Συνταγές | Κυριάκος Μελάς

Συνταγή για ανοιχτή τυρόπιτα αλά croque madame

Εκτέλεση

Σ’ αυτή την πρωτότυπη πρωινή λιχουδιά η ελληνική τυρόπιτα συναντά το croque madame, το κλασικό, σκεπασμένο με αυγό γαλλικό σάντουιτς που από την πατρίδα του έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Μίξερ δεν χρειάζεται. Το ζυμάρι φτιάχνεται χωρίς μαγιά, στο πι και φι, σ’ ένα μπολ. Το ίδιο γρήγορα ετοιμάζεται και η μπεσαμέλ, η οποία συνδυάζει τρία τυριά, γραβιέρα Νάξου, παρμεζάνα και φέτα. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμεί και γαλοπούλα ή κάποιο άλλο αλλαντικό.

Το μυστικό αυτής της διαφορετικής «τυρόπιτας», που είναι μια πολύ καλή ιδέα για κυριακάτικο brunch στο σπίτι με την οικογένεια ή τους φίλους, είναι ο κρόκος να παραμείνει μαλακός. Οπότε σπάμε το αυγό αφού έχουμε ψήσει για ένα τέταρτο τη ζύμη και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο μέχρι να σταθεροποιηθεί το ασπράδι. Στο βίντεο που ακολουθεί ο Κυριάκος Μελάς παρουσιάζει ένα-ένα τα βήματα της συνταγής.

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
30'
4

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 100 γρ. νερό
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 250 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

Για την μπεσαμέλ:

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 250 ml γάλα
  • 60 γρ. γραβιέρα Νάξου
  • 30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 40 γρ. φέτα
  • 4 αυγά
  • σουσάμι (προαιρετικά)