Συνταγές | ICookGreek

Φτιάχνουμε ψωμί με προζύμι

Εικόνα: Unsplash

Εκτέλεση

  1. Σε μια λεκάνη κοσκινίζετε το αλεύρι (ή τα αλεύρια) μαζί με το αλάτι και κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί το προζύμι, το λάδι και τέλος το χλιαρό νερό. Ζυμώνετε καλά μέχρις ότου η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης και γίνει ελαστική και ομοιογενής.
  2. Δίνετε στη ζύμη σχήμα, την αφήνετε στη λεκάνη και τη σκεπάζετε με μια πετσέτα. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει 1 - 2 ώρες. 
  3. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη, πλάθετε φρατζόλες ή καρβέλια και τα τοποθετείτε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
  4. Αφήνετε τα ψωμιά να φουσκώσουν ακόμη 30' και κατόπιν τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C μέχρι να αποκτήσουν ρόδινο χρώμα.
Περισσότερα για το προζύμι εδώ.

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
Εικόνα: Unsplash
200'
8

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι σταρένιο σκληρό ή ανάμεικτο με αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1/2 κιλό προζύμι (θα το αγοράσετε από το φούρνο)
  • 2 1/2 -3 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το ταψί
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι