρέσκο μυρωδικό.

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
Εικόνα: ICookGreek
50'
6

Υλικά

  • γαλοπούλα: 1 - 1 1/2 κιλό (μπούτια ή στήθος-φτερούγα-μπούτι)
  • κρεμμύδι: 1 ολόκληρο
  • ρύζι γλασέ ή Καρολίνα: 1 με ½ φλιτζάνι (σε όσους και όσες δεν αρέσει η κολλώδης υφή στο ρυζί μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιήσουν το κλασικό για το πιλάφι –η σούπα θα βγει εξίσου νόστιμη, αλλά πιο αραιή στην υφή)
  • αλάτι, πιπέρι
  • φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα για το γαρνίρισμα
  • λεμόνι: 1 (ο χυμός του), θα το χρειαστείτε αν δε σκοπεύετε να την αυγοκόψετε

Για το αυγολέμονο

  • αυγά: 1-2
  • λεμόνι: 1 (ο χυμός του)
  • πιπέρι